„O zi întreagă împreună”, invitație într-o poveste
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-intreaga-impreuna-invitatie-intr-o-poveste/

Galeria Anca Poteraşu împreună cu Asociaţia Română de Artă Contemporană (ARAC) anunţă deschiderea expoziţiei „O zi întreagă, împreună / One Day Together” semnată de artistul Zoltán Béla. Vernisajul expoziţiei va avea loc în data de 4 mai începând cu orele 19:00, pe Strada Popa Soare 26.

Un articol de Liliana Matei|29 aprilie 2022

„În picturile realizate în ulei pe pânză prin transfer și în instalațiile in situ ale lui Zoltan Béla ne regăsim într-un spațiu împărtășit de amintiri între el și fiica sa cea mai mică, a cărei joacă este de abia la început, în parcurile publice din București. În picturile sale ne putem imagina ușor copilăria lui din cartierul natal din Baia Mare, în timpul de joacă pe un câmp cu leagăne și tobogane metalice, acum scoase din uz și abandonate. În alte parcuri, în zilele noastre, alți copii se joacă în balansoare din plastic, pe covoare de tartan unde nu se mai julesc la genunchi…

Tehnica monotipiei în transferul contururilor pe pânză pare să redea tocmai această recuperare și re-analizare pe care artistul o încearcă adesea în lucrările sale, fie prin picturi, fie prin obiecte.

Suprafața unei experiențe devine în timp un spațiu comun, un fond colectiv de trăiri în care materialele și texturile devin repertorii bogate de afect.

Expoziția „O zi întreagă, împreună” ne conectează în cele din urmă la acele spații în care am învățat cum să coexistăm – conflictuali, generoși, posesivi sau răbdători. Zoltan Béla ne conduce în propriile amintiri unde spațiul nostru de joacă – parcul / groapa de nisip / curtea din spatele casei/ strada dintre blocuri, este reprezentativ fie pentru spații de manifestare a libertății și a imaginației, fie, dimpotrivă, ilustrativ pentru situri ale supravegherii și monitorizării constante, al mediilor controlate pentru unde ne manifestăm umanitatea – țipând și plângând cât putem de tare pe drumul nostru către maturitate”, scrie curatorul Cristina Stoenescu.

Zoltan Béla (n. 1977) a absolvit Universitatea de Arte și Design din Cluj după ce a studiat ceramica în Baia Mare. Picturile sale provin adesea dintr-un spațiu al amintirilor personale, imagini pe care le modifică, le transpune pictural și le asociază cu alte elemente pentru a ajunge la compoziții ce conectează trecutul în prezent. Lucrările sale se situează între abstract și figurativ, construcție și improvizație, între suprafața pânzei și crearea unui spațiu narativ dincolo de aceasta. Încorporând obiecte găsite, Zoltan Béla întreține un dialog hibrid între ready-made și upcycling, o refolosire a obiectelor utilizate în instalații de artă, stabilind un raport direct între sculptură și pictură ce derivă dintr-o curiozitate față de cotidian și o înțelegere aprofundată a texturii și materialității.

Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

15
/10
/13

După ce au fost invitaţii serii Radio România Muzical în cadrul evenimentelor din Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, membrii grupului Jazzappella vor cânta pe scena Sălii Radio luni, 21 octombrie (19.00), în cadrul seriei de evenimente „Jazz pe româneşte”.

15
/10
/13

CRONICĂ DE TEATRU Vreţi să vedeţi un BMW înaintând pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, pe muzica lui Mozart? Astfel îşi deschide spectacolul Felix Alexa, regizorul celebrei piese gogoliene „Revizorul“.

15
/10
/13

A VIII-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 și 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la București, Cluj-Napoca și Iași.

15
/10
/13

În această seară, începând cu ora 18:30, în sala „Horia Lovinescu“ a Teatrului „Nottara“, în cadrul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, va avea loc premiera spectacolului Mobila si durere de Teodor Mazilu.

15
/10
/13

Astăzi a avut loc conferinţa de lansare a proiectului 5 Licee 5 Teatre. Evenimentul a avut loc în sala de festivităţi a Colegiului Naţional ,,Matei Basarab’’ şi a reunit atât reprezentanţi ai teatrelor bucureştene, cât şi instituţii guvernamentale.

15
/10
/13

CRONICĂ DE FILM Roxanne, debutul lui Vali Hotea, este un film onest care, în pofida lipsei valenţelor cinematografice, reuşeşte să se achite onorabil de sarcina angajată. Din păcate, lungmetrajul nu străluceşte şi nu lasă aproape deloc spectatorului oportunitatea de a broda singur semnificaţii.

14
/10
/13

Jim Jarmusch și filmele cu vampiri – două alăturări care păreau improbabile până la Only Lovers Left Alive, pelicula proiectată anul acesta în competiția Festivalului de la Cannes. Pelicula va fi proiectată în premieră în România la Les Films de Cannes à Bucarest.

14
/10
/13

Marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 11.00, va începe a treia ediţie a proiectului „5 licee - 5 teatre“, care îşi propune să încurajeze implicarea liceenilor în activităţi culturale, prin accesul acestora în instituţii şi la spectacole de teatru. Teatrul Metropolis, Teatrul Mic şi alte teatre îi aşteaptă pe liceeni.

14
/10
/13

Cineastul Pedro Almodovar acuză într-un articol guvernul conservator spaniol de ,,exterminarea" cinematografiei din ţara sa, după ce s-a anunţat că acest sector, deja slăbit de creşterea TVA-ului şi de criza economică, va fi afectat de noi reduceri bugetare în 2014, informează AFP.