Număr record de vizitatori, la Art Safari 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/numar-record-de-vizitatori-la-art-safari-2019/

Au fost peste 38.000 de vizitatori în acest an la Art Safari Bucureşti, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

Un articol de Liliana Matei|9 octombrie 2019

38.151 de persoane au vizitat Pavilionul de Artă București – Art Safari, ediția a 6-a, eveniment unic ca amploare, concept și structură dedicat artei, susținut de Primăria Municipiului București, prin Expo Arte, care a avut loc în perioada 27 septembrie – 6 octombrie 2019, la Palatul Oscar Maugsch BCR. Numărul de vizitatori din 2019 a fost cu 11% mai mare față de ediția precedentă din mai 2018, când Pavilionul a fost vizitat de 33.946 de persoane.

2.500 de copii au vizitat Art Safari, dintre care 1.500 au participat și la atelierele de creație din cadrul programului educațional Art Safari Kids, Art Safari București fiind o experiență pentru toată familia. La evenimentul de deschidere din seara de joi, 26 septembrie, au participat 2.800 de invitați. Pentru prima dată, Art Safari București a putut fi vizitat și noaptea, în cadrul unor tururi ghidate organizate.

„Art Safari București este primul și singurul eveniment dedicat artei din România unde vizitatorii așteaptă pe o distanță de peste 1 km să intre în spațiu, pentru a se bucura de capodoperele expuse. Încă o dată, cu ocazia ediției 2019 Art Safari, Bucureștiul s-a dovedit a fi nu doar locul unde bate inima culturală a României, ci și o veritabilă capitală culturală europeană. Le mulțumim tuturor celor care au creat experiența Art Safari 2019”, a declarat Ioana Ciocan, Director General Art Safari București.

Art Safari 2019 a fost conceput sub forma unui muzeu temporar, care a găzduit pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați opere de artă românească de patrimoniu, artă supercontemporană, artă contemporană internațională și instalații de artă, dar și un program de conferințe pe teme dedicate artei – Art Talks. Operele, asigurate pentru o valoare totală de aproximativ 15 milioane de euro, au provenit din importante muzee românești și străine, dar și din importante colecții private naționale și internaționale, iar o parte dintre lucrările de artă supercontemporană și instalații au fost create special pentru a fi expuse la Art Safari 2019.

Cea mai valoroasă lucrare provenită din colecțiile private de artă, expusă în cadrul Art Safari 2019, a fost nudul „În Iatac”, o pictură semnată de Nicolae Tonitza, asigurată pentru suma de 350.000 de euro, care a fost achiziționată în anul 2011 de un colecționar din București.

Dintre lucrările de artă contemporană expuse în cadrul Pavilionului, prețul cel mai mare – 132.000 de dolari – l-a avut lucrarea „Carnival in Ruin”, semnată de Shen Shubin, un artist de 41 de ani, care activează și vinde în China, țară cu o piață de artă anuală evaluată la circa 50 de miliarde de euro. Printre cele mai vechi opere expuse în cadrul Art Safari 2019 a fost o marmură elenistică, reprezentându-l pe zeul Charon cu câinele Cerber, care datează din secolul al 3-lea î.Hr.

Pavilionul Muzeal „Tonitza și geniul copilăriei” a fost curatoriat de Zoltán Soós și a găzduit capodopere de Nicolae Tonitza, provenite de la prestigioase muzee și colecții private din România, dar și din Europa, Tonitza fiind colecționat și în afara granițelor. Echipa curatorială a Pavilionul Central „REPVBLICA. Despre umbre în sculptură” a fost compusă din Călin Dan, directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană (curator), Celia Ghyka (cercetare curatorială) și Sandra Demetrescu (asistent curator). Pavilionul Supercontemporan „Young Blood. Arta timpului tău” a fost curatoriat de Mihai Zgondoiu, iar Pavilionul Internațional „Made in China” a fost curatoriat de Ji Zhongpeng și a găzduit lucrări de artă chineză contemporană, expuse pentru prima dată în Europa.

Conceptul arhitectural al muzeului temporar Art Safari, a aparținut arhitectului Attila Kim, comisarul României la Bienala de Veneția – edițiile 2016 până în prezent.

Ambasadorii Art Safari 2019 au fost vedete, antreprenori, precum și celebrități în social media: Ioan Cocan (co-fondator al companiei Tremend), Ada Condeescu (actriță), Cristian Șimonca (blogger), Avi Cicirean (fondator Brand Minds) și Cristian Preotu (fondatorul Grupului Le Manoir).

Printre partenerii evenimentului s-a numărat: George, primul banking inteligent, PiatraOnline, Kinder (Ferrero), Glo, Carioca, Policolor, Salvați Copiii, Tremend, Dedeman, Zexe Braserie, Rezident, Lazy Boy, 5 to go, Metrorex, Westiment, Le Manoir, Comtesse du Barry, Group, Arhart și Iris. Mai multe detalii pe site-ul www.artsafari.ro.

Pavilionul de Artă București – Art Safari se desfăoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și CNR UNESCO și este un eveniment cultural unic ca structură, concept și amploare din România. Art Safari a înregistrat 125.000 de vizitatori în primele cinci ediții. Mai multe detalii: www.artsafari.ro.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.