Nume consacrate şi descoperiri în competiţia Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/nume-consacrate-si-descoperiri-in-competitia-ceau-cinema/

Şase filme au fost selectate pentru prima ediţie a competiţiei Ceau, Cinema!. Cele şase filme, dintre care patru sunt prezentate în premieră în România, vor putea fi vizionate timp de patru zile la Timişoara, începând cu 22 iulie.

Un articol de Petre Ivan|10 Iunie 2015

Pentru competiţie s-au înscris 31 de filme de ficţiune şi non-ficţiune din 11 ţări (Bulgaria, Canada, Croaţia, Germania, Israel, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovenia, Ungaria), din care 5 au fost descalificate pentru neîndeplinirea condiţiilor iniţiale de înscriere.

Selecţia a fost realizată de către Ionuţ Mareş, jurnalist şi critic de film, ale cărui texte despre cinema pot fi găsite pe site-ul de cultură Ziarul Metropolis.

ionut

Prezentat în cadrul festivalurilor DOK Leipzig şi One World Romania, „Himmelverbot”/„Outside”, regizat de româno-germanul Andrei Schwartz, aduce în prim-plan un personaj spectaculos tocmai eliberat din închisorile româneşti şi lansează, indirect, delicata întrebare: Cât de uşor ne lăsăm manipulaţi de poveşti şi de cinema?

Filmat în Cuba şi având în centru o relaţie specială dintre o mamă în vârstă şi fiul ei matur, atins de Sindromul Down, emoţionantul – dar discretul – documentar „Casa Blanca” este debutul nou-nouţ al cineastei poloneze Aleksandra Maciuszek, prezentat în competiţia internaţională a Festivalului Visions du Reel din Elveţia.

A doua regizoare din Competiţie este tânăra cineastă maghiară Virág Zomborácz, al cărei debut, „Utóélet”/„Afterlife”, prezentat şi la Festivalul de la Palm Springs, este o subtilă şi inteligentă comedie neagră despre încercările unui tânăr de a scăpa de prezenţa fantomei tatălui său dominator.

Wojciech Smarzowski este unul dintre cei mai îndrăzneţi regizori polonezi, iar cel mai nou lungmetraj al său, teribilul „Pod mocnym aniolem”/„The Mighty Angel”, cu patru nominalizări la Premiile Filmului Polonez, propune o viziune mai puţin triumfalistă asupra ţării sale, prin prisma unui scriitor dependent de alcool.

Câştigător a trei premii la Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, „Szabadesés”/„Free Fall”, noua provocare lansată de cineastul maghiar György Pálfi, este o colecţie neaşteptată de câteva poveşti de bloc „altfel”, fiecare încadrată într-un gen cinematografic uşor de recunoscut şi savurat.

Prezentat anul trecut în cadrul Semaine de la Critique la Cannes şi recenzat elogios de revistele Cahiers du Cinema şi Positif, „Haganenet”/„The Kindergarten Teacher”, al doilea lungmetraj al scriitorului şi cineastului israelian Nadav Lapid, este o experienţă cinematografică intensă, care intrigă şi creează un disconfort plăcut, pornind de la relaţia dintre o educatoare şi un copil dotat cu darul poeziei.

Actrița Andreea Vasile („De ce eu?”) și criticii de film Lucian Maier și Cinesseur alcătuiesc juriul competiției Ceau, Cinema! care va decerna, cu sprijinul Kathrein România, Marele Premiu în valoare de 1000 euro, secondați fiind de spectatorii care vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro. Trofeul Ceau, Cinema! – care va fi înmânat câștigătorilor – este creat de experimentartista Lia Rădoi, după desenul lui Mircea Popescu.

ceau.cinema

Ceau, Cinema! este organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală şi este primul festival din Timişoara dedicat filmului european. Evenimentul este realizat de voluntari, cu sprijinul unor companii şi instituţii locale: Vitas România, Kathrein România, Primăria Timişoara, Direcţia Judeţeană de Cultură Timiş, Primăria Gottlob, Institutul Francez din Timişoara, Centrul Cultural German, [e-spres-oh], Smithfield România, Adler România, Storm Media, Electronic Resistance, Grolsch.

La identitatea vizuală a festivalului au contribuit Balamuc (Loc de joacă ş-altele), Super Smooth Studio şi Lia Rădoi. Parteneri media: Ziarul Metropolis, Radio Timişoara, TVR Timişoara, TION, Agenda, KissFm.

Mai multe informaţii la www.ceaucinema.ro, www.facebook.com/ceaucinema, www.twitter.com/ceaucinema

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »