O lume noua – povestea primilor emigranţi români la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-lume-noua-povestea-primilor-emigranti-romani-la-new-york/

Regizoarea Luiza Pârvu pregăteşte în aceste zile la New York, alături de o echipă internaţională, filmările scurtmetrajului independent O lume nouă, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Regizoarea Luiza Pârvu pregătește în aceste zile la New York, alături de o echipă internațională, filmările scurtmetrajului independent O lume noua, după un scenariu de Toma Peiu, bazat pe o poveste concepută de cei doi.

Primul film care se apropie de drama trăită de generația de emigranți „uitată” de manualele de istorie, O lume noua este produs de Toma Peiu, Luiza Pârvu și Adriana Răcășan (coproducător).

Decembrie 1907. La 20 de ani, Anna Ciotloș călătorește însărcinată dintr-un sat din Transilvania natală până în SUA, în vestul statului Pennsylvania, pentru a- și întâlni soțul, pe Pavel. La destinație o așteaptă vărul acestuia, Petru, cizmarul satului lor.

Măcinat de conflictul dintre propriile sentimente și datoria morală, Petru încearcă să o protejeze pe Anna, amânând să-i transmită o veste care îi va schimba viața pentru totdeauna. Un pretins prieten se interesează de soarta Annei și sentimentele lui Petru față de ea. Lumea Nouă nu e doar un tărâm al promisiunilor, ci și unul al capcanelor.

O poveste reală şi O lume noua

Povestea spusă de filmul O lume noua are ca sursă de inspirație evenimente reale din familia scenaristului, astăzi puțin cunoscute publicului larg, din România sau SUA: la început de secol XX, sute de mii de români din Transilvania au emigrat în Statele Unite, atrași de mirajul unei țări primitoare, care promitea să ofere libertate, beneficii considerabile și șansa unui nou început, indiferent de originea socială, naționalitate sau nivelul de școlarizare.

Dintre cele două milioane de emigranți din Austro-Ungaria ajunși în SUA între 1900 și 1910, câteva zeci de mii de maghiari, români, sârbi, croați au căutat locuri de muncă în minele de cărbuni din Pennsylvania, asumându-și riscuri astăzi greu de conceput.

Astfel, numai în decembrie 1907, în minele de cărbuni de pe coasta de Est a SUA și-au pierdut vietile aproximativ 900 de emigranți, îngropați în galerii de mină construite precar, fără ventilație și fără norme elementare de siguranță.

O lume noua, Luiza_Parvu

Luiza Pârvu regizează filmul O lume noua

Născută în 1986 și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7.

Filmările scurtmetrajului O lume noua se vor desfăşura la jumătatea lunii noiembrie 2013, în New York. Din echipa internaţională a filmului fac parte directorul de imagine Shan Jin (China); sunetistul Rezwan Shariar Sumit (Bangladesh); inginerii de lumini Cenk Erturk (Turcia) și Woonjae Park (Coreea de Sud), Erin Vassilopoulos (SUA), dar si scenografele românce Lulu Petrescu și Adriana Răcășan.

Foto credit: O lume noua

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.