Nume consacrate şi descoperiri în competiţia Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/nume-consacrate-si-descoperiri-in-competitia-ceau-cinema/

Şase filme au fost selectate pentru prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Cele şase filme, dintre care patru sunt prezentate în premieră în România, vor putea fi vizionate timp de patru zile la Timişoara, începând cu 22 iulie.

Un articol de Petre Ivan|10 Iunie 2015

Pentru competiţie s-au înscris 31 de filme de ficţiune şi non-ficţiune din 11 ţări (Bulgaria, Canada, Croaţia, Germania, Israel, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria), din care 5 au fost descalificate pentru neîndeplinirea condiţiilor iniţiale de înscriere.

Selecţia a fost realizată de către Ionuţ Mareş, jurnalist şi critic de film, ale cărui texte despre cinema pot fi găsite pe site-ul de cultură Ziarul Metropolis.

ionut

Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig şi One World Romania, „Himmelverbot”/„Outside”, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos tocmai eliberat din închisorile româneşti şi lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de uşor ne lăsăm manipulaţi de poveşti şi de cinema?

Filmat în Cuba şi având în centru o relaţie specială dintre o mamă în vârstă şi fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoţionantul – dar discretul – documentar „Casa Blanca” este debutul nou-nouţ al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, prezentat în competiţia internaţională a Festivalului Visions du Reel din Elveţia.

A doua regizoare din Competiţie este tânăra cineastă maghiară Virág Zomborácz, al cărei debut, „Utóélet”/„Afterlife”, prezentat şi la Festivalul de la Palm Springs, este o subtilă şi inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezenţa fantomei tatălui său dominator.

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori polonezi, iar cel mai nou lungmetraj al său, teribilul „Pod mocnym aniolem”/„The Mighty Angel”, cu patru nominalizări la Premiile Filmului Polonez, propune o viziune mai puţin triumfalistă asupra ţării sale, prin prisma unui scriitor dependent de alcool.

Câştigător a trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, „Szabadesés”/„Free Fall”, noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi, este o colecţie neaşteptată de câteva poveşti de bloc „altfel”, fiecare încadrată într-un gen cinematografic uşor de recunoscut şi savurat.

Prezentat anul trecut în cadrul Semaine de la Critique la Cannes şi recenzat elogios de revistele Cahiers du Cinema şi Positif, „Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”, al doilea lungmetraj al scriitorului şi cineastului israelian Nadav Lapid, este o experienţă cinematografică intensă, care intrigă şi creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.

Actrița Andreea Vasile („De ce eu?”) și criticii de film Lucian Maier și Cinesseur alcătuiesc juriul competiției Ceau, Cinema! care va decerna, cu sprijinul Kathrein România, Marele Premiu în valoare de 1000 euro, secondați fiind de spectatorii care vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro. Trofeul Ceau, Cinema! – care va fi înmânat câștigătorilor – este creat de experimentartista Lia Rădoi, după desenul lui Mircea Popescu.

ceau.cinema

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance, Grolsch.

La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, TION, Agenda, KissFm.

Mai multe informaţii la www.ceaucinema.ro, www.facebook.com/ceaucinema, www.twitter.com/ceaucinema

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

06
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Regizoarea Anca Damian revine cu a treia animaţie de lungmetraj din carieră, "Călătoria fantastică a Maronei", povestea unei căţeluşe care trece pe la diverşi stăpâni. Filmul îmbină inspirat mai multe stiluri de animaţie şi etalează o fantezie exuberantă, afectată însă uşor de repetitivitatea unor momente de reverie.

04
/10
/19

Prima producţie marca Vertical Content, comedia ,,Inve$titorii” a început filmările în localitatea Cristian, unde sub îndrumarea regizorului Iura Luncaşu, actorii: Codin Maticiuc, Cosmin Natanticu, Andrei Mateiu, Radu Gabriel şi Maria Popovici vor interpreta în unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani.

04
/10
/19

A câștigat Leul de Aur, marele premiu de la Festivaul de Film de la Veneția, în același timp a impresionat presa de specialitate la nivel mondial, iar de astăzi mult aclamatul „Joker”, în interpretarea lui Joaquin Phoenix, poate fi vizionat în premieră în cinematografele din toată țară.

04
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În „Joker” (2019), regizorul Todd Phillips ia un personaj celebru de comic book şi îl mută din filmele cu supereroi într-o dramă inspirată din filmele existenţialiste clasice din America anilor `70. Este o mişcare inovatoare, deşi „Joker” nu se ridică la înălţimea tradiţiei pe care o invocă.

Page 1 of 24912345...102030...Last »