O nouă premieră la ARCUB: Mircea Tiberian Trio prezintă „Both Sides of The River’’
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-noua-premiera-la-arcub-mircea-tiberian-trio-prezinta-both-sides-of-the-river/

Proiectul cunoscutului jazzman român aduce pe scena ARCUB muzicieni de talie internaţionlă, John Betsch şi Joris Teepe fiind invitaţii de marcă al celui de-al treilea concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2017.

Un articol de Liliana Matei|15 februarie 2017

Mircea Tiberian Trio prezintă în premieră la ARCUB – joi, 23 februarie, ora 19:30, Both sides of the river, un proiect ai cărui invitați sunt jazmanii de talie internațională, John Betsch și Joris Teepe. Evenimentul va avea loc la sediul ARCUB din strada Lipscani 84-90 și este organizat de Primaria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București .

Programul pe care îl propunem publicului bucureştean include compoziţii originale, momente de improvizaţie colectivă, dar şi trimiteri la filonul jazzului american, idiom cu care fiecare dintre membri trio-ului şi-a început evoluţia muzicală în faţa publicului’, spune’ Mircea Tiberian.

Mircea Tiberian (RO) – pian

John Betsch (USA) – tobe

Joris Teepe (USA/NL) – bass

La sfârşitul anilor ’60, celebrul pianist şi inovator de limbaje muzicale, Cecil Taylor, afirma într-un interviu că există două curente principale ce corespund celor două maluri ale Atlanticului de Nord: unul vestic, de sorginte afro-americană, şi unul estic reprezentând muzica europeană clasică. El a numit aceste curente The both sides of the river. În jumatatea de secol ce a urmat aceste două curente au fuzionat în continuare fără să-şi piardă cu totul specificul. Au rezultat formele deschise ale jazzului contemporan, dar şi orientarea spre repetitiv, catre sound exploring sau către instant composing a muzicii contemporane.

În formula de trio ce va performa în concertul de la ARCUB, avându-l ca invitat pe contrabasistul şi compozitorul olandezo-american Joris Teepe, cele două maluri ale Atlanticului sunt reprezentate echilibrat, nu numai stilistic, dar şi geografic.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe http://arcub.ro/ și http://www.bilet.ro/ sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

John Betsch este unul din reprezentanţii de marcă ai percuţiei contemporane de jazz. Dupa o carieră stralucită în cetatea jazzului New York, artistul se mută în Europa la inceputul anilor ’80 unde devine membru permanent al celebrului cvartet condus de Steve Lacy.

Joris Teepe a urmat studiile muzicale la Conservatorul din Amsterdam. În 1992 s-a mutat în New York City unde curând i-a aparut primul album realizat alături de Tom Harrell, Don Braden, Cyrus Chestut şi Carl Allen. Au urmat apoi colaborări cu artişti ca Randy Brecker, Chris Potter sau Tim Armacost. Definitorie pentru formarea sa artistică a fost colaborarea de lungă durată cu celebrul percuţionist Rashid Ali.

Mircea Tiberian este compozitor şi pianist de jazz cu o vastă activitate concertistică ce se întinde pe mai mult de patru decenii şi include peste 20 de albume discografice apărute sub nume propriu, cele mai recente fiind Pale Dot (Fever Records), Raphael şi Both sizes of the river (Societatea de concerte Bistriţa). Experienţa artistului s-a extins şi în aria pedagogiei, fiind actualmente profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, fondatorul şi coordonatorul secţiei de Jazz / Pop music.

Tiberian Trio web flyerARTIST IN RESIDENCE: Având drept temă propusă de pianistul Lucian Ban „Jazz-ul în secolul XXI – de la tradiție la avangardă”, programul ARTIST IN RESIDENCE continuă în 2017 seria concertelor de jazz cu proiecte originale, care vor fi prezentate în premieră. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali.

Evenimente viitoare – Artist in Residence:

9 martie – SEBASTIAN SPANACHE TRIO prezintă THE FURNACE (preview)

23 martie – IANCU DUMITRESCU & ANA-MARIA AVRAM și HYPERION INTERNATIONAL ENSEMBLE (11 muzicieni din SUA, UK, Israel, România) prezintă MUZICĂ HIPER-SPECTRALĂ

Programul ARTIST IN RESIDENCE invită muzicieni de jazz să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Artiștii în rezidență devin curatori și performeri ai unor stagiuni tematice care prezintă publicului din București muzicieni români și internaționali în proiecte ce ilustrează tema aleasă. Programul își dorește să devină o pepinieră pentru noile direcții în jazz-ul românesc și european, o platformă pentru creativitatea scenei muzicale din România.

Jazz-ul la începutul acestui mileniu este mai divers și mai viu ca niciodată – o muzică cu adevărat globală, jazz-ul a devenit un limbaj universal care adoptă și este influențat de miriade de surse complementare și genuri muzicale: de la muzica clasică sau cea camerală de sorginte europeană, la muzica diverselor popoare sau cea etno, de la rock și hip hop, la muzica electronică, jazz-ul a arătat o capacitate extraordinară de a le îngloba pe toate acestea și de a crea noi direcții în secolul XXI Lucian Ban, curator ARTIST IN RESIDENCE.

Detalii pe www.arcub.ro

 

29
/09
/14

Ca Făt-Frumos din poveste, Innersound crește spectaculos de la an la an și devine sub ochii bucureștenilor un eveniment cultural emblematic al lunii septembrie. Acest festival se datorează Asociației Opus cu ai săi directori artistici – compozitoarele Diana Rotaru, Sabina Ulubeanu – și directorul executiv, compozitorul Cătălin Crețu.

29
/09
/14

Practica și mentalitatea din țara mea, unde am ales sa trăiesc și să funcționez, se arată din ce în ce mai ostilă față de felul independent și suveran de a-mi exersa profesia și de a-mi duce existența în mod privat, fără să reprezint vreo greutate pentru fondurile publice. Bănuiesc că așa simt și ceilalți suverani și independenți - indiferent de profesia aleasă...

29
/09
/14

Violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail au început într-un mod neconvențional cea de-a treia ediţie a turneului naţional „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România împreună cu Asociaţia Culturală Accendo, în perioada 27 septembrie-15 octombrie 2014.

28
/09
/14

Josu de Solaun (Spania) a câștigat Premiul I al Secțiunii de Pian a Concursului Enescu sâmbătă, într-o seară de gală în cadrul căreia pianiștii finaliști au susținut concerte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu. Premiul II i-a revenit tânărului pianist Ilya Rashkovskiy (Rusia), în timp ce Premiul III a fost câștigat de Vassilis Varvaresos din Grecia.

27
/09
/14

Vineri, 10 octombrie, ora 19:00, pe scena Sălii Radio, se va desfășura Gala Aniversară VIORICA CORTEZ ŞI PRIETENII, o ocazie unică pentru melomanii bucureşteni de a se întâlni, în aceeaşi seară, cu şase dintre cei mai importanţi muzicieni români contemporani.

26
/09
/14

Pentru al treilea an consecutiv, vioara Guarneri del Gesu, ce i-a aparţinut lui George Enescu, va părăsi Muzeul Naţional George Enescu (în patrimoniul căruia se află) şi va pleca la drum întâi prin parcurile bucureştene, apoi prin satele României, pentru a reveni la Braşov şi apoi la Bucureşti într-un recital de gală ce va avea loc la Sala Radio.

25
/09
/14

Între 28 septembrie și 24 octombrie, violoncelistul Răzvan Suma desfășoară turneul ,,Vă place tango?”. Este o continuare a tradiţiei instaurate de artistul român de a propune publicului o provocare artistică în fiecare toamnă, în anii precedenţi aceasta fiind formulată sub titlurile „Vă place BACH?” şi „Vă place BRAHMS?”.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

22
/09
/14

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.