O nuvelă de John Steinbeck, regăsită şi publicată după 70 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-nuvela-de-john-steinbeck-regasita-si-publicata-dupa-70-de-ani/

Nuvela „With Your Wings” de John Steinbeck, niciodată editată şi considerată pierdută după ce a fost lecturată de Orson Welles într-o emisiune radiofonică în 1944, a fost regăsită şi publicată în aceste zile de revista The Strand Magazine.

Un articol de Petre Ivan|12 noiembrie 2014

John Steinbeck / „With Your Wings” este o povestire care a fost scrisă special pentru Orson Welles, care a citit-o, în iulie 1944, într-una dintre emisiunile sale radiofonice. Nici chiar experţii în opera lui Steinbeck nu cunoşteau prea multe lucruri despre acest text.

Andrew F. Gulli, redactorul-şef al revistei The Strand Magazine, o publicaţie trimestrială americană, este acela care a găsit transcrierea povestirii în arhivele Universităţii Texas.

Nuvela „With Your Wings” spune povestea locotenentului William Thatcher, un bărbat afro-american – fapt rar în epocă -, care tocmai primise în cadrul unei ceremonii o decoraţie importantă.

Cariera lui militară fiind încheiată, William se întoarce în viaţa civilă. Se urcă în maşină, un model vechi de Ford A, şi se îndreaptă spre oraşul natal. Acolo este întâmpinat ca un erou sau cel puţin ca o vedetă.John Steinbeck

„Steinbeck era un idealist, considera că America era o ţară minunată care avea multe de oferit, dar era de asemenea conştient de reversul medaliei: inegalităţile. Putea să vadă cupiditatea şi excesul distrugător al clasei muncitoare.

Această povestire este o modalitate de arăta clasei de mijloc americane că afro-americanii poartă pe umerii lor o responsabilitate uriaşă: să apere Statele Unite şi să apere Aliaţii în timpul războiului”, scrie Andre F. Gulli.

Cine a fost John Steinbeck

John Ernst Steinbeck, născut pe 27 februarie 1902, în Salinas, California, este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani din secolul al XX-lea. Recompensat cu premiul Pulitzer pentru romanul „Fructele mâiniei” (1939), John Steinbeck este autorul altor volume de succes, precum „La răsărit de Eden” (1952) şi „Şoareci şi oameni” (1937).

Autor a 27 de cărţi, care includ 16 romane, şase volume de non-ficţiune şi cinci colecţii de proză scurtă, John Steinbeck a primit premiul Nobel pentru literatură în anul 1962.

Foto: John Steinbeck – wikipedia, cinemagia

05
/04
/18

Cel mai tînăr autor debutează la Polirom cu volumul Tata, eu glumesc serios! Volumul, ilustrat de Bogdan, Jan şi Julian Achimescu, cu o postfaţă semnată de Pavel Şuşară, a apărut în urma unui dialog savuros tată-fiu (Robert Şerban - Tudor Şerban), care s-a întins pe o perioadă de patru ani şi pare că nu s-a încheiat încă. 

27
/03
/18

Astăzi este Ziua Mondială a Teatrului, dar și ziua în care sărbătorim un secol de la Unirea Basarabiei cu România, prilej de a readuce în prim plan, pentru o clipă, câțiva dintre artiștii născuți pe teritoriul actual al Basarabiei și deveniți parte integrantă a memoriei, identității și culturii naționale.

25
/03
/18

Publicitar, prozator, dramaturg, Alex Tocilescu (40 de ani) este unul dintre cei mai în vogă oameni de litere din România zilelor noastre. Este foarte urmărit pe rețelele de socializare, unde a dobândit o simpatie aparte pentru fotografiile cu pisicile sale (însoțite de câteva gânduri ale felinelor).

23
/03
/18

Scrisă și regizată de Guillermo del Toro, versiunea cinematografică a romanului Forma apei/ The Shape of Water a intrat în cinematografele din România în data de 23 februarie 2018. Romanul a apărut în această săptămână în colecția „Biblioteca Polirom”, în traducerea Veronicăi D. Niculescu.

21
/03
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Misticismul ebraic își găsește expresia concentrată în Cabala. Este o doctrină esoterică despre Dumnezeu și Univers ca formă foarte veche a revelației (de aici și sensul literar al cuvântului cabala, tradiție), transmisă de un lung șir de inițiați.

20
/03
/18

Pornim, astăzi, pe urmele scriitorului de Nobel Gabriel Garcia Marquez (născut într-o zi de 6 martie), prin câteva din multele orașe care l-au găzduit.

20
/03
/18

Nici mare, dar nici minor – îl aprecia G. Călinescu într-o cronică din 1932, pentru ca, în „Istoria literaturii“ din 1941, să găsească strălucita formulă: „El nu-i niciodată aşa de liric încât să fie mare, niciodată atât de facil încât să nu fie poet“. Autorul cunoscutelor „Balade vesele şi triste”, George Topîrceanu, contemporan cu Arghezi, Blaga şi Barbu, s-a născut la 20 martie 1886, la Bucureşti, în familia unui cojocar.

16
/03
/18

Joi, 22 martie, de la ora 19.00, se lansează la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, romanul Visul numărul 9, de David Mitchell, recent apărut în traducerea lui Mihnea Gafița. Într-un registru stilistic uimitor, scriitorul britanic ne poartă în acest roman prin lumea halucinantă a metropolei Tōkyō. Romanul preia titlul cântecului #9 Dream de John Lennon, compozitorul preferat al personajului central.