„O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, o nouă PREMIERĂ marca Teatrul Ion Creangă
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-mie-si-una-de-nopti-lampa-lui-aladin-o-noua-premiera-marca-teatrul-ion-creanga/

Magie, muzică, umor şi o aventură fabuloasă a cărei esenţă hrăneşte imaginaţia. Luna iunie aduce o nouă premieră mult aşteptată în programul Teatrului Ion Creangă: „O mie şi una de nopţi – Lampa lui Aladin”, un spectacol muzical adresat copiilor cu vârsta peste 6 ani. Având la bază una dintre îndrăgitele poveşti din antologia cu acelaşi titlu, spectacolul se joacă sâmbătă, 5 iunie, şi duminică, 6 iunie, de la ora 11:00, pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” – gazdă a programului susţinut de Teatrul Ion Creangă în această stagiune.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2021

Adaptat și regizat de Gabriela Dumitru, spectacolul își găsește inspirația în numeroasele interpretări care au recompus universul lui Aladin în imaginarul tinerilor spectatori în ultimele decenii: de la feeria animată a desenelor lui Walt Disney, la filme care transformă în realitate străzile din imaginarul Agrabah, la spectacole de teatru radiofonic care vorbesc despre Aladin cel cu stea în frunte. Propunându-și să păstreze ce este mai bun din aceste lumi plăsmuite, spectacolul scoate în evidență esența poveștii lui Aladin și a lămpii sale fermecate pe fundalul extraordinar al aventurilor și legendelor adunate în paginile celor „O mie și una de nopți”.

Astfel, în cheia regizorală aleasă, „eroul nostru este un tânăr fericit care nu acceptă nefericirea celor din jur, iar drept recompensă i se dăruiește lampa care îi este predestinată. Aladin nu are trei dorințe. Ele sunt infinite, dar el știe să folosească lampa cu înțelepciune. Geniul lămpii nu este sclavul ei, ci stăpânul ei și un magician al Universului. Totuși, pentru că în conștiința colectivă anumite elemente adăugate de-a lungul timpului au devenit atât de îndrăgite – și greu de schimbat – spectacolul prilejuiește întâlnirea cu personaje precum papagalul, geniul lămpii albastre sau prințesa Jasmin, ele neafectând structura basmului” (Gabriela Dumitru).

Atmosfera spectacolului este conturată de scenografia semnată de Adina Lupu, decorurile și costumele imaginate de aceasta fiind desprinse din universul basmului arăbesc, plimbându-ne prin bazar, prin palatul Sultanului sau chiar în grota unde Aladin găsește vestita lampă. Coloana sonoră ilustrată de Laurențiu-Andrei Petre-Tatu susține situațiile și emoțiile transpuse pe scenă, în timp ce pașii coregrafici gândiți de Cosmin-Dorian Ilie construiesc o dinamică vivace a bucuriei.

O MIE ȘI UNA DE NOPȚI – LAMPA LUI ALADIN
Regia: Gabriela Dumitru
Scenariul și adaptarea: Gabriela Dumitru
Decorul și costumele: Adina Lupu
Coregrafia: Cosmin-Dorian Ilie
Coloana sonoră: Laurențiu-Andrei Petre-Tatu

Distribuția:
Aladin: Vlad Lință / Tudor Morar
Prințesa Jasmine: Eliza Teofănescu
Vrăjitorul: Marius Nănău
Geniile lămpii: Valeria Stoian, Ciprian Niculae
Covorul: Liliana Donici
Șeherezada: Andra Mirescu
Șehreiar: Claudian Șiman
Zobeida: Claudia Revnic
Cadâna: Ioana Ginghină
Sultanul: Voicu Hetel
Papagalii: Maria Țăran, Nicoleta Rusu
Calaf: Oliviu-Cristian Bughiu

Biletele pentru reprezentațiile din data de 5 și 6 iunie sunt disponibile pe www.entertix.ro și www.myticket.ro, sau la Casa de Bilete a Teatrului Ion Creangă (tel. 0767.934.374).

Află mai multe despre spectacol pe website-ul www.teatrulioncreanga.ro.

 

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).