O ora de liniște, din 16 octombrie la cinema
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-ora-de-liniste-din-16-octombrie-la-cinema/

Agresat de: soţia depresivă, amanta posesivă, fiul parazit, menajera prea curioasă, vecinul intruziv, el vrea doar… O oră de linişte. După « Les VisIteurs » şi « „Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?”», o nouă comedie, în cinematografe, cu Christian Clavier.

Un articol de Petre Ivan|24 septembrie 2015

Premiera comediei O ora de liniște, cu Christian Clavier în rolul principal şi regizat de Patrice Leconte va avea loc pe 16 octombrie în cinematografele în România. Filmul este distribuit de Independența Film.

Foarte pasionat de jazz, Michel găseşte un album rar pe care visează să-l asculte în linişte în sufragerie. Dar întreaga lume pare să conspire împotriva lui: soţia se apucă să-i depene ultimele sale revelaţii, fiul se întoarce pe neaşteptate, unul din prieteni îi bate la uşă, toate astea în timp ce mama îl tot sună pe mobil.

Ca să nu mai punem la socoteală că este şi „Ziua Vecinilor” azi! Manipulator, mincinos, Michel vrea linişte cu orice preţ. Dar oare mai este posibil azi să ai ora ta de linişte?

Christian Clavier  îl descrie pe Michel, personajul pe care îl interpretează: „E un bărbat căruia nu-i pasă de nimeni, fie că e vorba de soţie, de fiu, de vecin, de prieteni, de angajaţii din casă, de ceea ce se petrece în propria casă. Este tipul de om pe care-l întâlnim des azi, centrul atenţiei personale, pentru care plăteşte destul de scump, pentru că într-o bună zi viaţa lui s-a făcut ţăndări. Simbolizează omul societaţii în care trăim. Aparţine unei anumite clase sociale, dar este mai ales un mare egoist. „

Scenariul, adaptarea şi dialogurile sunt făcute de Florin ZELLER, după piesa lui de teatru „O oră de linişte”.

Cadrul este acelaşi, desigur, dar ceea ce în piesa de teatru era doar sugerat a fost mult dezvoltat în film. Anumite personaje, cum este cel al fiului, interpretat de Sébastien Castro, au fost schimbate mult, ca şi cele din familia de filipinezi, a muncitorului portughez, a menajerei, a vecinilor care iau parte la sărbătoare… Apoi, în loc să se petreacă în sufragerie, filmul se derulează într-un apartament cu camere, holuri, palier, scări, lift… adică un teren de joc extraordinar pentru un regizor. Nu mai suntem pe scenă, la teatru. – Patrice Leconte.

Foto: O ora de liniște – facebook

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.