O lacrimă de fată. Polemizând cu falsitatea
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lacrima-de-fata-polemizand-cu-falsitatea/

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „O lacrimă de fată” (1980), regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai originale filme româneşti realizate în timpul comunismului, polemizând prin stilul său modern şi energic cu falsitatea care caracteriza cinematografia oficială a vremii.

Un articol de Ionuţ Mareş|30 ianuarie 2015

Realizat în 1980 după o nuvelă de Petre Sălcudeanu, „O lacrimă de fată”, primul lungmetraj semnat ca unic regizor de fostul director de imagine Iosif Demian, transcende genul polițist în care pare a-l arunca scenariul scris de însuși autorul povestirii inspiratoare.

Firul narativ e simplu: un anchetator (Dorel Vişan) şi un asistent (George Negoescu) ajung într-un sat de pe Valea Mureşului pentru a investiga moartea suspectă a unei tinere, tehnician agronom, stând de vorbă cu persoanele care au cunoscut-o şi cu simplii săteni (majoritatea „jucaţi” de ţărani autentici).

Pe acest cadru ale cărui contururi se lasă desluşite treptat, Demian desfăşoară un bogat limbaj vizual, care intră în coliziune frontală nu doar cu masa filmelor anoste ale vremii, ci, indirect, chiar cu ideologia oficială însăşi. „O lacrimă de fată” este un film despre căutarea adevărului, într-o lume în care ocultarea lui era normă.

o lacrima de fata

Este, în primul rând, adevărul faptelor la care speră să ajungă cei doi anchetatori porniţi să descopere criminalul. O anchetă care va scoate însă la suprafaţă tensiuni mocnite. Demian deturnează aşteptările publicului faţă de un policier, ocolind cu bună ştiinţă tiparele uşor recognoscibile şi căile bătătorite, în special derularea limpede şi convenţională a naraţiunii sau marcarea apăsată a unui punct culminant ori a unui final eliberator.

Iar aici apare cel de-l doilea tip de adevăr, şi cel mai important, care îl preocupă pe regizor. Este adevărul oamenilor, al locurilor şi al situaţiei, pe care camera de filmat are capacitatea de a îl releva, o realitate care nu poate fi percepută nemijlocit. Pentru asta, Demian introduce personajul cameramanului care îi urmează peste tot pe anchetatori, înregistrându-le investigaţia şi oferindu-le personajelor şansa de a-şi expune propriile versiuni asupra faptelor.

Nu era un truc nou (nici măcar pentru cinematografia română), dar Demian îl foloseşte într-un mod original, în ton cu modernitatea cinematografică în care se înscrie „O lacrimă de fată”: imaginile brute surprinse de aparatul din film şi cele îngrijite înregistrate de operatorul invizibil al peliculei se amestecă, se ciocnesc, uneori violent, sau se completează.

În contradicţie cu ancheta asupra căreia se opreşte, nu claritatea îl interesează pe Demian, ci autenticitatea, senzaţie de „ca în viaţă”, dublată de reflecţia pe care o declanşează o astfel de operă cine-verite. De aceea, replicile, filmate în priză directă, sunt curăţate de balastul artificialului, iar în multe cazuri ele rămân polemic-ininteligibile sau par improvizate.

Iar montajul, extrem de coerent în strategia de subminare a normelor, favorizeaă elipsele, discontinuitatea, fragmentarul, imprimând un dinamism care face ca filmul să fie proaspăt şi astăzi.

Acest text continuă seria de articole lunare, începută în aprilie 2014, care încearcă să readucă în atenţie filme importante, dar mai puţin cunoscute sau pur şi simplu uitate, ale cinematografiei române de ieri sau de azi.

INFO

O lacrimă de fată, 1980

Regia: Iosif Demian

Distribuţie: Dorel Vișan, George Negoescu, Dragoș Pâslaru, Luiza Orosz, George Bosun, Horia Baciu, Costel Rădulescu

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.