O nouă comunitate artistică din București își scrie sincretic povestea împreună cu publicul
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-comunitate-artistica-din-bucuresti-isi-scrie-sincretic-povestea-impreuna-cu-publicul/

Se deschide expoziţia The Unseen Story of a Future Community, la ALTelier.

Un articol de Petre Ivan|5 mai 2021

Artistele vizuale Andreea Gîrleanu, Cristina Matei, Diana Păun, Sabina Suru și Alina Uşurelu, ultima din listă fiind și curatoarea expoziției și inițiatoarea ALTelier, expun o serie de instantanee fotografice realizate analog, serie pe care publicul este invitat să o completeze și continue. Vizitatorul poate aduce cu sine un film foto developat de pe care va expune, revela și fixa o imagine pe hârtie foto argentică în camera obscură de la ALTelier ajutat de una dintre artiste. Imaginea aleasă va fi plasată pe sticlă, unde se găsesc cele 48 de locuri rezervate publicului.

ALTelier este un loc de întâlnire al oamenilor, al ideilor și al mijloacelor de expresie, caracterizat de sincretism, experiment și intimitate”, afirmă artista Alina Ușurelu, curatoarea expoziției. Ea continuă: „Expoziția The Unseen… , la fel ca și întreg programul cultural pe care îl propun, se definește prin participarea și implicarea publicului mai mult decât în cadrul tradițional al unei expoziții sau al unei săli de spectacol. Concret, îmi doresc să fim o comunitate în care să găsim inspirație, sprijin și apreciere.”  concluzionează Alina Ușurelu.

Explorăm nevăzutul pentru că ne interesează procesul artistic, nu rezultatul, iar procesul este cel care nu se vede. The Unseen Story of a Future Community este un exerciţiu de imaginaţie. Cum putem crea o comunitate? Cum putem crea o poveste comună fără să ştim sfârşitul ei? În ultima vreme ne confruntăm din ce în ce mai des cu neprevăzutul, cu schimbări radicale de la o zi la alta. Prin această expoziţie încerc o simulare a vieţii cotidiene transmisă printr-un experiment artistic participativ – se precizează în prezentarea curatoarei.

Programul expoziției este:

Vernisaj 7 mai, 15:00 -19:00 și 8 mai, 12:00 -19:00

Artist Talk 19 mai, 18:00

Finisaj 5 iunie, 15:00 -19:00 și 6 iunie, 12:00 -19:00

Vizitele în afara programului de vernisaj se fac cu programare pe WhatsApp la numărul de telefon 0737522633. Evenimentul se desfășoară cu respectarea normelor de distanțare socială impuse de situația sanitară curentă.

Evenimentul este produs de ALTelier în parteneriat cu Asociaţia Developing Art.

Despre

Andreea Gîrleanu

„Artistă (dar nu știu de care). Mă duc către culori, simboluri, texturi și nerostite. Îmi petrec timpul într-un labirint verde, uneori ruginiu, alb sau negru. Intimitate sau observare. Pietre, pene și cântecul apei în vale. Cumva tot atrag animale. Deseori mă întorc către stele. Folosesc aparatul foto pentru a retrăi infinit ceea ce simt în doar câteva momente.”

Cristina Matei

„M-am învârtit în jurul Soarelui de vreo 27 ori, am aterizat în București, am absolvit secția Cinematografie la UNATC, am pornit într-o analiză de-o viață a caracterului uman și încă mă caut și mă tot descopăr. Fotografia e virus vechi și e adânc pătruns, e coconul meu și e în perpetuă schimbare, îndeplinește funcții neașteptate și reprezintă o punte de relaționare prin care încerc să scot la iveală ce e viu într-un moment dat. Exersez tăcerea și vorbitul fără cuvinte și încerc să mișc invizibilul din oameni. Mă pregătesc să devin psihoterapeut și caut forme care să îmbine arta și mișcarea cu psihologia. Până atunci, ca job oficial, sunt furnizor de stări.”

Diana Păun

„Caut să experimentez memorii dincolo de limitele impuse de timp, spațiu sau materialitatea prin imagine. În căutarea mea sunt interesată de teme precum: intimitatea socială, trecerea timpului, spațiu, arta în raport cu societatea.”

Sabina Suru

„Sunt o artistă multimedia cu focus pe noțiune de fotografic ca unealtă științifică, unealtă de recoltare și intimare a cunoașterii. Proiectele mele pun sub semnul întrebării condițiile de apariție a imaginii în contextul viziunii instrumentalizate și, în cele din urmă, a identităţii instrumentalizate și canalele de comunicare. Folosind asamblaje optice din prisme, lentile și alte fragmente optice, extrase din instrumente medicale sau militare etc., direcția esențială a cercetărilor mele curge în geografia imaginii fizice în raport cu cea orientată / percepută. Același concept este dezvoltat prin utilizarea diferitor procese chimice și fotografice vechi / învechite / alternative, holografie și film.”

Alina Uşurelu – EZA

„Artistă multimedia. Folosesc imaginea, corpul şi vocea ca să deschid uşi către lumi nevăzute. Îmi caut mereu aparatul de fotografiat în vise atunci când descopăr imagini pe care vreau să mi le amintesc şi îmi place să blurez graniţele dintre medii. Am descoperit un alt eu pe care o cheamă EZA. Ea îşi ascultă mereu intuiţia şi crede în magie.”

ALTelier este un spaţiu gestionat de artiști, la intersecţia dintre arte vizuale şi performative, axat pe proces. ALTelier susține tinerii artiști, promovează diversitatea și construiește o comunitate.

Urmăreşte ALTelier pe Facebook https://www.facebook.com/altelier138 şi Instagram https://www.instagram.com/altelier138/ pentru a vedea cum crește povestea la care ai contribuit.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.