O nouă comunitate artistică din București își scrie sincretic povestea împreună cu publicul
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-comunitate-artistica-din-bucuresti-isi-scrie-sincretic-povestea-impreuna-cu-publicul/

Se deschide expoziţia The Unseen Story of a Future Community, la ALTelier.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2021

Artistele vizuale Andreea Gîrleanu, Cristina Matei, Diana Păun, Sabina Suru și Alina Uşurelu, ultima din listă fiind și curatoarea expoziției și inițiatoarea ALTelier, expun o serie de instantanee fotografice realizate analog, serie pe care publicul este invitat să o completeze și continue. Vizitatorul poate aduce cu sine un film foto developat de pe care va expune, revela și fixa o imagine pe hârtie foto argentică în camera obscură de la ALTelier ajutat de una dintre artiste. Imaginea aleasă va fi plasată pe sticlă, unde se găsesc cele 48 de locuri rezervate publicului.

ALTelier este un loc de întâlnire al oamenilor, al ideilor și al mijloacelor de expresie, caracterizat de sincretism, experiment și intimitate”, afirmă artista Alina Ușurelu, curatoarea expoziției. Ea continuă: „Expoziția The Unseen… , la fel ca și întreg programul cultural pe care îl propun, se definește prin participarea și implicarea publicului mai mult decât în cadrul tradițional al unei expoziții sau al unei săli de spectacol. Concret, îmi doresc să fim o comunitate în care să găsim inspirație, sprijin și apreciere.”  concluzionează Alina Ușurelu.

Explorăm nevăzutul pentru că ne interesează procesul artistic, nu rezultatul, iar procesul este cel care nu se vede. The Unseen Story of a Future Community este un exerciţiu de imaginaţie. Cum putem crea o comunitate? Cum putem crea o poveste comună fără să ştim sfârşitul ei? În ultima vreme ne confruntăm din ce în ce mai des cu neprevăzutul, cu schimbări radicale de la o zi la alta. Prin această expoziţie încerc o simulare a vieţii cotidiene transmisă printr-un experiment artistic participativ – se precizează în prezentarea curatoarei.

Programul expoziției este:

Vernisaj 7 mai, 15:00 -19:00 și 8 mai, 12:00 -19:00

Artist Talk 19 mai, 18:00

Finisaj 5 iunie, 15:00 -19:00 și 6 iunie, 12:00 -19:00

Vizitele în afara programului de vernisaj se fac cu programare pe WhatsApp la numărul de telefon 0737522633. Evenimentul se desfășoară cu respectarea normelor de distanțare socială impuse de situația sanitară curentă.

Evenimentul este produs de ALTelier în parteneriat cu Asociaţia Developing Art.

Despre

Andreea Gîrleanu

„Artistă (dar nu știu de care). Mă duc către culori, simboluri, texturi și nerostite. Îmi petrec timpul într-un labirint verde, uneori ruginiu, alb sau negru. Intimitate sau observare. Pietre, pene și cântecul apei în vale. Cumva tot atrag animale. Deseori mă întorc către stele. Folosesc aparatul foto pentru a retrăi infinit ceea ce simt în doar câteva momente.”

Cristina Matei

„M-am învârtit în jurul Soarelui de vreo 27 ori, am aterizat în București, am absolvit secția Cinematografie la UNATC, am pornit într-o analiză de-o viață a caracterului uman și încă mă caut și mă tot descopăr. Fotografia e virus vechi și e adânc pătruns, e coconul meu și e în perpetuă schimbare, îndeplinește funcții neașteptate și reprezintă o punte de relaționare prin care încerc să scot la iveală ce e viu într-un moment dat. Exersez tăcerea și vorbitul fără cuvinte și încerc să mișc invizibilul din oameni. Mă pregătesc să devin psihoterapeut și caut forme care să îmbine arta și mișcarea cu psihologia. Până atunci, ca job oficial, sunt furnizor de stări.”

Diana Păun

„Caut să experimentez memorii dincolo de limitele impuse de timp, spațiu sau materialitatea prin imagine. În căutarea mea sunt interesată de teme precum: intimitatea socială, trecerea timpului, spațiu, arta în raport cu societatea.”

Sabina Suru

„Sunt o artistă multimedia cu focus pe noțiune de fotografic ca unealtă științifică, unealtă de recoltare și intimare a cunoașterii. Proiectele mele pun sub semnul întrebării condițiile de apariție a imaginii în contextul viziunii instrumentalizate și, în cele din urmă, a identităţii instrumentalizate și canalele de comunicare. Folosind asamblaje optice din prisme, lentile și alte fragmente optice, extrase din instrumente medicale sau militare etc., direcția esențială a cercetărilor mele curge în geografia imaginii fizice în raport cu cea orientată / percepută. Același concept este dezvoltat prin utilizarea diferitor procese chimice și fotografice vechi / învechite / alternative, holografie și film.”

Alina Uşurelu – EZA

„Artistă multimedia. Folosesc imaginea, corpul şi vocea ca să deschid uşi către lumi nevăzute. Îmi caut mereu aparatul de fotografiat în vise atunci când descopăr imagini pe care vreau să mi le amintesc şi îmi place să blurez graniţele dintre medii. Am descoperit un alt eu pe care o cheamă EZA. Ea îşi ascultă mereu intuiţia şi crede în magie.”

ALTelier este un spaţiu gestionat de artiști, la intersecţia dintre arte vizuale şi performative, axat pe proces. ALTelier susține tinerii artiști, promovează diversitatea și construiește o comunitate.

Urmăreşte ALTelier pe Facebook https://www.facebook.com/altelier138 şi Instagram https://www.instagram.com/altelier138/ pentru a vedea cum crește povestea la care ai contribuit.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Teatrul de Balet Sibiu prezintă sâmbătă, 2 martie, începând cu orele 19:00, spectacolul de teatru-dans „Despre noi/About Us”. Regia și scenariul poartă semnătura lui Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea, interpretează Teatrul de Balet Sibiu, cu participarea actorilor Naționalului bucureștean Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.