„O scrisoare pierdută”… la Gheorgheni, de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-la-gheorgheni-de-revelion/

Teatrul „Tomcsa Sándor” va sărbători revelionul cu o comedie a celui mai sărbătorit şi a celui mai jucat autor al dramaturgiei române: I. L. Caragiale. Premiera a avut loc în data de 19 decembrie 2019, iar în seara de Revelion pe 31 decembrie, de la ora 18, va putea fi văzut din nou, un mod inedit de a sărbători noul an.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2019

Piesa „O scrisoare pierdută” are o actualitate specială în această stagiune pe parcursul căreia au avut loc alegerile prezidențiale, se arată într-un comunicat de presă. Umorul deosebit al regizorului Albu István, nu este deloc o noutate pentru spectatorii din Gheorgheni care au văzut deja comedia „O noapte furtunoasă”, pusă în scenă în 2017.

Am adaptat traducerile probabil celei mai populare opere a dramaturgiei române: comedia lui I. L. Caragiale intitulată „O scrisoare pierdută”, pentru ca parveniții și corupția să se poată manifesta în ipostaze cât mai pozitive. „Ne-a inspirat realitatea, dar nu arătăm pe nimeni cu degetul. Până la urmă, este responsabilitatea noastră pe cine îl lăsăm să ne reprezinte în public. În această comedie (?) cu muzică (!) omul mic și omul mare, românul și maghiarul, femeia și bărbatul, politicianul și alegătorul care (nu) politizează se află simultan pe scenă, și ne arată fața lor cea mai simpatică”, spune Győrfi Kata, colaboratorul dramaturgic al spectacolului.

Lumea producției distractive a fost creată de Szőke Zsuzsi. Dintre membrii trupei îi vom vedea pe scenă pe următorii artiști: Tóth Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Jakab Tamás, Esti Norbert, László Kata, Mezei Gabriella, Pál-Varga Márta, Dunkler Róbert, P. Fincziski Andrea, Kőmíves Boróka, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Pásztor Márk, Bartha Lóránd.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?