„O scrisoare pierdută”… la Gheorgheni, de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-la-gheorgheni-de-revelion/

Teatrul „Tomcsa Sándor” va sărbători revelionul cu o comedie a celui mai sărbătorit şi a celui mai jucat autor al dramaturgiei române: I. L. Caragiale. Premiera a avut loc în data de 19 decembrie 2019, iar în seara de Revelion pe 31 decembrie, de la ora 18, va putea fi văzut din nou, un mod inedit de a sărbători noul an.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2019

Piesa „O scrisoare pierdută” are o actualitate specială în această stagiune pe parcursul căreia au avut loc alegerile prezidențiale, se arată într-un comunicat de presă. Umorul deosebit al regizorului Albu István, nu este deloc o noutate pentru spectatorii din Gheorgheni care au văzut deja comedia „O noapte furtunoasă”, pusă în scenă în 2017.

Am adaptat traducerile probabil celei mai populare opere a dramaturgiei române: comedia lui I. L. Caragiale intitulată „O scrisoare pierdută”, pentru ca parveniții și corupția să se poată manifesta în ipostaze cât mai pozitive. „Ne-a inspirat realitatea, dar nu arătăm pe nimeni cu degetul. Până la urmă, este responsabilitatea noastră pe cine îl lăsăm să ne reprezinte în public. În această comedie (?) cu muzică (!) omul mic și omul mare, românul și maghiarul, femeia și bărbatul, politicianul și alegătorul care (nu) politizează se află simultan pe scenă, și ne arată fața lor cea mai simpatică”, spune Győrfi Kata, colaboratorul dramaturgic al spectacolului.

Lumea producției distractive a fost creată de Szőke Zsuzsi. Dintre membrii trupei îi vom vedea pe scenă pe următorii artiști: Tóth Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Jakab Tamás, Esti Norbert, László Kata, Mezei Gabriella, Pál-Varga Márta, Dunkler Róbert, P. Fincziski Andrea, Kőmíves Boróka, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Pásztor Márk, Bartha Lóránd.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.