O nouă galerie de artă în București: Estopia
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-galerie-de-arta-in-bucuresti-estopia/

Un nou an, o nouă galerie de artă contemporană în Bucureşti. Galeria Estopia a deschis spaţiul din strada Bocşa nr. 5, cu expoziţia „Fractured Realities”, de Andrada Feşnic.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2019

Fondată de Claudio Scorretti și Irina Ungureanu, Estopia propune un spațiu proaspăt de confluență între artiști români și internaționali, o platformă a dialogului permanent cu cele mai recente practici artistice contemporane. Cu o experiență de peste un deceniu în organizarea de expoziții în special cu artiști români și din zona Europei de Est, completată, în ultimii ani, de realizarea a peste 10 proiecte de artă contemporană pentru Imago Mundi – Luciano Benetton Collection, cei doi fondatori ai galeriei revin pe scena bucureșteană cu proiectul Estopia – un manifest pentru Est ca fenomen artistic creativ și pentru oportunități concrete de acces către piața artistică internațională. Fondat în 2009 ca D’Ancona Budis Art Gallery, spațiul a primit în 2018 un nou nume, Estopia, odată cu cooptarea lui Edwin Scorretti în direcția artistică a galeriei.

Pe 17 ianuarie, Estopia dă startul primului proiect pe agenda galeriei: Estopia Young, un spațiu special dedicat promovării artiștilor din noua generație. Vernisajul primei expoziții, Fractured Realities, aduce în atenție cea mai recentă serie de lucrări a Andradei Feșnic, pentru care pictura echivalează cu un veritabil teren experimental unde straturile suprapuse, efectul de colaj realizat pictural și descompunerea atent orchestrată a elementului figurativ definesc un profil artistic marcat vizual de Școala de la Cluj, de unde provine artista, dublat, în același timp, de o clară direcție proprie.

Decupaje de realitate, sau, mai degrabă, puzzle-uri din care par să lipsească piese enigmatice: pânzele Andradei Feșnic invită spectatorul într-un complicat labirint de realități suprapuse. Ochiul fuge de la un detaliu la altul și descoperă, uluit, că, dincolo de pojghița subțire a unei suprafețe, se ascund noi și noi realități fluide, angajate într-un joc nesfârșit și oniric, aproape, al perspectivelor.

Realitatea, crede Andrada Feșnic, nu se află sub cupola unui adevăr unic, iar artistul e dator să sugereze doar pistele pe care vrea să își trimită privitorul, fără direcții prestabilite. Peisaje interioare sau spații ale coexistenței între memorie, vis, utopie, absurd și ceea ce în mod convențional numim realitate: astfel se prezintă lucrările Andradei Feșnic. Cât despre tehnica de realizare a acestui insolit colaj vizual de spații suprapuse, decupate și derivate unele din altele, ea descrie siguranța unei artiste stăpână pe propria mână și viziune.

Andrada Feșnic s-a născut în 1987 la Cluj-Napoca, unde trăiește și lucrează. A studiat pictura la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, unde a obținut licența și, recent, masteratul. În 2015 a beneficiat de o bursă de studii la Central Saint Martins, University of the Arts London. Centrul de Interes din Cluj-Napoca a găzduit în 2018 expoziția personală Aftermath a artistei, în A+ Project Space. Andrada Feșnic și-a prezentat lucrările într-o serie de expoziții de grup și proiecte internaționale, printre care Performing the Unconscious, Freud Museum, Londra, 2015, desfășurată pe durata bursei de studii la University of the Arts London.

Andrada Feșnic, Fractured Realities

17 ianuarie – 15 februarie 2019

Curator: Irina Ungureanu

Graphic design: Theodor Moise

Estopia Art Gallery (Strada Bocșa nr. 5, sector 2, București. Galeria se află la câteva minute de străzile Batiște, Armenească, Maria Rosetti și 15 minute de mers pe jos de la Piața Univeristății și stația de metrou Universitate).

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

Proiectul Vitrine Imposibile, o instalație performativă produsă de Vanner Collective, în regia Iuliei Grigoriu, aduce în văzul lumii Supra Fețele, creaturi care prind contur în spațiile a trei galerii din centrul capitalei, aflate pe Calea Victoriei, în datele de 9, 10, 23 și 24 octombrie.

05
/10
/21

Muzeul Național de Artă al României în parteneriat cu Asociațiile Artelier D, Proiecte pentru copii, ArtCrowd, artiști în educație și De-a arhitectura, lansează o nouă ofertă educativă pentru anul școlar 2021-2022, structurată pe grupe vârste, corelată cu ciclurile preșcolar, primar, gimnazial și liceal.

04
/10
/21

Între 15 septembrie și 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare și artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătrați ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

30
/09
/21

Website-ul digitizArte, platforma interactivă online de debut și auto-publicare (self-publishing) destinată tinerilor creativi - muzicieni, artișt plasticii, designeri, ilustratori, graficieni - susține artiștii emergenți înscriși printr-un un program educațional compus din cinci ateliere online, ce pot fi urmate pe website, un ghid pentru tinerii creativi și o galerie cu lucrările câștigătoare alese în urma apelului deschis. Cele șapte activități pot fi urmate pe digitizArte, începând din luna septembrie.

30
/09
/21

Asociația Qolony - Colonia pentru Artă și Știință organizează prima conferință internațională Fusion: Talks, ediția I, 2021. Conferința este un eveniment hibrid, care se desfășoară online și, în funcție de evoluția situației epidemiologice și a restricțiilor aferente, cu public la POINT Hub, str. General Eremia Grigorescu nr. 10, București, în perioada 11-14 octombrie 2021.

29
/09
/21

Pe 4 și 5 octombrie, aveți ocazia de a-l cunoaște pe Jiří Jírů, cel care i-a fost alături lui Václav Havel între 1993-2000 ca fotograf personal. În ziua de luni, are loc o discuție cu acesta, la Centrul Ceh, iar marți puteți participa la vernisajul expoziției „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, ce va fi deschisă între 1-10 octombrie, la Muzeul Național al Țăranului Român.