O vară de experimente muzicale: jazz european, nordic și american pe scenele Gărâna 23
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-vara-de-experimente-muzicale-jazz-european-nordic-si-american-pe-scenele-garana-23/

Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious şi Oz Noy vin la Gărâna Jazz Festival La ediţia 23, pe 11 -14 iulie 2019, Gărâna Jazz Festival îşi întâmpină publicul cu proiecte artistice care aduc împreună lumi muzicale diverse, explozive, puternice şi experimentale.

Un articol de Petre Ivan|10 aprilie 2019

 Va fi o călătorie nouă, la fel ca fiecare ediție de festival petrecută în vârf de Semenic, în natură, între prieteni și iubitori de jazz. Saxofonistului norvegian Jan Garbarek i se alătură Jeff Berlin, Dennis Chambers, David Sancious, Oz Noy dar și John Surman, Lars Danielsson & Paolo Fresu și mulți alții.

Biletele și abonamentele pentru Gărâna Jazz Festival 2019 pot fi cumpărate în avans de pe www.bilete.ro.

Moshulu este numele celei mai puternice corăbii americane construită vreodată și, deloc întâmplător, numele proiectului muzical inedit care reunește patru legende ale jazz-ului american: bassistul Jeff Berlin, toboșarul Dennis Chambers, pianistul/chitaristul David Sancious și chitaristul Oz Noy. Dennis Chambers, votat cel mai bun toboșar în 2001 de fanii revistei Modern Drummer, revine la Gărâna după concertul din 2017, când a urcat pe scenă alături de John Scofield Überjam Band.

Dennis Chambers

Publicul va face cunoștință cu unicul David Sancious, probabil cel mai sofisticat sideman din jazz-ul contemporan, unul dintre membrii timpurii ai trupei Bruce Springsteen, cel care i-a acompaniat pe Sting, Peter Gabriel, Santana, Aretha Franklin și Eric Clapton pe scenele lumii. Alături de el, Jeff Berlin, fost membru al trupei Bruford, coleg cu Allan Holdsworth și HBC și Oz Noy, virtuosul chitarist New Yorkez de origine israeliană, formează echipajul călătoriei muzicale intense de la Gărâna 2019, în formula un eveniment extraordinar.

O prezență la fel de inedită în programul ediției 23 este cea a duo-ului format din basistul și compozitorul suedez Lars Danielsson și trompetisul italian Paolo Fresu, sub umbrela proiectului Summerwind. Doi artiști recunoscuți pentru stilul melodic și expresiv dar și pentru înclinația nativă spre spontaneitate pură vor aduce în pădurile Gărânei vibrațiile unui album înregistrat în 2018 în portul suedez Gothenburg – un amestesc de folk, jazz și muzică clasică într-o atmosferă relaxată.

Trecând de la orchestre simfonice la trupe mari, Lars Danielsson a cântat alături de Tigran, Magnus Öström, Arve Henriksen, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvaer, o experiență care-l face printre cei mai apreciați basiști ai momentului. Pe de altă parte, Paolo Fresu, născut în Sardinia și absolvent al conservatorului din Caliagri, și-a făcut debutul în SUA alături de Carla Bley și proiectul muzical The Lost Chords Find Paolo Fresu (ECM/Watt, 2007).

Saxofonistul John Surman, compozitor de free jazz și modal jazz, considerat unul dintre cei mai importanți artiști de improvizație englezi, revine la Gărâna după 6 ani, cu proiectul provocator „Invisible Threads”. Surman are o istorie lungă de colaborări cu muzicieni din alte țări și culturi, artiști uniți de fire invizibile, așa cum sugerează și numele celui mai nou album lansat la ECM Records. Surman va cânta alături de pianistul brazilian Nelson Ayres, popular între fanii jazzului brazilian pentru colaborările cu Airto Moreira și Banda Pau Brasil și de vibrafonistul American/Norvegian Rob Waring.

Vara asta, la Gărâna, iubitorii de jazz vor fi printre primii care vor descoperi cel mai recent album al apreciatului

John Surman

pianist italian Giovanni Guidi. ”Avec le temps” a fost lansat în martie 2019 la ECM Records și va fi adus la viață în formatul unui quintet de excepție, alături de João Lobo (tobe), Francesco Bearzatti  (tenor saxofon), Roberto Cecchetto (chitară), Thomas Morgan (bass). Albumul ”Avec le Temps” explorează echilibrul dintre iubire și pierdere cu o melodie inspirată de poetul francez Léo Ferré dar și cu ”Tomasz”, un tribut adus trompetistului Tomasz Stanko.

The ”MRB Trio” (Mathisen – Robin – Borlai) reunește trei dintre cei mai iubiți artiști de jazz din Norvegia, Italia și Ungaria într-un trio exploziv de jazz-rock. Basistul norvegian Per Mathisen, un maestru al genului funk, italianul Ruggero Robin, guru al chitarei electrice și toboșarul ungur Gergo Borlai, magician al groove-ului, formează un carusel muzical din care nu va lipsi umorul, bucuria și pasiunea.

Saxofonistul norvegian Trygve Seim, recunoscut pentru improvizație și lirism, completează programul Gărâna Jazz Festival 23 cu cel mai recent album, ”Helsinki Songs”. Quartetul format din Trygve Seim, pianistul Estonian Kristjan Randalu, basistul norvegian Mats Eilertsen și toboșarul finlandez Markku Ounaskari va aduce pe scenă un proiect muzical eteric, ludic și melodic.

La ediția din 2019, concertele din cadrul Gărâna Jazz Festival se vor desfășura pe trei scene: în Poiana Lupului, Biserica Catolică din satul Văliug și Hanul La Răscruce, locul în care a avut loc prima ediție a festivalului, în urmă cu 23 de ani. Mai multe detalii despre cazare, transport și experiența la Gărâna sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

*

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 70.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența muzicii jazz de avangardă ascultată sub cerul liber în micul sat din inima Banatului.

Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Stanley Clarke, Mike Stern, Tomasz Stańko, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitouš, Zakir Hussain, Youn Sun Nah, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishai Cohen, Nils Petter Molvær, Jack DeJohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.

Foto: Gărâna – facebook

05
/04
/16

CD-ul „Ethnotic Project. Şapte scări” al Irinei Sârbu a fost declarat CD-ul anului 2015, secţiunea Etno,  la Gala premiilor de jazz, un concert-eveniment ce a avut loc duminică, 3 aprilie, la Hard Rock café din Bucureşti.

04
/04
/16

Are 22 de ani. În 2015 a fost câştigătorul locului I şi al medaliei de aur la Concursul Internaţional „Ceaikovski" din Rusia, o „olimpiadă a muzicii”. Violoncelistul Andrei Ioniţă este invitat la Nocturne de luni, 4 aprilie. Ediţia se difuzează de la 23.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR+

02
/04
/16

Flautistul Matei Ioachimescu pornește într-un nou turneu prin România, însoțit de această dată de virtuozul pianist venezuelean Alfredo Ovalles, cu programul LA VIDA LOCA, ce va cuprinde unele dintre cele mai îndrăgite cântece și dansuri latino americane. Îi puteți auzi pe 17 aprilie, ora 19.00, la Teatrul Odeon - Sala Majestic.

01
/04
/16

The Hollywood Vampires, grupul care a făcut senzaţie la Premiile Grammy 2016, format din actorul Johnny Depp, rockerul Alice Cooper şi chitaristul trupei Aerosmith, Joe Perry, va cânta, în premieră în România, pe 6 iunie.

01
/04
/16

Trei sferturi de veac şi-a închinat viaţa în slujba cântecului şi, mai ales, a romanţei, despre care spunea că este cea mai sinceră, cea mai pătimaşă expresie a unei epoci şi a societăţii. Cântecele lui de inimă albastră au făcut duminici de vis din toate zilele săptămânii. Gică Petrescu s-a născut pe 2 aprilie 1915 si s-a stins din viață pe 18 iunie 2006.

30
/03
/16

Bartholomäus Traubeck este un artist multimedia născut în 1987 la Monaco, care trăieşte şi munceşte la Viena. Lui Traubeck i-a venit ideea să secţioneze transversal un trunchi de copac, asemenea unui disc de vinil, şi să-l asculte la un pick-up special. Ceea ce a ieşit este cu adevărat impresionant. Copacii chiar au multe de povestit...

29
/03
/16

Vineri, 1 aprilie, de la ora 19.00, dirijorul francez Julien Salemkour, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, revine la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio. Programul serii cuprinde şi Daphnis şi Chloé, balet într-un act semnat de Maurice Ravel, considerat adesea ca cel mai mare compozitor francez al epocii moderne.

28
/03
/16

Celebrul compozitor american Philip Glass, cunoscut pentru coloana sonoră a unor filme precum The Hours/Orele și Notes on a Scandal/ Jurnalul unui scandal și cvartetul de coarde Kronos Quartet vin la Bran și la București pentru a interpreta LIVE în premieră românească un spectacol unic care a făcut înconjurul lumii: DRACULA - MUZICA ȘI FILMUL.

25
/03
/16

Duminică, 27 martie, de la ora 15,00, de Ziua Mondială a Teatrului, Centrul Cultural Casa Artelor (CCCA) lansează programul cultural „Matineele Artelor”, dedicat seniorilor din Sectorul 3.

24
/03
/16

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calității confirmate.

23
/03
/16

Sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 19:00, la Opera Națională București are loc premiera baletului „Manon” - muzica de Jules Massenet, coregrafia de Kenneth MacMillan. Cu un scenariu bazat pe romanul din 1731 al Abatelui Prévost, „L’Histoire du Chevalier des Grieux et de Manon Lescaut” -, spectacolul marchează întâia reprezentare integrală a acestui balet pe o scenă din România.

23
/03
/16

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localități din țară și la Chișinău.

21
/03
/16

„Cu Bach, viaţa ar fi suportabilă chiar şi într-un canal” - Emil Cioran. Considerat, alături de Mozart şi Beethoven, cel mai mare compozitor al lumii, Johann Sebastian Bach s-a născut într-o zi de 21 martie (1685).

20
/03
/16

Din 2013, 21 martie a fost declarată Ziua europeană a muzicii vechi; este chiar ziua când s-a născut în 1685 cel mai important reprezentant a ceea ce numim astăzi muzica veche: compozitorul Johann Sebastian Bach. Și într-un timp când moștenirea fundamentală europeană este invocată din ce în ce mai des, o asemenea sărbătoare nu poate fi trecută cu vederea.

18
/03
/16

Ansamblul IMAGO MUNDI, unul dintre cele mai creative și admirate grupuri din România, prezintă pe 22 martie, de la ora 19.00, la Sala Radio, un concert-eveniment: „ISVOR. George Enescu: Rapsodiile Române vs. muzică tradițională și folclor urban”. Proiectul – primit cu entuziasm la New York, Salzburg, Tunis sau Granada – sondează sursele de inspirație folosite de Enescu și face o paralelă între acestea și contextul mai larg al creaţiilor populare / urbane muntenești ale secolului al XIX-lea.

17
/03
/16

Joi, 31 martie, de la ora 19.00, Fundaţia Calea Victoriei îi invită pe melomani la un eveniment dedicat muzicii de operă, având-o ca gazdă pe doamna Luminița Arvunescu, apreciat realizator Radio România Muzical, în decorul elegant al Muzeului Național Cotroceni. Invitata specială este doamna Nelly Miricioiu, celebra soprană britanică de origine română, capabilă să cânte aproape orice, de la belcanto, la operă veristă.