O scrisoare pierduta (varianta Ciulei), la TVR 1, în preziua alegerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-varianta-ciulei-la-tvr-1-in-preziua-alegerilor/

Cât de actuală mai este piesa lui Caragiale? Rămâne să decideţi sâmbătă seară, în preziua alegerilor, dacă alegeţi să revedeţi la TVR 1 (de la 21.10) , O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului „O scrisoare pierduta” pentru a fi difuzată la televiziune. În acele vremuri, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune  (pentru înregistrarea piesei lui Caragiale însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport) în 1 noiembrie 1982.

În înregistrarea pe care iubitorii teatrului o vor vedea la TVR 1 sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.10 din distribuţia piesei fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e aceeaşi: Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, „becher”, către o doamnă din lumea „bună”, dezlănţuie un bulversanto scrisoare pierduta cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Viziunea regizorală, memorabilă, aparţine lui Liviu Ciulei.

La 132 de ani de la premiera absolută a piesei sale, Caragiale, cu a sa scrisoare pierdută, revine în forţă, la fel de proaspăt şi actual.

O scrisoare pierdută – INFO

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef:  Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

Spectacolul de teatru cu piesa O scrisoare pierdută, regizat tot de Liviu Ciulei, a avut premiera în anul 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului.

Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache chiar de Ciulei.

Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi, în spectacolul de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, de Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ.

Despre O scrisoare pierdută:

Gloria literară a lui Caragiale a fost confirmată în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iaşi, la lectura piesei O scrisoare pierdută, în casele lui Iacob Negruzzi.

Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, fiind supervizată chiar de autor. A înregistrat un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

De-a lungul timpului, ea a avut parte de numeroase montări şi viziuni regizorale.

Foto: O scrisoare pierdută – tvr.ro

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Legendarul cineast maghiar Béla Tarr va primi sâmbătă seară, la Berlin, un premiu onorific din partea Academiei Europene de Film. Cu această ocazie, publicăm un eseu despre cinemaul său foarte special.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

07
/12
/23

TEATRUL SE (ŞI) CITEŞTE, primul sezon al podcastului realizat de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” continuă cu un nou invitat. De această dată, Zomir Dimovici se întoarce în lumea cuvintelor trădate şi îl are ca partener de conversaţie pe Sorin Gherguţ, traducător, poet şi redactor de carte.