O destinație culturală. Constanța
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-destinatie-culturala-constanta/

Dincolo de începutul de sezon estival, dincolo aşadar de valuri, plajă şi nopţi albe, oraşul de la Marea Neagră ni se arată în această perioadă şi de pe o scenă de teatru, odată cu „Jurnal de România. Constanţa”, spectacol de teatru multimedia, semnat de regizoarea Carmen Lidia Vidu, la Teatrul de Stat Constanţa.

Un articol de Alina Vîlcan|30 aprilie 2017

„Jurnal de România” este un proiect de teatru documentar în episoade, demarat de regizoarea Carmen Vidu în iarna acestui an, la Sfântu Gheorghe. După „Jurnal de România. Sfântu Gheorghe” urma, în această primăvară, „Jurnal de România. Constanța” în care orașul îți apare prin ochii a șase actrițe. Spectacolul este deopotrivă o oglindă a urbei și a protagonistelor. În distribuție, le regăsim pe Mirela Pană, Lana Moscaliuc, Turchian Guzin Nasurla, Laura Iordan Adrian, Alina Manțu și Florina Stănculeț. Cum este Constanța celei care trăiește acolo, cum se simte orașul atunci când nu ești doar turist, cum trăiește un actor la malul mării? Despre toate acestea, dar și despre atâtea altele – într-un spectacol alert, de 1 oră și douăzeci de minute, șase monologuri și nenumărate imagini care se succed în fața ta, spectatorul.

Suntem în orașul petrecerilor estivale, orașul-prelungire a stațiunii Mamaia, după mulți, oraș din care nu ne e străin nici cartierul Tomis, la fel cum străină nu ne e nici Plaja Modern. Actrița Mirela Pană ne poartă prin aceste locuri emblematice pentru vacanțele de altădată, vacanțe cu Pepsi-Cola, dacă vă mai aduceți aminte… Lipsuri și mașini Dacia. Amintiri. Nu există aici nicio idealizare a trecutului, dar e un fel de nostalgie pe care tot ai s-o simți. Vei fi introdus apoi în culisele Teatrului de Stat Constanța, care nu este teatru național, și în familia actriței, vei fi plimbat pe străzile orașului în timpul protestelor din această iarnă, când oamenii țin în mâini pancarte cu „Constanța, trezește-te”, și vei încerca poate să înțelegi acest „oraș cu potențial foarte mare”. Peste toate, e dorința de schimbare. „Eroii mei sunt oamenii cinstiți” îți va spune, în final, Mirela Pană.

zm2

Vei descoperi apoi un fragment din multiculturalitatea orașului. Turchian Guzin Nasurla este deopotrivă actriță și asistentă medicală. Pe ecranul care mărginește scena, o vezi rugându-se la Allah, împreună cu fetița ei. Turchian Guzin Nasurla este tătăroaică de religie islamică. Prin ochii ei, vei vedea cum arată viața printre români când ai o altă etnie, dar si unele obiceiuri dintr-o familie de musulmani, vei vedea cum este să lucrezi într-un spital de-al locului și vei colinda plajele litoralului românesc de altădată, cu turistele nemțoaice și crema lor Nivea… Povestea curge fermecător, trecând de la un aspect la altul.

zm3

 

Apoi, ajungi în Tomis Nord, cartierul copilăriei pentru actrița Alina Manțu. Și la Delfinariu, și la serbările școlare și ți se spune o altă poveste de familie, și o alta, ești într-un spectacol cu o notă personală de necontestat, curajoasă și asumată, iar ceea ce auzi, textul rostit pe scenă s-a construit în urma a nenumărate ore de interviuri cu actrițele din distribuție. În fața ta sunt chiar ele – cu secretele lor, cu dramele lor, mai mici sau mai mari, necunoscute publicului, în fața cărora le expun acum. Și apoi, cum e să lucrezi în teatrul constănțean când ești o actriță extrem de tânără? Ce ai schimba, ce te revoltă? Pe o scenă de teatru se ridică întrebări, iar actrițele dau răspunsuri.

zm4

Laura Iordan Adrian îți spune, la rândul ei, o poveste de familie în care își face loc Matei, „copilul din vis”. Copilul actriței. Însă și ea se întoarce în timp, cu acea noastalgie care nu e, de fapt, nostalgie, și îți reamintești astfel de pantofii care se purtau altădată sau de Revoluția din 89. În prezent, Laura mănâncă uneori fasole cu ciolan la prânz sau meditează la malul mării, pe o piatră. Piatra ei. Povestea ei inspiră liniște.

zm5

„Nu l-am cunoscut niciodată pe tata”, spune actrița Florina Stănculeț. Părinții ei au divorțat pe când era doar un copil. Și ea a fost pe atunci șoim al patriei. Bunicul ei, Ștefan, lucra în aviație și i-a fost ca un tată. De-o frumusețe remarcabilă, la 27 de ani era „bătrâna grupului”. Apoi, a avut un copil, a făcut compromisuri, s-a mințit pe sine însăși, poate încercând să-i mulțumească pe toți. „Cum fac curățenie în viața mea?”, se întreabă. Astăzi, Florina trăiește sănătos, mănâncă sănătos, face yoga. Monologul ei se încheie cu o scrisoare răvășitoare către acel tată pe care nu l-a cunoscut niciodată.

zm6

Și iat-o pe Lana Moscaliuc trâindu-și acum copilăria la malul mării. Lana crede că „răutatea vine de la durere”. Lana îți apare ca o rebelă. În spatele ei, stă scris „NESUPUNERE”. Ea îți va spune că „dictatorii nu sunt amuzanți” și că arta merită răsplătită. Sau, cel puțin, așa îmi amintesc azi, la săptămâni bune de când am văzut spectacolul în orașul de la malul mării. „Cultura nu e a elitelor, ea se adresează tuturor oamenilor, dar pentru asta e nevoie de educație”, parcă mai spunea Lana. Lana poartă pantaloni scurți, niște jeanși tăiați, și sandale înalte și a promis unor oameni să-i facă fericiți. „Teatrul riscă să devină irelevant pentru comunitate”, afli la final. Părăsind sala, privești spectacolul ca pe un manifest.

zm8

15
/12
/15

Filmul „Genius”, regizat de Michael Grandage, cu Colin Firth, Jude Law si Nicole Kidman in distributie, va avea premiera mondiala la cea de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, in luna februarie. Acest lungmetraj, realizat pe baza unui scenariu scris de John Logan, prezinta o poveste inspirata din viata reala si descrie relatia complexa dintre doi uriasi ai universului literar – romancierul Thomas Wolfe si celebrul editor Max Perkins.

14
/12
/15

8PT este un spațiu artistic fără echivalent în capitala țării noastre. Aici, pe Colței 23, într-un apartament de la etajul opt al unui bloc în etate, se joacă teatru așa cum nu se mai întâmplă în alte locuri. Se joacă teatru neconvențional, curajos, nebunește.

14
/12
/15

Ediţia din această seară a emisiunii Nocturne reprezintă împlinirea unui vis al Marinei Constantinescu. În studioul Nocturnelor poposesc regizorul David Esrig şi actorul Florin Vidamski, autorul cărţii „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig", lansată anul acesta în cadrul Festivalului Naţional de Teatru. Nocturne se difuzează astăzi, de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

14
/12
/15

Teatrul Metropolis a fost inaugurat în toamna anului 2007, când Radu Beligan şi George Ivaşcu au tăiat panglica. Teatrul Tineretului Metropolis a fost conceput ca singurul teatru de proiecte din Bucureşti şi de atunci pe scena din strada Mihai Eminescu au trecut nume importante.

14
/12
/15

“Sfârşit”, de la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.

14
/12
/15

Sâmbătă, 19 decembrie, începând cu ora 19:00, la sediul Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București (Piața Alexandru Lahovari, nr. 7, Sector 1), va avea loc lansarea calendarului 2016  LEONTINA VĂDUVA 30.

14
/12
/15

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian (n.1968) este un om-spectacol într-un show de vioară atipic. Susține primul său concert la vârsta de 12 ani, iar astăzi este un maestru excentric care se duelează continuu cu alți mari artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă. La București ajunge în mai 2016.

14
/12
/15

Teatrul Naţional Radiofonic îl sărbătoreşte pe Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 97 de ani, prin lansarea premierei radiofonice a spectacolului Lecţia de violoncel, de Mona Radu, marele său succes de pe scena Teatrului Metropolis. Premiera radiofonică a spectacolului va avea loc în această seară, de la ora 23:05, la Radio România Actualităţi.

14
/12
/15

Intrat în Cartea Recordurilor, în 2013, pentru cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, Radu Beligan continuă să uimească prin vitalitatea sa ieşită din comun. Actorul îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 97-a aniversare pe scenă, aşa cum şi-a obişnuit publicul, jucând în cea de-a 300-a reprezentaţie a spectacolului “Egoistul”. Radu Beligan poate fi văzut şi în “Lecţia de violoncel”, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, al cărui director onorific este.

13
/12
/15

Jean-Paul Belmondo, numit şi « Bébel », este una dintre cele mai mari vedete ale cinematografului francez și campion incontestabil al box-office-urilor vremii, alături de Louis de Funès și Alain Delon… De-a lungul a cincizeci de ani de carieră, actorul a atras în săli mai mult de 130 de milioane de spectatori, jucând atât în filmele Noului Val, cât și în comedii de public sau în filme de acțiune.

13
/12
/15

Luni, 14 decembrie, de la ora 20:10, iubitorii teatrului au întâlnire cu doi monștri sacri ai marelui ecran: actorul, regizorul și poetul Dorel Vișan şi Orson Welles, regizorul, scenaristul și actorul care a marcat istoria cinematografiei mondiale și de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 100 de ani.