O fotografie din România, aleasă pentru a marca a 125-a aniversare a revistei National Geographic
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-fotografie-din-romania-aleasa-pentru-a-marca-a-125-a-aniversare-a-revistei-national-geographic/

Un set de fotografii spectaculoase, printre care şi o fotografie din România, care nu au fost niciodată prezentate publicului larg, au fost descoperite în arhivele revistei National Geographic şi au fost publicate în premieră.

Un articol de Andrada Văsii|23 iunie 2013

Un set de fotografii spectaculoase, printre care şi o fotografie din România, care nu au fost niciodată prezentate publicului larg, au fost descoperite în arhivele revistei National Geographic şi au fost publicate în premieră, pentru a marca cea de-a 125-a aniversare a acestei publicaţii.

Informaţia a fost dezvăluită pe site-ul tabloidului britanic Daily Mail, într-un articol al cărui titlu este „Frumuseţea redescoperită“ („Beauty rediscovered“), informează Mediafax.

O arhivă nepublicată

National Geographic are reputaţia de a fi „epicentrul“ celor mai bune lucrări de fotojurnalism din lume, însă puţini oameni ştiu că această publicaţie prestigioasă şi-a construit de-a lungul anilor şi o arhivă impresionantă de fotografii, care nu au fost însă publicate în paginile revistei.

Pentru a marca în acest an cea de-a 125-a aniversare a celebrei reviste, editorii ei au lansat un cont pe platforma Tumblr pe care au fost postate unele dintre aceste fotografii şi care, dintr-un motiv sau altul, au rămas în arhivele publicaţiei.

Un proiect nou

Acest proiect original lansat de National Geographic se intitulează „Found“ şi poate fi vizualizat pe fluxul foto al publicaţiei americane.

Printre fotografiile nemaivăzute vreodată de public, alese pentru a marca acest eveniment special, se află câteva capodopere veritabile ale artei fotografice, afirmă jurnaliştii de la Daily Mail, care menţionează şi o fotografie realizată în România.

În textul care descrie fotografia din România, tabloidul britanic vorbeşte despre „frumuseţea simplă a unor vagonete care transportă zăcăminte de fier spre o uzină de oţel din Hunedoara, în 1975, pe un fundal de vis, marcat de nori gălbui, demni de un tablou de Canaletto“.

O fotografie din 1950

Printre celelalte fotografii incluse în acest proiect se află o imagine cu un zepelin şi o replică a corabiei Mayflower (o corabie care a transportat pelerini britanici în America, în 1620, n.r.), realizată în portul din New York în anii 1950, şi o fotografie realizată pe străzile din Londra, în anii 1960, cu un grup de femei care, din cauza aglomeraţiei, nu puteau să o vadă prea bine pe regina Elizabeth a II-a şi au scos din poşete oglinzi mici pe care le ţineau ridicate în aer, încercând să surprindă în ele imaginea suveranei britanice.

O altă fotografie spectaculoasă prezintă un grup de adolescenţi care se amuzau alergând şi alunecând pe dunele de nisip din statul american New Mexico, în anii 1950.

Foto credit: Mediafax

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.