O sculptură de Auguste Rodin, vândută cu 260.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-sculptura-de-auguste-rodin-vanduta-cu-260-000-de-euro/

O sculptură de Auguste Rodin, o miniatură din bronz reprezentându-l pe Jean d’Aire, unul dintre cele şase personaje din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, a fost vândută cu 260.000 de euro (fără taxe) la o licitaţie organizată în oraşul Rouen.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Sculptura, care poartă semnătura lui Rodin sub talpa piciorului stâng, era estimată la un preţ cuprins între 100.000 şi 150.000 de euro, a precizat Delphine Fremaux-Lejeune, comisar al casei organizatoare, Normandy Auction.

A fost o piesă legendară, un fragment de istorie. Sculptura a fost realizată în ultima parte a vieţii artistului şi poate fi datată între 1910 şi 1917 – Delphine Fremaux-Lejeune

Sculptura reprezintă o miniatură cu înălţimea de 50 de centimentri a unuia dintre personajele din complexul statuar „Bourgeois de Calais”, monument comandat în ianuarie 1885 de municipalitatea din Calais cu scopul de a imortaliza curajul avut de şase membri ai burgheziei care şi-au sacrificat vieţile pentru a-şi apăra oraşul natal, Calais, în 1347, în timpul Războiului de 100 de ani.

Miniaturile din bronz ale celor şase personaje din acel complex statuar impresionant au avut un mare succes încă din timpul vieţii lui Rodin.

Opera tranzacţionată a aparţinut colecţionarului Alphone Kann şi a fost furată în 1940 de trupele naziste de ocupaţie. Americanii au redescoperit statuia din bronz în 1946, la Berlin, şi au restituit-o familiei lui Alphonse Kann. Apoi, miniatura a intrat într-o colecţie privată, în Franţa, în 1950.

Sculptorul, graficianul şi pictorul francez Auguste Rodin (12 noiembrie 1840 – 17 noiembrie 1917) a revoluţionat limbajul sculpturii, fiind considerat de mulţi critici drept cel mai mare sculptor după Michelangelo.

Rodin şi-a demonstrat modernitatea nu doar prin stilul conceptual al lucrărilor sale, ci şi prin modul de expunere, alegând spaţiile în aer liber.

Foto: Auguste Rodin – wikipedia

09
/06
/20

Sâmbătă, 13 iunie, de Ziua Porților Deschise, Fundația Calea Victoriei vine în vizită la tine! Și aduce în dar demo-uri gratuite la cele mai îndrăgite cursuri din program, reduceri care durează un weekend întreg, lectori simpatici și o mulțime de alți oameni care au aceleași pasiuni ca tine.

03
/06
/20

Muzeul Naţional Cotroceni vine în întâmpinarea publicului pasionat de artă şi istorie, reluând din data de 2 iunie 2020 şi activitatea expoziţională. Un proiect cultural valoros, expoziția „Casa Regală a României, păstrătoare și promotoare a tradițiilor românești”, este inclus de astăzi în circuitul de vizitare al muzeului.

29
/05
/20

Cu ocazia Centenarului Paul Celan, Primăria Muncipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Ministerul Federal al Afacerilor Europene şi Internaţionale al Republicii Austria prin Forumul Cultural Austriac București și Facultatea de Litere din București, Secția Germanistică, au realizat expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern.

21
/05
/20

Eros Di Prima, arhitect și fondatorul Asociației Culturale Creative Spaces din Italia, ne vorbește despre importanța adaptării artei la schimbările actuale.

20
/05
/20

Istoria capitalei Germaniei de astăzi se leagă direct de dezvoltarea rapidă a Prusiei în secolul al XVIII-lea. Orice Mare Putere europeană avea nevoie de a se afirma simbolic în raport cu celelalte monarhii de pe continent, fiecare investind în măreția orașului său capitală.

04
/05
/20

Un eveniment cultural online lansat de Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, este postat în premieră pe 4 mai, la aceasta adresa https://www.youtube.com/watch?v=mdEgBgfVS1w&feature=youtu.be în ziua în care se împlinesc 65 de ani de la de la dispariţia simbolului culturii muzicale româneşti, George Enescu – compozitor, violonist, pianist, dirijor şi ilustru profesor.