Nu suntem singurii care nu s-au născut în locul potrivit
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-suntem-singurii-care-nu-s-au-nascut-in-locul-potrivit/

Despre un spectacol puternic, de la Macaz, din care aflăm ce este dincolo de orizontul îngust.

Un articol de Andrei Crăciun|20 decembrie 2017

Vă fac o confesiune. Când am fost rugat să fac selecția pentru Festivalul Caleido, aflat la cea de-a doua ediție, primul nume la care m-am gândit a fost Katia Pascariu.

Caleido este dedicat multiculturalismului, iar Katia, o mare actriță, joacă – prin excelență – pentru cei excluși. Așadar, primul dintre spectacolele chemate a fost acest Nu ne-am născut la locul potrivit. Un spectacol atipic pentru scenele bucureștene, ba chiar naționale, în care predomină orizontul îngust.

Nu ne-am născut în locul potrivit s-a născut într-o vreme când nu erau la modă textele despre imigranți, a fost așadar copilul vremurilor care au fost mereu aici, dar pe care nu le vedem decât atunci când e prea târziu.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.

Nu ne-am născut în locul potrivit nu e o strălucită performanță artistică, nu e un spectacol de teatru cum nu s-a mai văzut. E însă altceva, nu mai puțin important: o creație onestă, încărcată de umanitate.

Marile premii nu se dau însă pentru generozitate și pentru luciditate. Dacă s-ar fi dat, un spectacol cum e acesta le-ar fi primit, fiindcă e un spectacol de inimă. E adevărat, inima e la stânga, poate că tot ce fac tinerii de la Macaz e la stânga, poate prea la stânga uneori.

Să fii om întreg, însă, e dincolo de ideologie. Nu ne-am născut în locul potrivit ne arată că nu suntem singuri pe lume. Ba mai mult, ne arată ce este, până la urmă, viața trăită pe pământ: un război (care nu se sfârșește) pentru minima demnitate.

Nu ne-am născut în locul potrivit ne spune ceva important despre timpurile ce au trecut, cele ce sunt, și cele ce vor veni: lumea este, în veacul veacului, o feudă a ipocriților.

Ceea ce nu îi împiedică, nicicum, pe cei din Internaționala Oamenilor Buni de pe Planeta Pământ să lupte și să se agațe de cuvântul nădejde.

Date importante:

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se joacă la Macaz.
De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz.
Cu: A
lexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan.
Scenografia: Adrian Cristea; muzica: Cătălin Rulea; traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.



18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?