O elevă din Iaşi, câştigătoare a Concursului Naţional de Dramaturgie Matei Visniec
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-eleva-din-iasi-castigatoare-a-concursului-national-de-dramaturgie-matei-visniec/

Eleva Iris Tincu de la Colegiul de Artă ”Octav Băncilă” din Iaşi a câştigat ediţia din acest an a Concursului Naţional de Dramaturgie “Matei Vişniec”, organizat la Suceava în prezenţa dramaturgului. Juriul acestei ediţii a competiţiei destinate liceenilor a fost format din criticii de teatru Oltiţa Cântec şi Octavian Jighirgiu, iar preşedintele juriului a fost Matei Vişniec.

Un articol de Petre Ivan|6 mai 2015

Iris Tincu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi, a declarat că este foarte onorată că a câştigat premiul, arătând că o va motiva şi mai mult pentru a evolua, în continuare, în acest domeniu.matei visniec

Câştigătoarea a mai precizat că este pasionată de teatru încă din copilărie, perioadă în care asculta cu mare plăcere piese de teatru, iar de la vârsta de 12 ani a început să scrie poezii, însă proză a început să scrie pentru prima dată în vara anului 2014 şi a continuat cu piese de teatru.

Am citit piesa şi mi-a plăcut foarte mult, în primul rând pentru că are un fior poetic şi este imprevizibilă ca evoluţie. Intri în ea, sunt personaje misterioase şi după o pagină, după două-trei, nu-ţi dai seama în ce direcţie merge, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, pentru că, într-adevăr, într-un text de teatru, în special, imediat ce devine previzibilă acţiunea, te cam plictiseşti. Dar când rămâi până la ultima replică şi aştepţi şi ultima replică înseamnă că se întâmplă ceva – Matei Vişniec.

Dramaturgul participă în această săptămână la Festivalul Zilele Matei Vişniec care se desfăşoară în acest an la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Bistriţa şi Piatra Neamţ, fiind prezentate mai multe piese de teatru ale acestuia, dar şi lansări de carte sau întâlniri cu publicul sau cu elevii.

Foto: Matei Visniec – wikipedia

03
/12
/21

La 100 de ani de la momentul istoric, în care George Enescu a dirijat „Lohengrin” la Opera Națională București, în seara de 8 decembrie 2021, va avea loc principalul eveniment al stagiunii „Opera 100”: premiera cu „Lohengrin” de Richard Wagner, în regia lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, conducerea muzicală Tiberiu Soare, ce va avea trei reprezentații: pe 8, 10 și 12 decembrie, ora 18:30.

02
/12
/21

Mâine, 3 decembrie 2021, de la ora 17:00, se deschide CLASSICAL CHRISTMAS MARKET, primul Târg de Crăciun în aer liber din România, care va aduce în prim plan muzica clasică a sărbătorilor de iarnă. Poziționat pe Esplanada Operei Naționale București (Bulevardul Mihail Kogălniceanu 70-72), CLASSICAL CHRISTMAS MARKET va fi deschis publicului în perioada 3 – 31 decembrie, între orele 10.00 și 21.00.

02
/12
/21

Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, laureat al Premiilor Naționale Negruzzi 2020, a primit la Iași această importantă distincție cu prilejul zilei de 1 Decembrie 2021.

02
/12
/21

Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea semnează primul eveniment cultural românesc de anvergură de la Expo 2020 Dubai, solişti fiind laureaţii Concursului Internaţional “George Enescu” 2021, violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu. Concertul va avea loc în onoarea Zilei Naţionale a României pe scena Millenium Amphitheater din cadrul Expoziţiei Mondiale Dubai 2020, fiind programat în seara de 6 decembrie, de la ora 18. În data de 7 decembrie, formaţii camerale din cadrul Orchestrei Române de Tineret vor susţine micro-recitaluri în pavilionul României la Expo 2020.

02
/12
/21

Evenimentul Gheorghe Zamfir - 80 invită publicul din România la o întâlnire inedită cu legendarul naist Gheorghe Zamfir, în trei concerte ce vor avea loc între 9 şi 11 decembrie la Găeşti – localitatea natală a artistului – pe 9 decembrie, de la ora 19, la Casa de cultură, la Târgovişte, pe 10 decembrie, de la ora 19, la Sala Independenţa, şi la Bucureşti pe 11 decembrie, de la ora 19, la Sala Radio.

30
/11
/21

Ce cadou de Crăciun poate fi mai potrivit decât o carte bine aleasă? Nu trebuie să mai cauți cartea posibilă pentru persoana probabilă! De Sărbători, Curtea Veche Publishing face cumpărăturile pentru cei dragi cât se poate de simple: între 29 noiembrie și 15 decembrie 2021, pe curteaveche.ro sunt cărți cu până la la 50% reducere pentru mame, bunici, tătici, pitici, jumătatea mai bună, prieteni sau colegi.

30
/11
/21

Asociația Festivalul Internațional al Școlilor de Teatru în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB și Teatrul Metropolis organizează, în perioada 2-4 decembrie 2021, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internaţional al Școlilor de Teatru (FIST).