O scrisoare pierduta (varianta Ciulei), la TVR 1, în preziua alegerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-varianta-ciulei-la-tvr-1-in-preziua-alegerilor/

Cât de actuală mai este piesa lui Caragiale? Rămâne să decideţi sâmbătă seară, în preziua alegerilor, dacă alegeţi să revedeţi la TVR 1 (de la 21.10) , O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|2 Iunie 2016

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului “O scrisoare pierduta” pentru a fi difuzată la televiziune. În acele vremuri, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune  (pentru înregistrarea piesei lui Caragiale însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport) în 1 noiembrie 1982.

În înregistrarea pe care iubitorii teatrului o vor vedea la TVR 1 sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.10 din distribuţia piesei fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e aceeaşi: Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, „becher”, către o doamnă din lumea „bună”, dezlănţuie un bulversanto scrisoare pierduta cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Viziunea regizorală, memorabilă, aparţine lui Liviu Ciulei.

La 132 de ani de la premiera absolută a piesei sale, Caragiale, cu a sa scrisoare pierdută, revine în forţă, la fel de proaspăt şi actual.

O scrisoare pierdută – INFO

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef:  Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

Spectacolul de teatru cu piesa O scrisoare pierdută, regizat tot de Liviu Ciulei, a avut premiera în anul 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului.

Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache chiar de Ciulei.

Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi, în spectacolul de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, de Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ.

Despre O scrisoare pierdută:

Gloria literară a lui Caragiale a fost confirmată în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iaşi, la lectura piesei O scrisoare pierdută, în casele lui Iacob Negruzzi.

Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, fiind supervizată chiar de autor. A înregistrat un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

De-a lungul timpului, ea a avut parte de numeroase montări şi viziuni regizorale.

Foto: O scrisoare pierdută – tvr.ro

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »