O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fereastra-catre-arta-grafica-spaniola-afise-de-film-din-anii-50-60-si-70/

Ambasada Spaniei şi POINT vã invitã sâmbãtã, 21 mai, orele 19.00, la inaugurarea expoziţiei “O fereastrã cãtre arta graficã spaniolã: afişe de film din anii 50´, 60´ şi 70´”. 

Un articol de Liliana Matei|18 mai 2016

Expoziţia propune o incursiune în designul grafic şi filmul spaniol şi include o serie de reproduceri de afişe de film spaniol din perioada 1950-1980, oferind astfel o viziune generalã asupra operei şi traiectoriei principalilor ilustratori şi desenatori care au marcat arta graficã spaniolã de la acea vreme.

Selecţia cuprinde o parte dintre cele mai cunoscute şi reprezentative lucrãri ale unor ilustratori precum Francisco Fernández-Zarza “Jano”, Macario Gómez “Mac”, José María Cruz Novillo sau Iván Zulueta. Cei mai mulţi artişti din aceastã perioadã au abordat diverse genuri şi tehnici de-a lungul carierei, acordând atenţie deosebitã atât desenului, cât şi compoziţiei, formelor şi culorilor graficii pentru a obţine, dincolo de eficienţa descriptivã, opere personale de mare originalitate.

Mult timp, afişul de film a fost considerat o artã secundarã, în slujba cinematografiei. Cu toate acestea, timpul a revendicat valoarea artisticã a multor desene transformându-le, dincolo de principalul sãu obiectivul de promovare, în mãrturii estetice şi iconice ale epocii în care au fost concepute şi, uneori în autentice simboluri culturale, cum este cazul afişului creat pentru filmul “El verdugo” (Cãlãul).

În plus, multe dintre lucrãrile expuse reprezintã afişele unor producţii celebre ale cinematografiei spaniole, semnate de regizori precum Luis Buñuel, Juan Antonio Bardem sau Luís García Berlanga.

Programul de vizitare va fi de vineri pânã duminicã între orele 11:00-02:00, în perioada 21 mai – 5 iunie.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.