Școală, religie, știri – un cocktail dinamită în PROFU DE RELIGIE, luni la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-premiera-care-starneste-controverse-profu-de-religie/

În această seară, de la ora 20 .10, la TVR 2 şi TVR HD, Casa de Producţie TVR, în parteneriat cu UNITER, prezintă un spectacol născut din fibra realităţii cotidiane – „Profu de religie”, scris de dramaturgul Mihaela Michailov, în regia lui Bobi Pricop, selectat anul trecut în Festivalul Naţional de Teatru.

Un articol de Petre Ivan|10 august 2015

Spectacolul are în centru său afirmațiile unei adolescente și modul în care sunt preluate, mestecate și scuipate de societate și mass-media.„Profu’ de religie” abordează modul în care adevărul poate fi interpretat și manipulat în diverse feluri astfel încât sensul său devine relativ. Credința într-un adevăr unic se sparge în zeci de bucăți.

La ora de religie, profesorul le cere elevilor să spună care este definiția adevărului; de aici pornește o adevărată dispută și controversă: una dintre eleve, Mara, cu o imaginație peste media clasei, susține că adevărul este relativ și că fiecare om își are adevărul său.

După ora de religie, când Mara nu a putut să-și impună punctul de vedere, o convinge pe una dintre colegele sale, Anca, de faptul că profesorul de religie a atins-o într-un mod necuviincios pe genunchi.

Este felul în care un copil își ia revanșa asupra autorității, plutind între fantezia personală și realitatea mistificată.

Anca nu a văzut, de fapt, ceea ce s-a întâmplat sau ceea ce nu s-a întâmplat, dar se lasă convinsă și chiar manipulată de Mara săProfu de religie redea faptele povestite dirigintelui clasei.

Familiile copiilor îngroașă confuzia, iar mass-media, din dorința de a da evenimentului propriu-zis un grad de veridicitate, va produce tulburări și confuzii în plus.

Reacția adulților potențează negativ confuzia copiilor într-o lume în care adevărul și minciuna se subminează reciproc. Este războiul tuturor contra tuturor.

Spectacolul este rodul unui „proces colaborativ” dintre dramaturgul Mihaela Michailov, regizorul Bobi Pricop și actori, după ce un fragment din piesă a fost declarat câștigător la cea de-a treia ediție a Concursului de proiecte pentru tineri regizori și dramaturgi români inițiat de Teatrul Național Craiova.

12 august a fost declarată Ziua Internaţională a Tinerilor de către Adunarea Generală a ONU în 1999.

TEATRU TV „Profu de religie”: luni, 10 august, ora 20 :10, pe TVR 2 și TVR HD ; în reluare marți, 11 august, ora 14 :00 la TVR HD

PROFU’ DE RELIGIE de Mihaela Michailov

Producţie a Teatrului Naţional “Marin Sorescu”, Craiova

Regia şi scenografia: Bobi Pricop

Distribuţia: Marian Politic, Dragoş Măceşanu, Romaniţa Ionescu, Cătălin Vieru, Raluca Păun

Foto: PROFU’ DE RELIGIE – tvr.ro

23
/05
/14

Despre muzica electronică, hituri, folclor, dar şi manele - cu Adrian Enescu, invitatul care s-a remarcat şi printr-o carieră internaţională de succes, duminică, 25 mai, de la ora 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

23
/05
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 23 mai s-a stins din viaţă dramaturgul norvegian Henrik Ibsen, considerat părintele teatrului modern european, unul dintre reprezentanții de seamă ai dramei de idei din literatura mondială?

22
/05
/14

Cunoscută fiind „vocaţia” pretimpurie, prin care Brauner acţiona ca artist suprarealist încă înainte de a şti că suprarealismul există – de vreme ce picturi expuse în 1924 la Bucureşti erau considerate a fi „introviziuni” –, poate părea surprinzător ca o imagine „integral suprarealistă”, cum „Passivité courtoise“ pare a fi, să se limiteze la a reconstitui iconografia şi, prin extensie, semnificaţia operei lui Duchamp, „La Mariée mise à nu par ses célibataires, même“.

22
/05
/14

După ce anul trecut organizatorii festivalului au reușit să readucă, după 16 ani de absență, filmul în orașul Victoria (județul Brașov), la a doua ediție (26 - 29 iunie), au pregătit o selecție variată de lung-metraje.

21
/05
/14

Un interviu neconvențional, să-i spunem atât de previzibil așa, cu actorul, omul de televiziune, starul Mihai Bendeac. Despre cum s-a legat prietenia cu cantautorul Gabriel Cotabiță, despre cum l-a ajutat în carieră calviția și despre relația cu “Mondenii”.

21
/05
/14

Teatrul Odeon prezintă sâmbătă, 31 mai, ora 19.00, la Sala Majestic, spectacolul de teatru Cele cinci răufăcătoare. Piesa, scrisă de Kawatake Mokuami (1816-1893), face parte din repertoriul consacrat Kabuki şi a avut premiera în 1865.

21
/05
/14

Teatrul Masca va aniversa în acest weekend 24 de ani de la înființare și va prezenta publicului spectacole de interior și în amfiteatru.