O zi mai lungă decât veacul – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/o-zi-mai-lunga-decat-veacul-mondialul-metropolis/

După două săptămâni de fotbal intensiv, ziua de pauză poate părea o binecuvântare. Greşit, pentru un microbist sadea e un adevărat chin, riscând chiar să intre în sevraj.

Un articol de Dede’s|28 iunie 2014

Tocmai pentru a evita acest lucru m-am scufundat în ultimul veac de fotbal mondial, am văzut cu ochii minţii pe repede înainte, meciuri din perioada interbelică, şi m-am pus la taifas cu mari fotbalişti care au lăsat de foarte mult timp această lume şi care mi-au transmis că atâta timp cât un singur om îşi mai aminteşte de ei, vor continua să joace fotbal printre amintirile acestuia.

Din când în când poveştile acestora trebuie respuse pentru ca uitarea să nu omoare copilăria unui sport al săracilor care acum produce oameni extrem de bogaţi.

Argentinianul Stabille, uruguayanul Nassazi, italianul Meazza, brazilianul Leonidas, cehul Nejedly mi-au explicat care era filosofia driblingului şi cum stătea treaba cu dictatura golului între cele două mari războaie şi cum o friptură de vită asezonată cu o sticlă de vin roşu reprezentau cea mai bună recuperare după un meci greu.

Maghiarul Puskas, francezul Fontaine, brazilienii Didi, Garrincha, Vava, portughezul Eusebio s-au lăudat că ei sunt oamenii care au făcut trecere de la romantism la pragmatism, deşi ca să fiu sincer nu văd prea multe motive de mândrie în această chestiune. În plus sunt primii care au reuşit să intre în cutia magică numită televizor şi să joace în direct, la început alb-negru, în faţa a milioane de oameni.

Normal că m-au întrebat şi despre mondialele mele, cele văzute „pe viu” la TV, şi ca să nu rămân mai prejos m-am lăudat cu Kempes, Maradona, Paolo Rossi, Dino Zoff, Shilton, Lineker, Schilaci, Hagi, Stoicikov, Romario, Ronaldo (originalul), Suker, Zidane, Forlan. Să fiu sincer, am şi exagerat pe ici pe colo supralicitându-le calitaţile, dar povestea fără metaforă e dare de seamă şi niciodată nu mi-am propus să mă ocup de contabilitatea fotbalului.

În 24 de ore am parcurs un veac de fotbal şi cu amărăciune am constatat că pe măsură ce banii (băgaţi şi scoşi) se înmulţesc, poveştile sunt tot mai puţine şi mai seci.

Foto cu Mondialul Metropolis şi O zi mai lungă decât veacul – wikipedia, FIF şi facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)