„O zi întreagă împreună”, invitație într-o poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-intreaga-impreuna-invitatie-intr-o-poveste/

Galeria Anca Poteraşu împreună cu Asociaţia Română de Artă Contemporană (ARAC) anunţă deschiderea expoziţiei „O zi întreagă, împreună / One Day Together” semnată de artistul Zoltán Béla. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 4 mai începând cu orele 19:00, pe Strada Popa Soare 26.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2022

„În picturile realizate în ulei pe pânză prin transfer și în instalațiile in situ ale lui Zoltan Béla ne regăsim într-un spațiu împărtășit de amintiri între el și fiica sa cea mai mică, a cărei joacă este de abia la început, în parcurile publice din București. În picturile sale ne putem imagina ușor copilăria lui din cartierul natal din Baia Mare, în timpul de joacă pe un câmp cu leagăne și tobogane metalice, acum scoase din uz și abandonate. În alte parcuri, în zilele noastre, alți copii se joacă în balansoare din plastic, pe covoare de tartan unde nu se mai julesc la genunchi…

Tehnica monotipiei în transferul contururilor pe pânză pare să redea tocmai această recuperare și re-analizare pe care artistul o încearcă adesea în lucrările sale, fie prin picturi, fie prin obiecte.

Suprafața unei experiențe devine în timp un spațiu comun, un fond colectiv de trăiri în care materialele și texturile devin repertorii bogate de afect.

Expoziția „O zi întreagă, împreună” ne conectează în cele din urmă la acele spații în care am învățat cum să coexistăm – conflictuali, generoși, posesivi sau răbdători. Zoltan Béla ne conduce în propriile amintiri unde spațiul nostru de joacă – parcul / groapa de nisip / curtea din spatele casei/ strada dintre blocuri, este reprezentativ fie pentru spații de manifestare a libertății și a imaginației, fie, dimpotrivă, ilustrativ pentru situri ale supravegherii și monitorizării constante, al mediilor controlate pentru unde ne manifestăm umanitatea – țipând și plângând cât putem de tare pe drumul nostru către maturitate”, scrie curatorul Cristina Stoenescu.

Zoltan Béla (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj după ce a studiat ceramica în Baia Mare. Picturile sale provin adesea dintr-un spațiu al amintirilor personale, imagini pe care le modifică, le transpune pictural și le asociază cu alte elemente pentru a ajunge la compoziții ce conectează trecutul în prezent. Lucrările sale se situează între abstract și figurativ, construcție și improvizație, între suprafața pânzei și crearea unui spațiu narativ dincolo de aceasta. Încorporând obiecte găsite, Zoltan Béla întreține un dialog hibrid între ready-made și upcycling, o refolosire a obiectelor utilizate în instalații de artă, stabilind un raport direct între sculptură și pictură ce derivă dintr-o curiozitate față de cotidian și o înțelegere aprofundată a texturii și materialității.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

08
/12
/13

În decembrie 1987, Constantin Fugaşin reuşea să-l convingă pe Ştefan Iordache să acorde un interviu pentru revista „Teatrul“. O adevărată performanţă, pentru că actorul era foarte zgârcit la vorbă cu gazetarii. Ceea ce a urmat este antologic.

08
/12
/13

Actorii Laura Ilinca și Istvan Teglas vor susține un spectacol-lectură în scopul strângerii a 100 de cozonaci pentru bătrânii aflați în spitale în cadrul evenimentului caritabil numit „Cozonacul cu teatru”, care va avea loc duminică, 15 decembrie, de la ora 15.00, în cafeneaua din Centrul Vechi, La Mine-n Copac (Pasajul Șelari).

08
/12
/13

I-am invitat pe spectatori să ne trimită povestiri care să conţină experienţele lor culturale de la Teatrul Metropolis. Am primit pe adresa redacţiei 28 de povestiri. Patru dintre ele vor fi publicate în Ziarul Metropolis şi vor primi invitaţii la „Lecţia de violoncel“, cu Radu Beligan.

08
/12
/13

„Povestea lui Jun Do“, semnată de scriitorul american Adam Johnson şi premiată cu Pulitzer 2013, a apărut săptămâna aceasta în colecţia „Biblioteca Polirom”, şi în ediţie digitală, cu o traducere din limba engleză şi note de Mihaela Negrilă.

08
/12
/13

La aniversarea primului an al Teatrului de Artă Bucureşti, publicul va avea parte de o surpriză de proporţii: Alexandru Maftei, cunoscutul regizor al filmelor „Domnişoara Christina” şi „Bună, ce faci?”, debutează în teatru cu regia primului său spectacol: „6 din 49”, de Spiró Győrgy.

08
/12
/13

La doi ani de la dispariţia regizorului Andrei Blaier, TVR 2 îi dedică azi ciclul „Duminica filmului românesc”. Cinefilii români vor putea urmări în această zi două dintre filmele sale reprezentative: „Fapt divers“ (de la ora 14.10) şi „Ilustrate cu flori de câmp“ (de la ora 20.10).

07
/12
/13

În 1986 murea Alexandru Giugaru, unul dintre cei mai populari actori români. Rămas celebru pentru rolurile sale comice, el credea că realismul înseamnă totul în artă și că trebuie să fie din toate punctele de vedere acela pe care-l joacă „și nimic altceva”.

06
/12
/13

Duminică, 8 decembrie, de la ora 20.00, Jazzappella va cânta în cafeneaua Schengen (str. Calea Victoriei nr. 21-23), în cadrul celui mai nou proiect de televiziune al Naşul TV: Muzică liberă - Live din Schengen.