Nu suntem singurii care nu s-au născut în locul potrivit
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-suntem-singurii-care-nu-s-au-nascut-in-locul-potrivit/

Despre un spectacol puternic, de la Macaz, din care aflăm ce este dincolo de orizontul îngust.

Un articol de Andrei Crăciun|20 decembrie 2017

Vă fac o confesiune. Când am fost rugat să fac selecția pentru Festivalul Caleido, aflat la cea de-a doua ediție, primul nume la care m-am gândit a fost Katia Pascariu.

Caleido este dedicat multiculturalismului, iar Katia, o mare actriță, joacă – prin excelență – pentru cei excluși. Așadar, primul dintre spectacolele chemate a fost acest Nu ne-am născut la locul potrivit. Un spectacol atipic pentru scenele bucureștene, ba chiar naționale, în care predomină orizontul îngust.

Nu ne-am născut în locul potrivit s-a născut într-o vreme când nu erau la modă textele despre imigranți, a fost așadar copilul vremurilor care au fost mereu aici, dar pe care nu le vedem decât atunci când e prea târziu.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.

Nu ne-am născut în locul potrivit nu e o strălucită performanță artistică, nu e un spectacol de teatru cum nu s-a mai văzut. E însă altceva, nu mai puțin important: o creație onestă, încărcată de umanitate.

Marile premii nu se dau însă pentru generozitate și pentru luciditate. Dacă s-ar fi dat, un spectacol cum e acesta le-ar fi primit, fiindcă e un spectacol de inimă. E adevărat, inima e la stânga, poate că tot ce fac tinerii de la Macaz e la stânga, poate prea la stânga uneori.

Să fii om întreg, însă, e dincolo de ideologie. Nu ne-am născut în locul potrivit ne arată că nu suntem singuri pe lume. Ba mai mult, ne arată ce este, până la urmă, viața trăită pe pământ: un război (care nu se sfârșește) pentru minima demnitate.

Nu ne-am născut în locul potrivit ne spune ceva important despre timpurile ce au trecut, cele ce sunt, și cele ce vor veni: lumea este, în veacul veacului, o feudă a ipocriților.

Ceea ce nu îi împiedică, nicicum, pe cei din Internaționala Oamenilor Buni de pe Planeta Pământ să lupte și să se agațe de cuvântul nădejde.

Date importante:

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se joacă la Macaz.
De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz.
Cu: A
lexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan.
Scenografia: Adrian Cristea; muzica: Cătălin Rulea; traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.



06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;