O umbra de nor – câştigătorul Festivalului ALTER-NATIVE
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-umbra-de-nor-castigatorul-festivalului-alter-native/

Filmul „O umbra de nor” de Radu Jude este câştigătorul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care s-a încheiat duminică la Târgu Mureş

Un articol de Andrada Văsii|10 noiembrie 2013

Filmul ,,O umbra de nor“, de Radu Jude, este câştigătorul celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE, care s-a încheiat duminică la Târgu Mureş.

De asemenea, în cadrul ceremoniei de sâmbătă seară cu O umbra de nor , pelicula „Camera 606″ (regia Peter Volkart, Elveţia) a primit premiul oferit de Consulatul General al Ungariei din Miercurea Ciuc, „Pastila fericirii” (Felmeri Cecília, România) a câştigat Premiul televiziunii Erdely TV, „Welkom” (Pablo Munoz Gomez, Belgia) – Premiul Ministerului Culturii, iar „Strada lui Raffael” (Alessandro Falco, Italia) – Premiul oferit de municipiul Târgu Mureş.

Totodată, Premiul In Memoriam Simo Sandor pentru cel mai bun film de debut oferit de Uniunea Democrată a Tinerilor Maghiari (UDMT-MADISZ) cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi stiloul oferit de comisionerul educaţional al Ungariei i-a revenit filmului „Micul blond cu un miel alb” al lui Eloi Henriod (Franţa).

Directorul artistic al festivalului, Gasparik Attila, a declarat în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor că, pornind de la o replică din film, „Dar ea doreşte să trăiască, nu să moară”, poate spune că nici Festivalul ALTER-NATIVE nu îşi doreşte să moară, „cum a murit Festivalul Peninsula”.

Un festival şi O umbra de nor

Gasparik Attila a adăugat că la a XXII-a ediţie, de anul viitor, invitatul special la ALTER-NATIVE va fi „intelectualul mureşean” – reprezentat atât de artişti, cât şi de politicieni -, întrucât sunt destui cei care se plâng că există un vid cultural în municipiu.

Festivitatea, la care a fost desemnat câştigător filmul O umbra de nor, a fost urmată de un concert de muzică klezmer, susţinut de Hakeshet Klezmer Band din Oradea, prima formaţie de acest gen din Romania, în condiţiile în care ediţia din acest an a festivalului a avut ca invitat special Israelul.

O umbra de nor

Alexandru Dabija joacă în filmul ,,O umbra de nor“

Manifestarea a continuat cu proiecţia peliculelor premiate şi a filmelor de lungmetraj „Baikonur”, de Veit Helmer (coproducţie Kazahstan-Germania-Rusia), „Cercuri” (Srdan Golubovic, coproducţie Serbia-Croaţia-Slovacia-Franţa-Germania, nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin de anul viitor), alături de filme de animaţie pentru copii şi „Best of Jameson Cinefast Miskolc 2012″.

La ediţia din acest an a festivalului au fost înscrise aproape 900 de scurtmetraje din toată lumea, în urma preselecţiei intrând în concurs 60, dintre care o mare parte de animaţie, notează Mediafax.

Atât Festivalul Internaţional de Film de Scurtmetraj ALTER-NATIVE de la Târgu Mureş, cât şi ediţia de la Târgu Mureş a Festivalului TIFF au fost cuprinse în acest an în cadrul manifestărilor prilejuite de centenarul Palatului Culturii din municipiu – un edificiu reprezentativ pentru oraş, declarat monument istoric.

Foto credit: Cinemagia, O umbra de nor

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.