O scrisoare pierduta (varianta Ciulei), la TVR 1, în preziua alegerilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-scrisoare-pierduta-varianta-ciulei-la-tvr-1-in-preziua-alegerilor/

Cât de actuală mai este piesa lui Caragiale? Rămâne să decideţi sâmbătă seară, în preziua alegerilor, dacă alegeţi să revedeţi la TVR 1 (de la 21.10) , O scrisoare pierdută, de Ion Luca Caragiale, în regia lui Liviu Ciulei.

Un articol de Petre Ivan|2 iunie 2016

În anul 1982, Televiziunea Română a înregistrat o reprezentaţie a spectacolului „O scrisoare pierduta” pentru a fi difuzată la televiziune. În acele vremuri, spectacolele televizate erau imprimate pe peliculă alb-negru, numai evenimentele sportive fiind înregistrate pe peliculă color.

Spectacolul, regizat de Liviu Ciulei şi preluat de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, a avut premiera pentru televiziune  (pentru înregistrarea piesei lui Caragiale însă, s-a folosit peliculă color de la Departamentul Sport) în 1 noiembrie 1982.

În înregistrarea pe care iubitorii teatrului o vor vedea la TVR 1 sâmbătă, 4 iunie, de la ora 21.10 din distribuţia piesei fac parte: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Rădulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Ştefan Bănică, Aurel Cioranu.

Povestea e aceeaşi: Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, „becher”, către o doamnă din lumea „bună”, dezlănţuie un bulversanto scrisoare pierduta cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. Viziunea regizorală, memorabilă, aparţine lui Liviu Ciulei.

La 132 de ani de la premiera absolută a piesei sale, Caragiale, cu a sa scrisoare pierdută, revine în forţă, la fel de proaspăt şi actual.

O scrisoare pierdută – INFO

Costume: Doris Jurgea

Regia de montaj: Alexandru Capuşneac

Operator şef:  Edwiga Adelman

Regia artistică şi decorurile: Liviu Ciulei

Spectacolul de teatru cu piesa O scrisoare pierdută, regizat tot de Liviu Ciulei, a avut premiera în anul 1972 pe scena Teatrului Lucia Sturdza Bulandra din Bucureşti, cu prilejul aniversării a 120 de ani de la naşterea dramaturgului.

Rolul lui Tipătescu era interpretat iniţial de Toma Caragiu, cel al Zoei Trahanache de Rodica Tapalagă, iar cel al lui Dandanache chiar de Ciulei.

Toma Caragiu şi Rodica Tapalagă au fost înlocuiţi apoi, în spectacolul de la Teatrul Lucia Sturdza Bulandra, de Victor Rebengiuc şi soţia sa, Mariana Mihuţ.

Despre O scrisoare pierdută:

Gloria literară a lui Caragiale a fost confirmată în seara zilei de 26 octombrie 1884, la Iaşi, la lectura piesei O scrisoare pierdută, în casele lui Iacob Negruzzi.

Piesa a fost jucată în premieră pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 13 noiembrie 1884, fiind supervizată chiar de autor. A înregistrat un mare succes de public, prin seria de 11 reprezentaţii consecutive, în decurs de numai trei săptămâni.

De-a lungul timpului, ea a avut parte de numeroase montări şi viziuni regizorale.

Foto: O scrisoare pierdută – tvr.ro

23
/10
/24

Timp de trei zile, între 1 și 3 noiembrie, Bucureștiul va fi transformat într-o platformă de expresie culturală, care va aduce arta în prim-planul vieții urbane, cu evenimente desfășurate în diferite locuri din oraș, la care accesul este gratuit.

23
/10
/24

Editura Litera anunță, în regim de sincronicitate cu edițiile internaționale, apariția volumului „Patriot”, memoriile disidentului rus Aleksei Navalnîi. Cartea, îngrijită de soția acestuia, Iulia Navalnaia, reprezintă un moment în sine în istoria recentă și în lumea editorială.

22
/10
/24

Pornind de la arhiva de istorie orală coordonată de scriitoarea Smaranda Vultur, un grup multidisciplinar de artiști recontextualizează povestea Anei Cumpănaș, o veritabilă femme fatale din Banat, care a contribuit la uciderea celui mai mare gangster din America, John Dillinger, în 1934, la Chicago.

22
/10
/24

Institutul Prezentului deschide publicului spre vizionare un proiect de cercetare aflat în dezvoltare, dedicat Afișului românesc în anii ’90. Expoziția va fi deschisă între 24 octombrie și 7 decembrie.

22
/10
/24

În Festivalul Național de Teatru, ediția a 34-a, are loc, marți, 22 octombrie, de la ora 13,00, la UNATC „I.L.Caragiale”– Sala „Ileana Berlogea”, un eveniment dedicat atât creației scenografice a artistului Dragoș Buhagiar, cât și relației scenograf-regizor, care are în centru lansarea a două volume scrise de artist.

21
/10
/24

Marți, 29 octombrie, ora 19.00, Editura Litera organizează la Institutul Cervantes din București o întâlnire cu scriitorul Toshikazu Kawaguchi, una din cele mai îndrăgite voci ale literaturii japoneze contemporane.

21
/10
/24

Dedicat campionilor români și britanici ai Jocurilor Paralimpice de la Paris din 2024, evenimentul este o celebrare a realizărilor uimitoare ale celor zece atleţi fotografiaţi, precum și a rezilienței cu care aceştia au parcurs anevoiosul drum spre podium.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

20
/10
/24

Asociația PATRUPETREI anunță un eveniment special de proiecție a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

20
/10
/24

PARTICIPARE În cadrul ediției 2024 a Festivalului Național de Teatru, Teatrul Metropolis prezintă duminică, 20 octombrie, de la ora 19.00, și luni, 21 octombrie, de la ora 17.30, spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”, scenariu dramatic de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis, regizat de Andrei Măjeri.