O schiţă de Rembrandt, autentificată după 250 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-schita-de-rembrandt-autentificata-dupa-250-de-ani/

O schiţă realizată de Rembrandt, care reprezintă un câine, a fost autentificată după ce timp de 250 de ani a fost atribuită unui pictor german specializat în tablouri cu animale. Descoperirea a fost descrisă drept ”o senzaţie” de reprezentanţii Muzeului Herzog Anton Ulrich, din Braunschweig, unde schiţa a fost expusă timp de mai multe decenii şi era prezentată ca o lucrare a artistului Johann Melchior Roos.

Un articol de Petre Ivan|27 februarie 2017

Cunoscut cu titlul ”Terierul din Braunschwieg”, desenul ar fi fost realizat în jurul anului 1637 şi se află în colecţia muzeului încă din anul 1770.

Profesorul Thomas Doring a spus că a fost informat pentru prima dată cu privire la această eroare în urmă cu doi ani, când a trimis 10.000 de desene din colecţia muzeului pentru a fi arhivate digital.

”Ideea că această schiţă i-ar putea aparţine lui Rembrandt nu a fost luată în considerare niciodată. Însă, îndrăzneala liniilor,

Rembrandt

Rembrandt

variaţiile umbrelor, de la foarte blânde la violente şi privirea expresivă (a câinelui, n.r.) – acestea sunt elemente tipice ale lucrărilor lui Rembrandt”, a spus el. Thomas Doring a spus că cei mai buni trei specialişti din lume în desenele lui Rembrandt s-au declarat ”convinşi” că schiţa îi aparţine pictorului olandez.

Muzeul a transmis, într-o declaraţie, că schiţa ”Terierul din Braunschweig” este similară cu tabloul ”The Night Watch”, pictat de Rembrandt în anul 1642, expus în Rijksmuseum din Amsterdam.

Schiţa va fi expusă din nou în Muzeul Herzog Anton Ulrich în aprilie, cu numele corect al artistului.

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (15 iulie 1606 – 4 octombrie 1669) a fost un pictor şi gravor olandez din secolul al XVII-lea, considerat unul din cei mai mari pictori din istoria artei. A trăit într-o perioadă considerată „vârsta de aur olandeză”, în care cultura, ştiinţa, comerţul şi influenţa politică a Olandei au atins apogeul. Rembrandt, un veritabil maestru al tehnicii clar-obscurului, a creat peste 600 de picturi, 300 de gravuri şi peste 2.000 de desene.

Foto: Rembrandt – wikipedia

31
/01
/21

Platforma 5 Pentru Arte propune comunităților creative și publicului larg să descopere tânăra generație de artiști și arhitecți români urmărind creațiile a peste 20 dintre aceștia în galeria online, în cadrul unor expoziții digitale la care au contribuit cinci profesioniști din industria locală.

28
/01
/21

Timișoara la cutie – Cetate reproduce o felie din cartierul Cetate, centru istoric și principal pol de atracție turistică al orașului, aducând la viață 5 din clădirile emblematice ale orașului, într-un format de miniaturi, puzzle și cărți poștale. Cutia oferă copiilor șansa de a cunoaște mai bine orașul Timișoara prin joacă, învățând despre arhitectura și istoria acestuia iar adulţilor ocazia de a se (re)îndrăgosti de oraş privindu-l cu ochi de turist.

18
/01
/21

De la împăratul Nero sau pictura renascentistă la povestea lui Alice în Țara Minunilor și la „divele” secolului XX, cele mai așteptate evenimente expoziționale programate în 2021 în Europa promit experiențe de calitate.

13
/01
/21

În această perioadă, atelierele MNAC se desfășoară online, într-o formulă interactivă. „Arta contemporană de la plancton la zbor intergalactic” este o serie de ateliere care ne ajută să înțelegem expoziția Colecției MNAC, „Văzând Istoria. 1947-2007”, dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general.

08
/01
/21

Până pe 27 iunie 2021 puteți vizita o nouă expoziție temporară la MNAR, intitulată „Poveștile Crucii. Sculptură miniaturală de tradiție bizantină”, organizată în cadrul Galeriei de Artă Veche Românească (Calea Victoriei 49-53).

04
/01
/21

Albumul bilingv „Azur de Lisabona”/ „Azul de Lisboa”, realizat de Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona, cu sprijinul Fundației Bonte, a avut prezentarea oficială în ultima lună a anului.

18
/12
/20

Muzeul Național Cotroceni lansează joi, 17 decembrie 2020, Portret de artist, un proiect de anvergură care îi are în prim plan pe unii dintre cei mai importanți artiști plastici ai momentului. Artiștii se destăinuie în fața publicului într-o suită de interviuri care reflectă emoțiile și părerile lor despre situația generată de pandemie, despre parcursul creațiilor și al artei în general, despre propria evoluție în domeniul artei și în situația actuală.