Nu suntem singurii care nu s-au născut în locul potrivit
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-suntem-singurii-care-nu-s-au-nascut-in-locul-potrivit/

Despre un spectacol puternic, de la Macaz, din care aflăm ce este dincolo de orizontul îngust.

Un articol de Andrei Crăciun|20 decembrie 2017

Vă fac o confesiune. Când am fost rugat să fac selecția pentru Festivalul Caleido, aflat la cea de-a doua ediție, primul nume la care m-am gândit a fost Katia Pascariu.

Caleido este dedicat multiculturalismului, iar Katia, o mare actriță, joacă – prin excelență – pentru cei excluși. Așadar, primul dintre spectacolele chemate a fost acest Nu ne-am născut la locul potrivit. Un spectacol atipic pentru scenele bucureștene, ba chiar naționale, în care predomină orizontul îngust.

Nu ne-am născut în locul potrivit s-a născut într-o vreme când nu erau la modă textele despre imigranți, a fost așadar copilul vremurilor care au fost mereu aici, dar pe care nu le vedem decât atunci când e prea târziu.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.

Nu ne-am născut în locul potrivit nu e o strălucită performanță artistică, nu e un spectacol de teatru cum nu s-a mai văzut. E însă altceva, nu mai puțin important: o creație onestă, încărcată de umanitate.

Marile premii nu se dau însă pentru generozitate și pentru luciditate. Dacă s-ar fi dat, un spectacol cum e acesta le-ar fi primit, fiindcă e un spectacol de inimă. E adevărat, inima e la stânga, poate că tot ce fac tinerii de la Macaz e la stânga, poate prea la stânga uneori.

Să fii om întreg, însă, e dincolo de ideologie. Nu ne-am născut în locul potrivit ne arată că nu suntem singuri pe lume. Ba mai mult, ne arată ce este, până la urmă, viața trăită pe pământ: un război (care nu se sfârșește) pentru minima demnitate.

Nu ne-am născut în locul potrivit ne spune ceva important despre timpurile ce au trecut, cele ce sunt, și cele ce vor veni: lumea este, în veacul veacului, o feudă a ipocriților.

Ceea ce nu îi împiedică, nicicum, pe cei din Internaționala Oamenilor Buni de pe Planeta Pământ să lupte și să se agațe de cuvântul nădejde.

Date importante:

Spectacolul Nu ne-am născut în locul potrivit se joacă la Macaz.
De: Alice Monica Marinescu și David Schwartz.
Cu: A
lexandru Fifea, Katia Pascariu, Mihaela Rădescu, Andrei Șerban, Silviana Vișan.
Scenografia: Adrian Cristea; muzica: Cătălin Rulea; traducerea în limba arabă: Bashar Al-Kishawi. Mulțumiri speciale: Bashar Al-Kishawi, Margareta Eschenazy, Valentina Ivanov, Ahmad Marwi, Sana Rahimo, Simina Guga.

Căci Nu ne-am născut în locul potrivit spune povestea a cinci oameni care și-au făcut din România o casă. Oameni care au venit de departe, au traversat războaie și alte catastrofe. E un spectacol puternic, pentru că ne arată așa cum suntem. E o oglindă în care putem vedea ce se vede când privim în altă parte.



24
/11
/15

Sâmbătă, 28 noiembrie, de la 11:00 la 17:00, la Grădina Verona are loc #Colectiv Delivery, un târg creativ în urma căruia încasările sunt donate integral în beneficiul răniților din Colectiv.

24
/11
/15

Marți, 24 noiembrie, ora 19:00, la Palatul Bragadiru, va putea fi auzit în premieră sunetul unic al Violei organista. Un instrument aproape fantastic, extrem de inedit, existența lui fiind, în sine, un act artistic. Recuperat din schițele lui Leonardo da Vinci, instrumentul a fost salvat de la condiția de proiecție teoretică și adus la cea de realitate „consumabilă”.

24
/11
/15

Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi organizează la Muzeul „Vasile Pogor”, în perioada 25 noiembrie 2015 – 10 ianuarie 2016, expoziţia memorială „Uliţa Teodorenilor”, dedicată celor doi fraţi, Ionel şi Alexandru Oswald Teodoreanu (Păstorel).

24
/11
/15

Redis Consult SRL în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, a organizat Luni, 23 noiembrie 2015, începând cu orele 11.00, la sediul Structurii de economie sociala- Valoris CAD SRL, str Apulum nr 1, Brasov, o conferinţă de presă pentru diseminarea informatiilor cu privire la activitatile desfasurate pana acum în cadrul proiectului „VALORificarea oportunităţilor de insertie pe piaţa muncii pentru grupurile vulnerabile, prin integrarea în Intreprinderi Sociale VALORIS”(ID:144616)

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.

23
/11
/15

Vineri, 27 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio prezintă Concertul dedicat Zilei Naționale a României, eveniment ce va reuni pe scenă patru artiști români sau născuți în România, care se bucură de o frumoasă carieră atât în țară, cât și în străinătate. Printre aceştia se vor număra dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, violonistul RAFAEL BUTARU, pianista REBECA OMORDIA şi violoncelistul RĂZVAN SUMA.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

22
/11
/15

“Indianul vrea în Bronx”, de Israel Horovitz, în regia Iarinei Demian. L-am văzut duminică, în noapte, pe Batiștei, la ARCUB, la jumătatea lui noiembrie, acum, după cele două Apocalipse care ne-au traversat timpul - din fosta fabrică “Pionierul” din București până pe Bulevardul Voltaire din Paris.

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.

21
/11
/15

Colegul nostru Andrei Crăciun lansează astăzi, de la ora 18.30, la Târgul de Carte „Gaudeamus” , la standul Herg Benet, volumul de versuri „Poezii pentru acea necunosсută”. Cartea costă cincisprezece lei.