Număr record de spectatori la “25 de ore de teatru non-stop”
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectatori-la-25-de-ore-de-teatru-non-stop/

În 25-26 aprilie a avut loc la Sibiu ediţia aniversară a festivalului-maraton “25 de ore de teatru non-stop”.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2015

Festivalul, ajuns la ediția cu numărul 5, este organizat de o structură independentă, Asociația Culturală BIS. Conceptul inedit (cel de teatru non-stop) a adus spectatori din Sibiu și din țară încă de la prima ediție. Festivalul se adresează cu precădere teatrului independent, fiind un liant între artiști consacrați și voci tinere și originale din teatrul românesc.

Anul acesta, timp de mai bine de 25 de ore, fără încetare, au avut loc 29 de spectacole și de evenimente în 17 locații din oraș. Artiști și companii de teatru din Sibiu, București, Timișoara, Cluj, Craiova au împânzit orașul în miezul zilei, la miezul nopții, la ora dimineții.

La ora 3 dimineața, spre exemplu, aveau loc spectacole în 4 locații din oraș, cu săli arhipline.

Deschiderea a avut loc la Sala Thalia, cu un spectacol de Gală care l-a avut în prim plan pe Ioan Gyuri Pascu, un artist îndrăgit de sibieni. Alături de el au au urcat pe scenă artiști tineri: Claudiu Fălămaș, Matli MC (Lipicioșii), Flora Pop, Adrian Strâmtu, George Constantinescu.

Apoi, de-a lungul nopții, într-un carusel teatral bine organizat, s-au succedat spectacole în mai multe spații din oraș. Lightwave Theatre Company au prezentat la Teatrul Gong “Iubitafizica”, în prezența autorului textului Iulian Tănase. Teatrul de Artă București a prezentat ultima producție, “Dureri fantomă”, în regia lui Bogdan Budeș.

O locație specială a fost Casa Monument UNESCO din Sibiul Vechi (o casă proprietate particulară transformată în spațiu de joc) în care Auăleu Teatru din Timișoara au prezentat spectacolul “Casa din copac”. În aceeași locație Compania de Teatru Labirint Asylum a invitat spectatorii la un traseu inițiatic în care spectatorul era personajul principal.

La ora dimineții doritorii au putut viziona “In debt we art”, primul film documentar despre teatrul independent românesc, produs de Doctor’s Studio.
De-a lungul nopții, locațiile în care au fost programate spectacolele s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori dornici să ia parte la o astfel de experiență.

Dimineața s-a rostit poezie în prezența autorilor, “Zona Nouă”.
Un eveniment cu tradiție este înviorarea fizică, acțiune care anul acesta a avut loc în Piața Mică. Peste 200 de tineri au luat parte la acest eveniment. Actorul Florin Coșuleț a coordonat exercițiile fizice, iar stomatologul oficial al festivlului, Gh. Igna, i-a învățat pe participanți cum se efectuează un periaj dentar corect.

Conferințele au adus la rândul lor sute de spectatori, datorită temelor abordate, dar mai ales datorită personalităților de mare clasă care au dat distincție acestei secțiuni a festivalului.

La Librăria Humanitas, profesorul Dan Vasiliu i-a cucerit pe tinerii participanți cu al său “Orar Teatral”, iar actrița Coca Bloos i-a impresionat pe cei prezenți până la lacrimi într-o întâlnire de suflet moderată de Ion M. Tomuș.

Librăria Habitus nu a făcut față sutelor de spectatori veniți să vadă conferința excepțională susținută de Constantin Chiriac și de Părintele Constantin Necula. Evenimentul a fost transmis live pe internet.

Tot la Librăria Habitus, Iulia Colan i-a impresionat pe spectatori cu al său “Flori pentru Algernon”, în vreme ce la Welt Kultur, actrița și scriitoarea Lorena Lupu și-a pus în scenă propriul text.

Compania Teatrală BIS din Sibiu (gazda festivalului) a avut în program patru spectacole: Beat Bukowski, Jurnalul unui bișnițar, Monoloagele vaginului și cel mai mare succes al stagiunii, „Născut în ‘90”.

Festivalul s-a încheiat cu un concert Ada Milea. Alături de ea pe scenă au urcat Bobo Burlăcianu și Anca Hanu.

A doua zi, ca un BIS al festivalului s-a jucat la Atrium Cafe comedia “First date”, scrisă și regizată de Conrad Mericoffer. Atrium a fost de altfel bastionul de noapte, cafeneaua cu cele mai multe reprezentații în program.

Peste 4000 de spectatori au umplut sălile și spațiile de joc alternative. Zece evenimente s-au desfășurat cu intrare liberă.

A fost fără îndoială cea mai complexă și mai reușită ediție de până acum. Programul complet, precum și notificările asupra activității BIS pot fi găsite pe site-ul www.respirateatru.ro și pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru.

Foto: Adi Bulboacă

23
/01
/22

Pe Facebook, în SMS-urile pe care le scriem în grabă sau în vorbirea curentă, folosim adesea structuri gramaticale greșite, preluate multe dintre ele din mass-media și propagate cu o viteză uimitoare. Astăzi, vă oferim mici trucuri, ca să le puteți ocoli cu succes.

21
/01
/22

AU STRĂLUCIT LA METROPOLIS Pe 16 octombrie 2007, la Metropolis avea premiera „Jocul de-a adevărul”, spectacol scris și regizat de Lia Bugnar, care a devenit rapid un succes de casă. Mai ales că pe scenă au urcat, alături de actrița Lia Bugnar, tineri actori pe val, precum Marius Manole, Andi Vasluianu sau Dorina Chiriac.

21
/01
/22

Parte a seriei de producții work in progress inițiată și produsă de creart/Teatrelli anul trecut, spectacolul „Băiatul Văduvă”, semnat de Eugen Jebeleanu, unul dintre cei mai reprezentativi regizori ai momentului atât în plan național, cât și în plan internațional, intră – la cererea publicului –, în repertoriul Teatrelli. În rolurile principale sunt patru actori de excepție: Vlad Bîrzanu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Chindriș și Cosmina Stratan (plus câinele Uber). Primele reprezentații – din 24 și 25 ianuarie - sunt sold out, pentru următoarele, programate în 12 și 13 februarie, biletele vor fi puse în curând în vânzare pe platforma eventbook.ro.

21
/01
/22

„Miracol”, regizat de Bogdan George Apetri („Periferic”, „Neidentificat”), va putea fi urmarit pe 24 ianuarie, de ziua Micii Uniri, intr-o avanpremiera absoluta, intr-o serie de cinematografe selectionate. Filmul premiat la numeroase festivaluri internationale de prestigiu se va vedea, cu 10 zile inainte de lansare, in zi de sarbatoare romaneasca, pe ecranele a 21 de sali de cinema din toata tara.

21
/01
/22

Intimități, cel de-al patrulea roman al lui Katie Kitamura, scriitoare americană de origine japoneză, se înscrie deja pe linia succesului precedentelor cărți ale autoarei, traduse în peste 20 de limbi, iar una dintre ele aflată în curs de ecranizare. Pornind din start cu avantajul unor recomandări puternice din partea fostului președinte Barack Obama și a lui Oprah Winfrey, Intimități a fost apreciat atât pentru temele propuse de scriitoare, cât și pentru stilul ultramodern, nonconformist și „cool” în care e scris, după cum observa The New York Times.