O expoziţie dedicată geniului lui Leonardo da Vinci, între 19 august şi 29 septembrie, în Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-expozitie-dedicata-geniului-lui-leonardo-da-vinci-intre-19-august-si-29-septembrie-in-capitala/

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Un articol de Corina Vladov|20 august 2013

O expoziţie dedicată personalităţii de geniu şi operei lui Leonardo da Vinci, care cuprinde 30 de picturi reproduse la dimensiunile originale şi peste 40 de maşinării, va putea fi vizitată, în perioada 19 august – 29 septembrie, la Centrul Comercial Sun Plaza din Capitală.

Expoziţia explorează legendele şi miturile care învăluie viaţa artistului şi subliniază influenţa considerabilă pe care moştenirea lui Leonardo da Vinci o are asupra omului modern şi a felului în care acesta îşi desfăşoară viaţa.

Expoziţia prezintă aproape 30 de picturi, reproduse la dimensiunile originale, realizate de faimosul pictor, arhitect, sculptor, muzician, poet, chimist, anatomist, fizician, literat şi inginer renascentist şi peste 40 de maşinării care au deschis noi orizonturi în domenii cheie precum mecanică, hidraulică, zbor şi arta războiului.

Printre reproducerile expuse se regăsesc „Cina cea de Taină” (1495-1498) şi „Mona Lisa” (cca. 1503-1506), două dintre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii şi cele mai controversate lucrări ale lui Leonardo, „Adoraţia Magilor” (1481), tablou rămas neterminat din cauza unor condiţii financiare impuse lui Leonardo de călugării de la mănăstirea San Donato a Scopeto, aceştia fiind cei care au comandat lucrarea, „Fecioara între stânci” (1483-1486), prima versiune şi cea de-a doua, vehiculându-se că există şi o a treia, şi „Madona cu garoafa” (1478-1480), operă creată de Leonardo înainte de a împlini 20 de ani.

Un inventator nemuritor

Maşinăriile tridimensionale prezentate în cadrul expoziţiei sunt reproduceri fidele care urmăresc schiţele originale din Codexuri, caietele în care Leonardo îşi însemna toate descoperirile şi ideile şi care îl însoţeau în permanenţă. Cele mai multe dintre instalaţii sunt interactive, dând posibilitatea vizitatorului de a cerceta îndeaproape ideile revoluţionare ale celui care avea să-şi pună pentru totdeauna amprenta asupra existenţei umane.

Multe dintre invenţiile desenate de acesta nu au putut fi puse în practică la vremea la care au fost închipuite, din lipsa materialelor şi a tehnologiilor de producţie necesare.

Leonardo da Vinci a fost mânat de o dorinţă nemărginită de cunoaştere, care l-a ghidat de-a lungul vieţii şi i-a modelat felul de a fi. Un perfecţionist înnăscut, inventatorul considera văzul ca fiind principala cale de cunoaştere reală şi completă a fenomenelor înconjurătoare.

Marea temă a studiilor sale este „saper vedere” (a şti să vezi, în limba italiană). De aici decurge natural faptul că şi-a folosit creativitatea şi inventivitatea în domeniile care foloseau în special reprezentarea grafică – pictura, sculptura, arhitectura, ingineria -, lăsând posterităţii numeroase schiţe şi desene.

Cunoscut atât datorită invenţiilor sale, precum maşina, submarinul, bicicleta, costumul de scafandru, scara rulantă, cricul, arcul, elicopterul, planorul, paraşuta, tancul, tunul, catapulta şi multe altele, precum şi datorită studiilor de anatomie care au dus la descoperirea unor detalii fascinante despre simetria corpului uman, cel mai reprezentativ desen în acest sens fiind „Omul Vitruvian”, Leonardo da Vinci este, fără îndoială, o personalitate înaintea vremurilor sale şi un geniu universal, notează Mediafax.

Modul de gândire şi descoperirile sale continuă să uimească şi în prezent, după mai bine de 500 de ani.

Expoziţia adusă în România de Sun Plaza Shopping Center a fost vizitată până în prezent de peste 4 milioane de oameni, din Europa, SUA şi Asia. Intrarea este liberă.

27
/03
/18

În fiecare an, în 27 martie sărbătorim Ziua Mondială a Teatrului. Anul acesta, Centrul de Cultură Arcuș împreună cu Teatrul Andrei Mureșanu, în parteneriat cu proiectul artistic Romanian Actors by Simion Buia, vizibil pe www.romanianactors.com, organizează o expoziție unică de fotografie.

21
/03
/18

14 tineri animatori din România și Republica Moldova au realizat animațiile pentru un scurtmetraj documentar despre Street art-ul bucureștean în cadrul celei de-a zecea ediții ale atelierului intensiv de animație Animation Worksheep, organizat de festivalul Anim’est. Clipurile animate vor fi proiectate sâmbătă, 24 martie, în cadrul petrecerii de închidere a ediției aniversare, ce va avea loc la Club Control. Documentarul integral va fi lansat în cadrul  celei de-a treisprezecea ediții ale festivalului Anim’est, toamna aceasta.

21
/03
/18

Ajunsă anul acesta la cea de-a 14-a ediție, Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, se va desfășura pe 19 mai. Un eveniment cultural de amploare dedicat circuitului muzeal și evenimentelor conexe, Noaptea Muzeelor invită publicul să descopere și anul acesta oferta culturală a muzeelor, a organizațiilor culturale, a asociațiilor și a galeriilor de artă din București și din țară.

18
/03
/18

Sărbătorile Pascale și luna aprilie aduc motivație, soare, energie pozitivă, dăruire, ținute colorate și vesele, planuri pentru vacanță şi cȃte şi mai cȃte. La Bounty Fair #33, Ediția de Florii și Paști, vei găsi un tȃrg care reuneşte aproximativ 60 de artişti romȃni și creații lucrate manual, cu design propriu.

13
/03
/18

Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Federația Comunităților Evreiești din România, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (CNR UNESCO), Federația Europeană a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACCU) organizează expoziția „Dăruire”, la un an de la dispariția unuia dintre cele mai importante nume ale artei contemporane - pictoriţa şi graficiana Alma Redlinger.

08
/03
/18

Cea de-a cincea ediție Art Safari București va avea loc în această primăvară, între 11 și 20 mai, în Piața George Enescu din București. Evenimentul va fi conceput sub forma unui muzeu temporar, care va găzdui, drept principale focusuri, o expoziție de artă contemporană organizată de Hervé Mikaeloff (curatorul Louis Vuitton Foundation din Paris) și o expoziție dedicată artei românești importante, curatoriată de Alina Șerban.

05
/03
/18

Astazi, de la ora 20.00, va avea loc la ARCUB, cea de a doua ediție Microistoria. Povești adevărate spuse pe viu. Proiectul arhivează povești ale oamenilor obișnuiți, spuse live chiar de ei, și capabile să-i inspire și pe alții.