O sala nouă de concerte în București, prioritate a Guvernului
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sala-noua-de-concerte-in-bucuresti-prioritate-a-guvernului/

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a declarat că a devenit în sfârşit o prioritate pentru Guvern construirea unei noi săli de concerte în Bucureşti.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2015

Un număr de 35 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate pe scenele româneşti, de orchestre renumite, la ediţia din 2017, în timp ce „Oedip”, cea mai cunoscută şi apreciată operă a marelui compozitor român, va deschide festivalul, în versiune de concert, într-un moment cu valoare de simbol.

Sub bagheta lui Vladimir Jurowski, care va dirija London Philharmonic Orchestra, şi cu o distribuţie care îl include şi pe apreciatul tenor român Marius

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu

Vlad Budoiu, această versiune interpretativă a operei „Oedip” va fi prezentată pentru prima dată şi la Royal Festival Hall din Londra, cu participarea corurilor din România, lucrarea recăpătându-şi, astfel, traseul internaţional.

Construirea unei noi săli de concerte în București va deveni o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înțelegere în acest sens în echipa guvernamentală actuală. (…) Trebuie să încercăm din toate puterile să facem ca Festivalul Enescu să se mute dintr-o sală de congrese într-o sală de filarmonie. Într-o sală construită în mijlocul Bucureștiului, cu un proiect de arhitectură nou, cu o acustică special studiată într-una dintre clădirile care va deveni o clădire emblematică a Bucureștiului. –  Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii

Alexandrescu a adăugat că statutul muzicianului în România „ar trebui regândit, adus la o nouă identitate”: „Sunt oameni care trebuie protejați, care trebuie înțeleși și ajutați”.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a avut loc anul acesta, între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa.

Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Foto: O sala nouă de  concerte în București, Vlad Alexandrescu – facebook

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.