„O scrisoare pierdută”… la Gheorgheni, de Revelion
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-la-gheorgheni-de-revelion/

Teatrul „Tomcsa Sándor” va sărbători revelionul cu o comedie a celui mai sărbătorit şi a celui mai jucat autor al dramaturgiei române: I. L. Caragiale. Premiera a avut loc în data de 19 decembrie 2019, iar în seara de Revelion pe 31 decembrie, de la ora 18, va putea fi văzut din nou, un mod inedit de a sărbători noul an.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2019

Piesa „O scrisoare pierdută” are o actualitate specială în această stagiune pe parcursul căreia au avut loc alegerile prezidențiale, se arată într-un comunicat de presă. Umorul deosebit al regizorului Albu István, nu este deloc o noutate pentru spectatorii din Gheorgheni care au văzut deja comedia „O noapte furtunoasă”, pusă în scenă în 2017.

Am adaptat traducerile probabil celei mai populare opere a dramaturgiei române: comedia lui I. L. Caragiale intitulată „O scrisoare pierdută”, pentru ca parveniții și corupția să se poată manifesta în ipostaze cât mai pozitive. „Ne-a inspirat realitatea, dar nu arătăm pe nimeni cu degetul. Până la urmă, este responsabilitatea noastră pe cine îl lăsăm să ne reprezinte în public. În această comedie (?) cu muzică (!) omul mic și omul mare, românul și maghiarul, femeia și bărbatul, politicianul și alegătorul care (nu) politizează se află simultan pe scenă, și ne arată fața lor cea mai simpatică”, spune Győrfi Kata, colaboratorul dramaturgic al spectacolului.

Lumea producției distractive a fost creată de Szőke Zsuzsi. Dintre membrii trupei îi vom vedea pe scenă pe următorii artiști: Tóth Árpád, Szűcs-Olcsváry Gellért, Barabás Árpád, Bekő Fóri Zenkő, Jakab Tamás, Esti Norbert, László Kata, Mezei Gabriella, Pál-Varga Márta, Dunkler Róbert, P. Fincziski Andrea, Kőmíves Boróka, Nagy Xénia-Abigél, Pál Attila, Pásztor Márk, Bartha Lóránd.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.