O noapte furtunoasa – Semicentenar Paul Constantinescu la ONB
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noapte-furtunoasa-semicentenar-paul-constantinescu-la-onb/

Celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, O noapte furtunoasa, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00.

Un articol de Andrada Văsii|14 decembrie 2013

Celebra piesă de teatru a lui Ion Luca Caragiale, „O noapte furtunoasa“, revine pe scena Operei Naţionale Bucureşti vineri, 20 decembrie, de la ora 19.00.

O noapte furtunoasa a fost transformată în operă de către compozitorul Paul Constantinescu (1909-1963) în anul 1935, când a avut loc şi premiera absolută, la Opera Naţională Bucureşti.

Vineri, 20 decembrie, teatrul liric bucureştean readuce în atenţia publicului această creaţie, la împlinirea a 50 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului. Astfel, soliştii Operei Naţionale Bucureşti vor da viaţă personajelor deopotrivă simpatice şi burleşti ale lui Caragiale, în variantă de concert, sub bagheta maestrului Răsvan Cernat.

Compozitorul Paul Constantinescu a început studiul muzicii la Ploieşti (1919) şi l-a continuat la Conservatorul din Bucureşti, unde a avut ca profesori nume importante ale vieţii muzicale româneşti precum Mihail Jora, Constantin Brăiloiu şi Dimitrie Cuclin. S-a perfecţionat în arta compoziţiei la Viena cu Franz Schmidt şi Joseph Marx.

O noapte furtunoasa

Paul Constantinescu a compus muzica
pentru „O noapte furtunoasa“

Profesor, violonist, dirijor, compozitorul Paul Constantinescu a întreprins studii în materie de folclor, eterna sursă de inspiraţie a tuturor creatorilor de muzică din România, dar a evidenţiat în creaţiile sale şi melosul psaltic bizantin. A compus în toate genurile muzicii clasice, de la operă la muzică de film şi oratoriu.

Printre creaţiile sale pentru scenă se numără, pe lângă opera O noapte furtunoasă, poemul coregrafic Nuntă în Carpaţi şi opera în trei acte Pană Lesnea Rusalim (1955), pe libretul dramaturgului Victor Eftimiu.

Pasionat de lumea personajelor create de scriitori români, Paul Constantinescu este şi autorul coloanei sonore a filmului „O noapte furtunoasă“ (1945), în regia lui Jean Georgescu şi a peliculei Moara cu noroc (1955) după Ioan Slavici, în regia lui Victor Iliu.

Info:

Biletele pot fi achiziţionate direct de la Casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti, de luni până duminică, între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00, precum şi online, de la adresa http://tickets.operanb.ro.

Foto credit: ONB (spectacolul: Boema – foto sus), O noapte furtunoasa

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.