Nymphomaniac – versiunea lunga, la Berlinală
https://www.ziarulmetropolis.ro/nymphomaniac-versiunea-lunga-la-berlinala/

Regizorul danez Lars von Trier va prezenta, în afara competiţiei, o versiune lungă, inedită, a noului său lungmetraj Nymphomaniac: Volume 1, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2013

Regizorul danez Lars von Trier va prezenta la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin –  în afara competiţiei – o versiune lungă și inedită a noului său lungmetraj Nymphomaniac: Volume 1.

Noul film al controversatului cineast danez evocă parcursul erotic al unei femei care se consideră nimfomană şi reuneşte câteva nume sonore pe afiş: Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård, Shia LaBeouf, Christian Slater, Uma Thurman şi Willem Dafoe.

Cele două capitole ale acestei fresce cinematografice, „Volume 1” şi „Volume 2”, vor fi lansate în cinematografele din lumea întreagă începând din 25 decembrie.

„Nymphomaniac: Volume 1” în versiunea sa normală durează 1 oră şi 50 de minute, în timp ce versiunea lungă prezentată în afara competiţiei de la Berlin va avea o durată de 2 ore şi 30 minute. În schimb, versiunea lungă de la „Nymphomaniac: Volume 2” (3 ore în loc de 2 ore pentru versiunea scurtă) va fi prezentată cu o altă ocazie.

„Publicul Berlinalei va fi primul care va vedea versiunea lungă şi integrală de la «Nymphomaniac: Volume 1»”, a declarat Dieter Kosslick, directorul Berlinalei, într-un comunicat.

„Lars von Trier, care a fost invitat la Berlinală pentru prima dată în 1984, îşi face revenirea la festival cu acest film. A găsit prin intermediul filmului «Nymphomaniac» o estetică radicală şi impresionantă”, a adăugat el.

„Nymphomaniac” pare a fi unul dintre cele mai aşteptate filme ale sezonului de iarnă 2013-2014, prin prisma conţinutului său erotic şi a distribuţiei cu numeroase vedete.

Nymphomaniac

Lars Von Trier, un regizor care adoră să provoace şi care a fost declarat persona non grata la Festivalul de Film de la Cannes din 2011, după ce a declarat în glumă că îl simpatizează pe Hitler, a distribuit-o pe actriţa Charlotte Gainsbourg în rolul principal feminin în noua sa peliculă, în timp ce rolul principal masculin a fost acordat unui actor în plină ascensiune la Hollywood, Shia LaBeouf.

Uma Thurman şi Willem Dafoe completează distribuţia acestui film despre care se spune că va fi pe măsura ultraviolentului „Antichrist” de Von Trier, un lungmetraj care a şocat numeroşi spectatori.

„Nymphomaniac” este un fel de jurnal erotic al unei femei (Charlotte Gainsbourg) din perioada adolescenţei, până la vârsta de 50 de ani. Mai precis, până în momentul în care este găsită leşinată, în pădure, de un bărbat (Stellan Skarsgard), cel căruia i se şi confesează ulterior.

Născut pe 30 aprilie 1956, în Danemarca, Lars von Trier este unul din regizorii ale căror creaţii au influenţat semnificativ cinematografia europeană şi mondială.

Lars von Trier a lansat nouă din filmele sale la Cannes, unde a câştigat Palme d’Or pentru „Dansând cu noaptea/ Dancer in the Dark” (2000) şi marele premiu al juriului pentru „Abisul sufletului/ Breaking the Waves”, în 1996, notează Mediafax.

Von Trier a devenit însă persona non grata a festivalului în 2011, după ce a făcut comentarii legate de nazişti la conferinţa de presă pentru filmul său „Melancholia” – desemnat cel mai bun film al anului la gala premiilor decernate de Academia de Film Europeană (EFA) şi cu premiul pentru interpretare feminină, atribuit actriţei Kirsten Dunst, la Festivalul de la Cannes.

Foto cu Nymphomaniac si Lars von Trier – Cinemagia.ro

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.

22
/10
/14

Nu-i înțeleg pe cei care nu-l simpatizează pe Woody Allen. Pe cei cărora le este indiferent. Nu trebuie să-l iubești. Însă este unul din marile mistere ale lumii inaderența unora la umorul său. La personajul său, aproape dispărut din filmele, nesfârșite, ale ultimilor ani, dar intrat în panoplia comicilor indispensabili ai cinematografiei.

22
/10
/14

Desenator, gagman, muzician, regizor, scenograf, mim, cineast, om de televiziune, poet, Pierre Étaix debutează pe scenă, pe care nu o va părăsi niciodată. Fascinat însă de marele ecran, la începutul anilor 1960, va începe să regizeze filme, alături de prietenul său Jean-Claude Carriere.

22
/10
/14

De la producătorii comediei de succes ,,Love Building”, vine din 26 decembrie pe marile ecrane Alt Love Building, un film cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol şi Dorian Boguţă în rolurile principale, distribuit în cinematografe de Freeman Entertainment.

22
/10
/14

Anamaria Marinca, cea care interpretează rolul Irmei în drama de război "Furia: Eroi anonimi/ Fury", a declarat, la premiera lungmetrajului de la Festivalul de Film de la Londra, că Brad Pitt, alături de care joacă în această peliculă, şi regizorul David Ayer au fost "sprijinul" său.