„O lecţie de bune maniere”, one-woman show cu Maia Morgenstern, în premieră la Teatrul Evreiesc de Stat
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lectie-de-bune-maniere-one-woman-show-cu-maia-morgenstern-in-premiera-la-teatrul-evreiesc-de-stat/

Premiera spectacolului ”O lecţie de bune maniere”, de Jean-Claude Grumberg şi cu Maia Morgenstern într-unul dintre cele mai paradoxale roluri ale carierei sale, va avea loc miercuri (20 septembrie) şi joi (21 septembrie) la Teatrul Evreiesc de Stat de la ora 19.00.

Un articol de Petre Ivan|19 septembrie 2017

Jean-Claude Grumberg are origini în România, familia sa fugind din ţară pentru a scăpa de legile rasiale şi de pogromuri.

„Imaginaţi-vă că trăiţi în cel mai înfiorător univers distopic. Imaginaţi-vă că undeva, într-o cameră secretă, Zamiatin, Orwell, Burgess şi Wells scriu. Iar tot ce scriu se materializează imediat în realitate. Nu deschide nimeni ochii deocamdată, mai durează puţin. Acum e momentul! Din păcate, ce veţi vedea pe scenă nu are nimic de-a face cu imaginaţia sau cu supra-realismul. Tot ce vedeţi pe scenă este cât se poate de real. S-a întâmplat, nu demult. Iar dacă nu suntem atenţi, toate atrocităţile trecutului sunt la un pas să se repete”, propun producătorii spectacolului.

Maia Morgenstern m-a atras în aventura sistemului fals catoptric care a condus la cel mai agresiv şi absurd atac asupra omului. Având în mână piesa lui Jean-Claude Grumberg, dacă te uiţi unde indică autorul, urletele de groază se transformă în râsete. Adunând câteva file de poveste românească la marele curent antisemit european, vrem să facem o reparaţie istorică, să învăţăm să îi recunoaştem mai bine pe proştii noştri şi să ne întrebăm cât mai putem să îi lăsăm să se odihnească în pace. Ia mai mânaţi, măi, hăi, hăi! Îi mulţumesc Maiei Morgenstern că ne strâmbăm împreună. Dumneai, mai curajoasă, în văzul lumii, eu, mai timid, în repetiţii. – Alexandru Berceanu, regizor

Foto: Maia Morgenstern, O lecţie de bune maniere – facebook

20
/09
/23

Cezar Antal este absolvent al Universității de Arte "George Enescu" din Iași, Facultatea de Teatru, Secția Arta Actorului Mânuitor de Păpuși și Marionete. A fost actor al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, în prezent fiind angajat al Teatrului Odeon din București. A colaborat cu regizori importanți de teatru și film. La Teatrul Metropolis joacă în piesa "Disco Regret", scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs.

20
/09
/23

Galeria neconvențională Celula de Artă găzduiește în perioada următoare două vernisaje – Happiness is simple, al artistei Antonia Ionescu, pe 20 septembrie, la Palatul Bragadiru și instalația colectivă și imersivă Share, Tag or Dye Again, pe 23 septembrie, în Celula de Artă din B-dul Carol nr. 53 și Casa Carol 53 și propune vizitatorilor un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair), care se va desfășura între 22 – 24 septembrie la Kraft Market (str. Matei Millo nr. 8 – 10).

20
/09
/23

În luna octombrie începe ,,Străzile de film”, proiectul care te îndeamnă să redescoperi magia Bucureștiului prin cinematografie. O incursiune într-o lume a filmului și a arhitecturii orașului pe care îl numim acasă.  

20
/09
/23

Bucharest International Film Festival (BIFF) 2023, aflat în plină desfășurare, se bucură de un real succes, majoritatea filmelor sunt sold out iar personalitățile internaționale invitate sunt asaltate cu întrebări de publicul bucureștean.

20
/09
/23

O nouă producţie creart/Teatrelli, de tip spectacol-laborator, are premiera pe 22, 23 şi 24 septembrie, în Capitală şi aduce publicului un mix creativ care reunește eforturile a patru teatre din România, precum şi vocile unora dintre cei mai apreciați creatori ai tinerei generații: regizorul Andrei Măjeri, dramaturga Alexandra Felseghi, compozitorul Adrian Piciorea și fashion designer-ul Lucian Broscățean. După premiera din Bucureşti, spectacolul urmează să se joace şi în teatrele co-producătoare, respectiv la Cluj-Napoca, Oradea şi Botoşani.