O scrisoare pierduta (varianta Ciulei), la TVR 1, în preziua alegerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-varianta-ciulei-la-tvr-1-in-preziua-alegerilor/

Cât de actuală mai este piesa lui Caragiale? Rămâne să decideţi sâmbătă seară, în preziua alegerilor, dacă alegeţi să revedeţi la TVR 1 (de la 21.10) , O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului „O scrisoare pierduta” pentru a fi difuzată la televiziune. În acele vremuri, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune  (pentru înregistrarea piesei lui Caragiale însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport) în 1 noiembrie 1982.

În înregistrarea pe care iubitorii teatrului o vor vedea la TVR 1 sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.10 din distribuţia piesei fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e aceeaşi: Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, „becher”, către o doamnă din lumea „bună”, dezlănţuie un bulversanto scrisoare pierduta cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Viziunea regizorală, memorabilă, aparţine lui Liviu Ciulei.

La 132 de ani de la premiera absolută a piesei sale, Caragiale, cu a sa scrisoare pierdută, revine în forţă, la fel de proaspăt şi actual.

O scrisoare pierdută – INFO

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef:  Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

Spectacolul de teatru cu piesa O scrisoare pierdută, regizat tot de Liviu Ciulei, a avut premiera în anul 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului.

Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache chiar de Ciulei.

Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi, în spectacolul de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, de Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ.

Despre O scrisoare pierdută:

Gloria literară a lui Caragiale a fost confirmată în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iaşi, la lectura piesei O scrisoare pierdută, în casele lui Iacob Negruzzi.

Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, fiind supervizată chiar de autor. A înregistrat un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

De-a lungul timpului, ea a avut parte de numeroase montări şi viziuni regizorale.

Foto: O scrisoare pierdută – tvr.ro

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.