O întâlnire cu Andrei Șerban înainte de premiera operei „Don Giovanni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-intalnire-cu-andrei-serban-inainte-de-premiera-operei-don-giovanni/

Duminică, 27 august, de la ora 18.00 vă invităm la un eveniment marca Yorick, în librăria Humanitas Cişmigiu: o întâlnire deschisă cu regizorul Andrei Șerban cu titlul „Don Giovanni, cea mai periculoasă operă compusă vreodată”.

Un articol de Petre Ivan|18 august 2017

Înainte de premiera „Don Giovanni” de la Opera Națională din București,  Andrei Șerban va fi prezent, la o întâlnire deschisă cu publicul, unde va vorbi despre forța muzicii în viață, operă și teatru și despre celebra lucrare a lui Mozart, „cea mai periculoasă operă compusă vreodată”.

Andrei Serban

Pentru noi toți să trăim doar cu grija zilei de mâine nu e destul. Avem nevoie de transcendență, de speranță, de iluzia de libertate. Muzica și teatrul ne permit să călătorim spre alte lumi, să ne ridicăm deasupra imediatului, să evadăm din trivialitatea zilnică, o senzație mai intensă a frumosului și o apreciere a miracolului de a exista acum și aici. Muzica are capacitatea să ne relaxeze tensiunile și inhibițiile și ne ajută să comunicăm unii cu alții. Cât timp dragostea, moartea, bucuria și suferința fac parte din experiența vieții, cât timp oamenii vor să asculte și să vadă drame adevărate povestite prin intermediul muzicii, opera are un viitor. Simt nevoia să fiu optimist. – Andrei Șerban

Andrei Șerban este regizor de teatru și opera, cu spectacole montate pe toate marile scene ale lumii, este director al Oscar Hammerstein II Center for Theater Studies la Columbia University din New York City, unde este și profesor de teatru.

Este autor al cărților O biografie, apărută în două ediții la Editura Polirom, Călătoriile mele în teatru și operă, Editura ICR, Cehov, Shakespeare, Bergman văzuți de Andrei Șerban, cu fotografii de Mihaela Marin, Editura ICR.

La Editura Nemira s-a publicat în 2013 volumul Cartea atelierelor, un proiect al Academiei Itinerante Andrei Șerban, iar în 2015, albumul bilingv Regia de operă, gânduri şi imagini / Opera directing, thoughts and images cu texte de Andrei Șerban și fotografii de Mihaela Marin.

În cadrul proiectului Întâlnirile Yorick propunem lunar teme de discuție pornind de la cărți, spectacole sau realități ale teatrului contemporan și artelor spectacolului. Printre invitații Întâlnirilor de până acum au fost Victor Ioan Frunză, Alexandru Darie, Oana Pellea, Radu-Alexandru Nica, David Esrig, Răzvan Mazilu, George Banu.

Foto: Andrei Șerban – facebook

Citiţi şi:
18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?