„Nuevas cinefilias” – Noi filme spaniole de autor, online, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes
https://www.ziarulmetropolis.ro/nuevas-cinefilias-noi-filme-spaniole-de-autor-online-pe-canalul-de-vimeo-al-institutului-cervantes/

În perioada 6-27 noiembrie, Institutul Cervantes din Bucureşti programează o serie de patru filme din noul val spaniol, recunoscut pentru maniera postmodernă, calitatea vizuală, curajul formelor şi caracterul reprezentativ complex.

Un articol de Petre Ivan|7 noiembrie 2020

Programul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla, își propune să ofere vizibilitate celei mai independente și creative arii a cinematografiei spaniole. 

Sunt filme din ceea ce este cunoscut drept „celălalt cinema spaniol”, care reușește să demonteze toate clișeele cu privire la cinematografia spaniolă, precum faptul că nu este conectată cu realitatea, că nu abordează în profunzime teme esențiale, cum ar fi fenomenul imigrării sau feminismul, că nu este capabilă să deschidă noi căi conceptuale și estetice. Cele patru filme propuse spre vizionare certifică talentul noii generații în a redirecționa atenția cinematografică spre temele strigente din prezent, reușind să demonteze mituri și prejudecăți. 

Niñato/Puștiul, debutul lui Adrián Orr, se centrează pe familia lui David Ransanz, un tânăr rapper din suburbiile madrilene, care crește trei copii, nu are serviciu și trăiește în casa mamei lui. O poveste fără note de violență sau de patetism a unui tânăr care, în ciuda greutăților de zi cu zi, luptă pentru visurile sale.

O perspectivă feminină fascinantă și noncoformistă în același timp este nucelul filmului Ver a una mujer/Văzând o femeie, primul lungmetraj semnat de Mònica Rovira, în care jocul de texturi, lumini și umbre reprezintă metafora perfectă a inefabilului iubirii, a dependenței și a onestității, constituind un exercițiu sublim de introspecție și de exorcizare a demonilor din viața de cuplu a unei femei.

A estación violenta/Stația violentă, debutul strălucitor al lui Anxos Fazáns, adaptare a romanului omonim al lui Manuel Jabois, descrie viața unui oraș în care singurul orizont este cel al unui trecut prea puțin fericit și al unei generații pierdute. Este o poveste a unor iubiri tăcute, a unor complicități distruse, a unuor neîncrederi mutuale care se răsfrâng în noi intim și emoționat, și care conturează o imagine a prezentului drept o sumă de visuri neîmplinite. 

Aspecte dintre cele mai presante din actualitate își găsesc loc în Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, cel de-al doilea lungmetraj al lui Xavier Artigas și Xapo Ortega, care oferă o poveste colectivă în același timp dureroasă și plină de speranță, pornind de la vestea morții – pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere și care a fost trecută sub tăcere – a tânărului Idrissa Diallo, din Guineea, într-o celulă a Centrului de Detenție pentru străini din Barcelona: scopul nu este doar de a spune o poveste, ci de a folosi cinematografia drept unealtă de acțiune și schimbare. 

Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, A estación violenta/Stația violentă și Ver a una mujer/Văzând o femeie au avut premiera mondială la Festivalul de la Sevilla, iar Niñato/Puștiul a fost proiectat pentru prima oară în Spania în timpul festivalului, unde a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film, în secțiunea „Noul Val”. Toate aceste filme au participat apoi în festivaluri internaționale prestigioase, demonstrând caracterul valoros al noii generații de cineaști spanioli, care abordează aspecte din realitatea imediată, conferindu-le și o notă universală.   

Filmele vor fi disponibile cu subtitrări în engleză, franceză, portugheză, italiană, greacă, maghiară, japoneză, cehă, chineză și spaniolă. 

Program

  • 6 noiembrie: Niñato/Puștiul (Adrián Orr, 2017)
  • 13 noiembrie: Ver a una mujer/Văzând o femeie (Mònica Rovira, 2017)
  • 20 noiembrie: A estación violenta/Stația violentă (Anxos Fazáns, 2018)
  • 27 noiembrie: Idrissa, crònica d´una mort qualsevol/Idrissa, cronica unei morți oarecare  (Xavier Artigas și Xapo Ortega, 2019)

Toate filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21 din datele menționate.

https://www.facebook.com/events/806191866616743/

26
/10
/21

La Civil, filmul Teodorei Ana Mihai, care i-a adus anul acesta la Cannes Prix de l'Audace la secțiunea Un Certain Regard, se vede acum în cadrul Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, la București, Cluj și Iași, iar de vineri, 29 octombrie, intră în cinematografele din toată țara.

26
/10
/21

Întâmplări fatale, criminali în serie, experimente cu urmări grave, vampiri și alte creaturi ale nopții sunt elementele cheie ale săptămânii filmelor de Halloween la Warner TV. Postul de televiziune propune unele dintre cele mai populare filme horror și SF, de la „From Hell” și „Halloween: H20” la maraton „Final Destination”, care pot fi vizionate până pe 31 octombrie.

25
/10
/21

În urma anunțării noilor reguli de siguranță sanitară, cea de-a 12-a ediție a Les Films de Cannes à Bucarest continuă să aducă filmele și evenimentele anunțate, modificându-și programul pentru a respecta noile restricții ce intră în vigoare de astăzi.

25
/10
/21

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie - octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

22
/10
/21

Documentarul „Regele Mihai: Drumul către casă”, care prezintă povestea vieții suveranului în exil, de la expulzarea sa forțată până la înmormântare, dar include și un interviu cu Prințul Philip despre prietenia sa din copilărie cu regele Mihai, va fi lansat duminică, pe 24 octombrie, pe HISTORY Channel.

18
/10
/21

Easter Eggs, producția belgiană semnată de Nicolas Keppens, câștigă Trofeul Animest la cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație, prima organizată într-o formulă hibrid, atât în cinematografele din capitală cât și online, disponibilă în toată țara.

12
/10
/21

Seria de proiecții „Cinema sub clar de lună” se încheie în weekend-ul 14-17 octombrie cu patru povești surprinzătoare care au făcut turul marilor festivalurilor în ultimul an: emoționantul Petit Maman, care a concurat pentru Ursul de Aur la Berlin, Patrick, o aventură existențială într-o tabără de nudiști, Persian Lessons, istoria plină de suspans a unui prizonier care trebuie să-și dovedească identitatea, și Falling, filmul regizat de celebrul actor Viggo Mortensen.

12
/10
/21

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.