O scrisoare pierduta (varianta Ciulei), la TVR 1, în preziua alegerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-varianta-ciulei-la-tvr-1-in-preziua-alegerilor/

Cât de actuală mai este piesa lui Caragiale? Rămâne să decideţi sâmbătă seară, în preziua alegerilor, dacă alegeţi să revedeţi la TVR 1 (de la 21.10) , O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului „O scrisoare pierduta” pentru a fi difuzată la televiziune. În acele vremuri, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune  (pentru înregistrarea piesei lui Caragiale însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport) în 1 noiembrie 1982.

În înregistrarea pe care iubitorii teatrului o vor vedea la TVR 1 sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.10 din distribuţia piesei fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e aceeaşi: Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, „becher”, către o doamnă din lumea „bună”, dezlănţuie un bulversanto scrisoare pierduta cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Viziunea regizorală, memorabilă, aparţine lui Liviu Ciulei.

La 132 de ani de la premiera absolută a piesei sale, Caragiale, cu a sa scrisoare pierdută, revine în forţă, la fel de proaspăt şi actual.

O scrisoare pierdută – INFO

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef:  Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

Spectacolul de teatru cu piesa O scrisoare pierdută, regizat tot de Liviu Ciulei, a avut premiera în anul 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului.

Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache chiar de Ciulei.

Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi, în spectacolul de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, de Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ.

Despre O scrisoare pierdută:

Gloria literară a lui Caragiale a fost confirmată în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iaşi, la lectura piesei O scrisoare pierdută, în casele lui Iacob Negruzzi.

Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, fiind supervizată chiar de autor. A înregistrat un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

De-a lungul timpului, ea a avut parte de numeroase montări şi viziuni regizorale.

Foto: O scrisoare pierdută – tvr.ro

27
/07
/24

Vanner Collective anunță proiectul artistic multidisciplinar Să cunoști lumea, reunind sub umbrela empatiei și inclusivității o serie de activități menite să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate, de la ateliere creative și de dezvoltare personală, la terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională, culminând cu sesiuni de fotografie menite să surprindă frumusețea și capacitatea de a inspira a participanților.

25
/07
/24

În weekendul 27-28 iulie, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă Urbană” propune bucureștenilor și turiștilor concerte live, spectacole de acrobații, activități creative și concursuri menite să aducă un plus de energie și efervescență pe Calea Victoriei.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

25
/07
/24

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix Festival s-a încheiat pe 26 februarie cu un concert la București, după opt zile de concerte și evenimente sold out la Iași. Vara anului 2024 aduce un nou proiect semnat de organizatori: Classix Lab - desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei.

23
/07
/24

Hermetica este o denumire generică pentru un ansamblu variat de texte cu alură filosofico-religioasă, compuse într-o perioadă relativ întinsă (secolele III î.d.H. - III d.H.).

22
/07
/24

Ce credea pictorul însuși despre tablourile sale? Că seninătatea atemporală pe care o degaja e departe de misterul la care a vrut să ajungă, că cenzura rațiunii orientează pensula altfel decât ar fi mișcat-o imaginația singură.

22
/07
/24

În fiecare joi, între 25 iulie și 03 octombrie, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) publicul este așteptat pentru o experiență de cinema unică: programul de filme rare în aer liber CINEVARA se întoarce pentru a 6-a ediție.

17
/07
/24

Inteligența Artificială își face simțită prezența în toate aspectele și domeniile vieții contemporane. De exemplu, un nou serviciu de monitorizare bazat pe inteligență artificială (AI) va proteja atleții și oficialii de abuzurile online, atât la Jocurile Olimpice, cât și la Jocurile Paralimpice, ce au loc în Paris, între 26 iulie-11 august 2024.