Număr record de spectatori la “25 de ore de teatru non-stop”
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-spectatori-la-25-de-ore-de-teatru-non-stop/

În 25-26 aprilie a avut loc la Sibiu ediţia aniversară a festivalului-maraton “25 de ore de teatru non-stop”.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2015

Festivalul, ajuns la ediția cu numărul 5, este organizat de o structură independentă, Asociația Culturală BIS. Conceptul inedit (cel de teatru non-stop) a adus spectatori din Sibiu și din țară încă de la prima ediție. Festivalul se adresează cu precădere teatrului independent, fiind un liant între artiști consacrați și voci tinere și originale din teatrul românesc.

Anul acesta, timp de mai bine de 25 de ore, fără încetare, au avut loc 29 de spectacole și de evenimente în 17 locații din oraș. Artiști și companii de teatru din Sibiu, București, Timișoara, Cluj, Craiova au împânzit orașul în miezul zilei, la miezul nopții, la ora dimineții.

La ora 3 dimineața, spre exemplu, aveau loc spectacole în 4 locații din oraș, cu săli arhipline.

Deschiderea a avut loc la Sala Thalia, cu un spectacol de Gală care l-a avut în prim plan pe Ioan Gyuri Pascu, un artist îndrăgit de sibieni. Alături de el au au urcat pe scenă artiști tineri: Claudiu Fălămaș, Matli MC (Lipicioșii), Flora Pop, Adrian Strâmtu, George Constantinescu.

Apoi, de-a lungul nopții, într-un carusel teatral bine organizat, s-au succedat spectacole în mai multe spații din oraș. Lightwave Theatre Company au prezentat la Teatrul Gong “Iubitafizica”, în prezența autorului textului Iulian Tănase. Teatrul de Artă București a prezentat ultima producție, “Dureri fantomă”, în regia lui Bogdan Budeș.

O locație specială a fost Casa Monument UNESCO din Sibiul Vechi (o casă proprietate particulară transformată în spațiu de joc) în care Auăleu Teatru din Timișoara au prezentat spectacolul “Casa din copac”. În aceeași locație Compania de Teatru Labirint Asylum a invitat spectatorii la un traseu inițiatic în care spectatorul era personajul principal.

La ora dimineții doritorii au putut viziona “In debt we art”, primul film documentar despre teatrul independent românesc, produs de Doctor’s Studio.
De-a lungul nopții, locațiile în care au fost programate spectacolele s-au dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de spectatori dornici să ia parte la o astfel de experiență.

Dimineața s-a rostit poezie în prezența autorilor, “Zona Nouă”.
Un eveniment cu tradiție este înviorarea fizică, acțiune care anul acesta a avut loc în Piața Mică. Peste 200 de tineri au luat parte la acest eveniment. Actorul Florin Coșuleț a coordonat exercițiile fizice, iar stomatologul oficial al festivlului, Gh. Igna, i-a învățat pe participanți cum se efectuează un periaj dentar corect.

Conferințele au adus la rândul lor sute de spectatori, datorită temelor abordate, dar mai ales datorită personalităților de mare clasă care au dat distincție acestei secțiuni a festivalului.

La Librăria Humanitas, profesorul Dan Vasiliu i-a cucerit pe tinerii participanți cu al său “Orar Teatral”, iar actrița Coca Bloos i-a impresionat pe cei prezenți până la lacrimi într-o întâlnire de suflet moderată de Ion M. Tomuș.

Librăria Habitus nu a făcut față sutelor de spectatori veniți să vadă conferința excepțională susținută de Constantin Chiriac și de Părintele Constantin Necula. Evenimentul a fost transmis live pe internet.

Tot la Librăria Habitus, Iulia Colan i-a impresionat pe spectatori cu al său “Flori pentru Algernon”, în vreme ce la Welt Kultur, actrița și scriitoarea Lorena Lupu și-a pus în scenă propriul text.

Compania Teatrală BIS din Sibiu (gazda festivalului) a avut în program patru spectacole: Beat Bukowski, Jurnalul unui bișnițar, Monoloagele vaginului și cel mai mare succes al stagiunii, „Născut în ‘90”.

Festivalul s-a încheiat cu un concert Ada Milea. Alături de ea pe scenă au urcat Bobo Burlăcianu și Anca Hanu.

A doua zi, ca un BIS al festivalului s-a jucat la Atrium Cafe comedia “First date”, scrisă și regizată de Conrad Mericoffer. Atrium a fost de altfel bastionul de noapte, cafeneaua cu cele mai multe reprezentații în program.

Peste 4000 de spectatori au umplut sălile și spațiile de joc alternative. Zece evenimente s-au desfășurat cu intrare liberă.

A fost fără îndoială cea mai complexă și mai reușită ediție de până acum. Programul complet, precum și notificările asupra activității BIS pot fi găsite pe site-ul www.respirateatru.ro și pe pagina de facebook www.facebook.com/respira.teatru.

Foto: Adi Bulboacă

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.