Nu suntem toți la fel, dar putem fi împreună – proiectul România 100 la debut
https://www.ziarulmetropolis.ro/nu-suntem-toti-la-fel-dar-putem-fi-impreuna-proiectul-romania-100-la-debut/

Proiectul România 100. Poveşti adevărate spuse pe viu îşi propune să arhiveze poveşti ale oamenilor obişnuiţi din România, spuse live chiar de ei, şi capabile să-i inspire şi pe alţii.

Un articol de Petre Ivan|26 septembrie 2017

Anul viitor împlinim 100 de ani. Dar cine suntem noi, românii, de fapt?

Suntem tânărul care umblă prin școli și visează să plece din țară? Suntem bătrâna ignorată de societate care își vinde lucrurile vechi la colțul străzii ca să mai completeze pensia? Suntem tinerii părinți care lucrează în corporație și nu ajung să-și mai vadă copiii crescuți de bone? Suntem bărbatul în criza vârstei de mijloc care nu-și mai poate susține familia și își pierde respectul de sine? Suntem politicianul corupt care trage să mai câștige ceva înainte să piardă alegerile?

Suntem profesoara care își inspiră elevii, dar e pe cale să fie dată afară de director pentru că e mai populară decât el? Suntem artistul care crede în talentul lui, dar nu are din ce să trăiască fiindcă ”cu arta nu faci bani?” Suntem copiii din cartierul sărac pe care nu-i trimite nimeni la școală și care – dacă ajung acolo – nu au ce să mănânce în pauză? Suntem mama care muncește în străinătate ca să trimită bani acasă copiilor care cresc în lipsa ei? Suntem refugiații care și-au găsit aici liniștea, deși nu-și pot face acte legale?

Suntem toți aceștia și încă mult mai mulți.

Cu siguranță nu suntem deloc la fel, dar asta nu înseamnă că nu putem fi împreună. Proiectul România 100. Povești adevărate spuse pe viu își propune să arhiveze povești ale oamenilor obișnuiți din România, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.

La România 100, oameni din toate categoriile sociale, etnice, de vârstă și de gen care trăiesc în România povestesc live o întâmplare care le-a schimbat viața. Fiecare poveste e adevărată și fiecare voce care o spune este autentică, deci spectacolele se plasează între documentar și teatru.

Rezultă o imagine a României, așa cum arată ea astăzi, după 100 de ani de existență. Un puzzle complex, profund emoționant, capabil să-i inspire și pe alții, o arhivă vie. Arta povestirii redevine instrument de cunoaștere și de învățare a toleranței.

Concept și curatoriere: Cristina Modreanu/ Echipă: Florentina Bratfanof (casting), Maria Draghici (video), Peter Kerek (regie), Paul Dunca (MC), Ioana Gonțea (PR &documentare), Adi Bulboacă (foto).

Proiectul România 100 este produs de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, în parteneriat cu Teatrul Național Radiofonic.

România 100 este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ.

Foto: România 100 – Adi Bulboacă

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.