„O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, o nouă PREMIERĂ marca Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mie-si-una-de-nopti-lampa-lui-aladin-o-noua-premiera-marca-teatrul-ion-creanga/

Magie, muzică, umor şi o aventură fabuloasă a cărei esenţă hrăneşte imaginaţia. Luna iunie aduce o nouă premieră mult aşteptată în programul Teatrului Ion Creangă: „O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, un spectacol muzical adresat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Având la bază una dintre îndrăgitele poveşti din antologia cu acelaşi titlu, spectacolul se joacă sâmbătă, 5 iunie, şi duminică, 6 iunie, de la ora 11:00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” – gazdă a programului susţinut de Teatrul Ion Creangă în această stagiune.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Adaptat și regizat de Gabriela Dumitru, spectacolul își găsește inspirația în numeroasele interpretări care au recompus universul lui Aladin în imaginarul tinerilor spectatori în ultimele decenii: de la feeria animată a desenelor lui Walt Disney, la filme care transformă în realitate străzile din imaginarul Agrabah, la spectacole de teatru radiofonic care vorbesc despre Aladin cel cu stea în frunte. Propunându-și să păstreze ce este mai bun din aceste lumi plăsmuite, spectacolul scoate în evidență esența poveștii lui Aladin și a lămpii sale fermecate pe fundalul extraordinar al aventurilor și legendelor adunate în paginile celor „O mie și una de nopți”.

Astfel, în cheia regizorală aleasă, „eroul nostru este un tânăr fericit care nu acceptă nefericirea celor din jur, iar drept recompensă i se dăruiește lampa care îi este predestinată. Aladin nu are trei dorințe. Ele sunt infinite, dar el știe să folosească lampa cu înțelepciune. Geniul lămpii nu este sclavul ei, ci stăpânul ei și un magician al Universului. Totuși, pentru că în conștiința colectivă anumite elemente adăugate de-a lungul timpului au devenit atât de îndrăgite – și greu de schimbat – spectacolul prilejuiește întâlnirea cu personaje precum papagalul, geniul lămpii albastre sau prințesa Jasmin, ele neafectând structura basmului” (Gabriela Dumitru).

Atmosfera spectacolului este conturată de scenografia semnată de Adina Lupu, decorurile și costumele imaginate de aceasta fiind desprinse din universul basmului arăbesc, plimbându-ne prin bazar, prin palatul Sultanului sau chiar în grota unde Aladin găsește vestita lampă. Coloana sonoră ilustrată de Laurențiu-Andrei Petre-Tatu susține situațiile și emoțiile transpuse pe scenă, în timp ce pașii coregrafici gândiți de Cosmin-Dorian Ilie construiesc o dinamică vivace a bucuriei.

O MIE ȘI UNA DE NOPȚI – LAMPA LUI ALADIN
Regia: Gabriela Dumitru
Scenariul și adaptarea: Gabriela Dumitru
Decorul și costumele: Adina Lupu
Coregrafia: Cosmin-Dorian Ilie
Coloana sonoră: Laurențiu-Andrei Petre-Tatu

Distribuția:
Aladin: Vlad Lință / Tudor Morar
Prințesa Jasmine: Eliza Teofănescu
Vrăjitorul: Marius Nănău
Geniile lămpii: Valeria Stoian, Ciprian Niculae
Covorul: Liliana Donici
Șeherezada: Andra Mirescu
Șehreiar: Claudian Șiman
Zobeida: Claudia Revnic
Cadâna: Ioana Ginghină
Sultanul: Voicu Hetel
Papagalii: Maria Țăran, Nicoleta Rusu
Calaf: Oliviu-Cristian Bughiu

Biletele pentru reprezentațiile din data de 5 și 6 iunie sunt disponibile pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, sau la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (tel. 0767.934.374).

Află mai multe despre spectacol pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

 

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.

05
/07
/22

Festivalul „Folk la altar” revine în perioada 27 - 30 iulie 2022 cu a doua ediţie, în acelaşi loc deosebit - Biserica Evanghelică din Râşnov, cu aceeaşi dorinţă a organizatorilor de a transcrie istoria genului (prin recitaluri, interviuri şi imagini de arhivă).

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.