Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/nunta-de-a-p-cehov-la-tvr-2/

Luni, 9 februarie, de la ora 20.10, TVR 2 prezintă spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov, în regia lui Beatrice (Bleonţ) Rancea, un spectacol din Arhiva de Aur TVR.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2015

Nunta, de A. P. Cehov, la TVR 2 / La împlinirea a 155 de ani de la naşterea lui A. P. Cehov, Casa de Producţie TVR a programat spre difuzare, pe tot parcursul anului 2015, piese ale cunoscutului dramaturg rus.

Alături de spectacole valoroase din Arhiva de Aur TVR, telespectatorii vor putea urmări și ecranizările altor capodopere cehoviene, printre care „Salonul 6” (regia: Vitalie Lupașcu) și „Trei surori” (regia: Dominic Dembinski, preluare de la Teatrul de Stat din Constanța).

Teatrul Naţional de Televiziune a programat luni, 9 februarie, de la ora 20.10, la TVR 2, una dintre creațiile lui A.P. Cehov – „Nunta”. Regia artistică este semnată de Beatrice (Bleonț) Rancea, care, la momentul montării spectacolului (premiera tv: 1994), era studentă a Academiei de Teatru și Film (în prezent, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”), la clasa profesorilor Tudor Mărăscu și Mihai Manolescu.

Anul acesta U.N.A.T.C. împlinește 65 de existență, fiind înființat în 1950 sub numele de Institutul de Artă Cinematografică și Institutul de Teatru „I.L. Caragiale” (I.A.T.C.).

Spectacolul cu piesa „Nunta”, pe care iubitorii de teatru o vor putea urmări luni la TVR 2 este o producție A.T.F. și reprezintă una dintre mărturiile celor care au absolvit studiile prestigioasei instituții de învățământ superior dedicate teatrului și filmului.

Drama îi are în centru pe Dașenka și pe Epaminond Maximovici Aplombov, mirii unei nunți care se transformă treptat într-un spațiu de conflicte, mai mult sau mai puțin declarate, între ceilalți participanți la „fericitul” eveniment.

Părinții miresei, Nastasia Timofeevna și Evdokim Zaharovici Jigalov, se pârăsc reciproc în fața propriei fiice, iar mirele devine furios atunci când pretențiile lui și promisiunile socrilor rămân neonorate. Totul însă pare să fie uitat atunci când la nuntă își face apariția un mult-așteptat dar fals Nuntageneral…

În distribuție: Marilena Chelaru, Luminița Militaru, Carmen Stanciu, Mădălina Tulinescu, Cezar Boghină, Ionuț Brancu, Marius Capotă, Zoltan Lovaș, Cristian Nicolae, Alexandru Pop, Robert Radoveneanu, Dorin Rîmbu, Vasile Toma și instrumentiștii: Mihai Turcitu, Săndel Fircă și Mihai Ion.

Spectacolul „Nunta” de A. P. Cehov face parte din seria capodoperelor pe care Casa de Producție TVR le-a programat în acest an pentru a marca 155 de la nașterea lui A. P. Cehov (n. 29 ianuarie 1860 – d. 15 iulie 1904).

Tot în memoria cunoscutului dramaturg rus, TVR 2 a difuzat la sfârșitul lunii ianuarie spectacolul „Trei surori”, în regia maestrului Cornel Todea (traducere: Moni Ghelerter și V. Jianu).

„Nunta” de A. P. Cehov (premiera tv: 1994)
Decor: arh. Theodora Dinulescu.
Director de imagine: Beatrice Drugă. Regia artistică tv: Domnița Munteanu
Asistenți regie: Corina Constantinescu, Mihnea Danet
Regia artistică: Beatrice (Bleonţ) Rancea
Producție A.T.F. distinsă cu premiul „Alexandru Giugaru” la Festivalul Veseliei (1993).

Foto: Nunta – TVR

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.