O carte pentru adolescenți, interzisă în Noua Zeelandă din cauza unor scene de sex
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-carte-pentru-adolescenti-interzisa-in-noua-zeelanda-din-cauza-unor-scene-de-sex/

Interzicerea unui roman pentru adolescenţi, salutat de critică şi multipremiat în 2013, dar incriminat de o organizaţie conservatoare, a provocat stupoare în Noua Zeelandă, ţară în care nu s-a mai înregistrat un asemenea caz de cenzură de peste 20 de ani.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2015

Romanul prezintă parcursul inițiatic al unui tânăr maori care, după ce obține o bursă într-un internet șic din Auckland (nord), descoperă rasismul și drogurile. Unele scene de sex au provocat furia unei organizații de apărare a valorilor familiei.

Autorul cărții, Ted Dawe (64 de ani) – director de studii la Taylors College din Auckland -, s-a declarat stupefiat de interzicerea romanului său.

Ted Dawe, autorul romanului Into the river

Ted Dawe, autorul romanului Into the river

După o lungă procedură, Don Mathieson, președinte al Film and Literature Board of Review, organism neo-zeelandez care stabilește restricții în privința filmelor și a cărților din țară, a hotărât joi să interzică temporar romanul Into the river, o decizie definitivă fiind așteptată în cursul săptămânilor viitoare.

Oare trăim într-o țară în care sunt interzise cărțile? Care va fi următoarea etapă? Să fiu ars pe rug? –  Ted Dawe, autorul romanuui Into the river

Circulația cărții este interzisă până atunci. O persoană care ar vinde-o ar fi pasibilă de o amendă de 3.000 de dolari neo-zeelandezi (1.680 de euro), iar în cazul unui librar, amenda ar urca la 10.000 de dolari (5.600 de euro).

Foto: Carte, Ted Dawe Into the river – facebook

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.

30
/05
/23

România este, din nou, consistent reprezentată la Târgul de Carte de la Madrid: un program cu 20 de evenimente și un stand cu o ofertă editorială bogată, organizate de Institutul Cultural Român, prin Centrul Naţional al Cărţii și Institutul Cultural Român de la Madrid, cu sprijinul Ministerului Culturii și al Ambasadei României în Regatul Spaniei, îi așteaptă în perioada 26 mai - 11 iunie pe vizitatorii Feria del Libro din capitala Spaniei.

26
/05
/23

Editura Frontiera lansează sâmbătă, 27 mai, la Salonul Internațional de Carte Bookfest 2023, ghidul ilustrat „Prin piețele lumii”, scris de Maria Bahareva, ilustrat de Anna Desnițkaia și premiat anul acesta cu prestigiosul Prix Sorcières pentru non-ficțiune în Franța.