O vară a dansului românesc la Battery Dance Festival din New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-a-dansului-romanesc-la-battery-dance-festival-din-new-york/

ICR New York şi Battery Dance Festival, unul dintre cele mai de impact evenimente culturale ale verii new-yorkeze, formează de mai mulţi ani un parteneriat foarte strâns, care continuă în 2022 printr-un proiect comun de această dată chiar mai amplu decât cele de până acum.

Un articol de Liliana Matei|12 august 2022

În 14 și 16 august, coregraful Arcadie Rusu va prezenta, în premieră mondială, la cea de-a 41-a ediție a festivalului, spectacolul „Cain”, o coproducție a Centrului Independent Coregrafic „Linotip” și Battery Dance Company, realizată cu sprijinul ICR New York, urmată de premiera americană a spectacolului „Diagonal”, piesă de dans realizată în laboratorul coregrafic „Linotip”.

Spectacolele vor avea loc pe spectaculoasa scenă a Battery Dance Festival, amplasată în extremitatea sudică a Manhattan-ului, în dreptul Golfului New York, având în fundal Statuia Libertății și Ellis Island. O dată cu ridicarea restricțiilor, la festival este așteptat, ca și înainte de pandemie, un public foarte numeros, care de obicei umple până la refuz peluza din Robert F. Wagner Park.

În „Cain”, spectacol care explorează povestea lui Cain și Abel, conflictul arhetipal, mitic, al istoriei umane, Arcadie Rusu a mizat pe un ansamblu format din trei dansatori ai Battery Dance Company, americanii Zaki A’Jani și Jill Linkowski, precum și româno-americanul Răzvan Stoian, unul dintre cei mai apreciați membri ai companiei. Muzica originală a spectacolului este semnată de Alexandru Suciu, iar scenografia îi aparține lui Yasmin Asan.

„Diagonal”, piesă creată tot de Arcadie Rusu, care transpune în limbajul dansului povestea iubirii dintre sculptorul Constantin Brâncuși și cântăreața Maria Tănase, îi are în distribuție pe dansatorii Teodora Velescu și Attila Bordaș. Muzica originală a spectacolului este semnată tot de  Alexandru Suciu. Vocea îi aparține Laurei Gabriela Oana, iar intervențiile la acordeon lui Elvis Buruiană.

Arcadie Rusu declara despre această colaborare: „Mă simt onorat să pot contribui cu experiența mea creatoare în acest context minunat în care Linotip devine partener în relația cultural diplomatică pe care ICR New York și Battery Dance Festival au consolidat-o deja de mulți ani. Le sunt recunoscător lui Jonathan Hollander, echipei ICR New York, dansatorilor din Battery Dance Company și artiștilor Linotip care m-au însoțit și fac parte din acest proiect important.”

Născut în 1983 în Republica Moldova, Arcadie Rusu este unul dintre cei mai activi și apreciați coregrafi români ai generației sale, iar din anul 2016, Directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. În anul 2007, Arcadie Rusu a fost premiat pentru cel mai bun spectacol de coregrafie – Mind Control, in cadrul Galei Absolventilor UNATC. În același an s-a alăturat companiei Gigi Caciuleanu Romanian Dance Company. A montat spectacole de coregrafie la Ateneul Român, Centrul Național al Dansului, Teatrul Foarte Mic și a participat la diferite festivaluri de dans din țară și din Republica Moldova, Franța sau Anglia.

Ediția din acest an a Battery Dance Festival, însumând spectacole prezentate de peste 40 de companii  naționale și internaționale, se desfășoară în perioada 13-20 august. Battery Dance Company a fost înființată acum 45 de ani de către dansatorul și coregraful Jonathan Hollander și se distinge prin coregrafia și muzica inspirate din întreaga lume, reflectând societatea americană și multiculturalitatea acesteia. Compania este organizatoarea principală a Battery Dance Festival, unul dintre marile evenimente coregrafice internaționale ale New York-ului, derulat în secțiunea Robert F Wagner a Battery Park din sudul Manhattanului. Compania este activă în proiecte civice în întreaga lume, contribuind, prin coregrafie, la consolidarea societăților afectate de conflicte militare sau interetnice.

Foto: Alina Ușurelu

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

13
/02
/24

CRONICĂ DE FILM “Zona de interes” (2023), de Jonathan Glazer, este un film aproape conceptual, a cărui forţă e dată de contrastul dintre ce vedem în prim-plan, de o parte, şi ce se întâmplă în plan îndepărtat şi ce auzim pe coloana sonoră, de cealaltă parte.