„Oameni. Putere. România.” – carte de portrete fotografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/oameni-putere-romania-carte-de-portrete-fotografice/

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (Bucureşti), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărţii va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

“Oameni.Putere.România.” este o arhivă fotografică relevantă pentru principalele momente de inflexiune ale istoriei României ultimei sute de ani și modul de interacțiune a românilor cu statul român în tot acest timp.

Printre personalitățile portretizate în “Oameni.Putere.România.” se regăsesc: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Doina Cornea, Victor Ciorbea, Virgil Măgureanu, Adrian Năstase, Neagu Djuvara, Radu Filipescu, Laura Codruța Kövesi, România Matcașu, Călin Popescu-Tăriceanu, Petre Roman, Teodor Mărieș, Ioana Bărbat, Victor Ponta, Mugur Isărescu, Cristian Sima, Dacian Cioloş, Herta Müller, Dorin Cîrlan, Mircea Geoană, Claudiu Iordache, Alexandra Furnea, Ioana-Izabela Odor, Mirjam Bercovici, Niculina Moica, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, Cecilia Jugănaru, Marius Oprea, Attila Biro, Augustin Lazăr, Mihai Șora, Florin Pătrăchioiu, Marian Godină, Dorin Cioabă, Irina Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, Horia Colibăşanu, Tiberiu Ușeriu, Miodrag Belodedici, Bogdan Hossu și Dumitru Prunariu.

„Luptători pentru dreptate, președinți de stat, cetățeni decăzuți din drepturi, eroi de război sau de conjunctură istorică, premieri ai guvernului, deținuți politici și opresori, înalți clerici și simpli păcătoși, justițiari și condamnați, istorici, performeri sportivi, filosofi, activiști de mediu, victime și salvatori, antreprenori de succes și săraci lipiți pământului, sunt cu toții cuprinși în această carte pentru că, la începutul anului 2017, mi-am propus să conturez conceptul de Putere printr-o serie de portrete dedicată Centenarului statului român modern.”, declară autorul în prefața cărții.

Cartea are 240 de pagini și conține peste 100 de portrete fotografice și texte care descriu succint personajele portretizate. Fotografiile sunt color, cu texte scrise în limbile română, franceză, germană și engleză. “Oameni.Putere.România.” va fi prezentată și într-o ediție bibliofilă, în serie limitată, semnată de autor, care conține și un set de fotografii inedite din proiect, imprimate în condiții speciale.

“Oameni.Putere.România.” este un proiect personal, independent de orice companie, organizație, instituție sau autoritate publică.

Mai multe informații legate de eveniment și de întreg proiectul, precum și pentru lista completă a personalităților fotografiate pentru “Oameni.Putere.România.”, aici.

Andrei B. Ţărnea este comisarul Sezonului România-Franţa, fiind diplomat de carieră, cu un parcurs profesional care include responsabilităţi legate de relaţii bilaterale şi strategice, planificare politică, diplomaţie publică şi culturală.

Oameni. Putere. România.

Cornel Brad

Galateca este o galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu efervescent care aduce impreună arta contemporană cu cea clasică, dezvoltând o platformă care permite întâlnirea și colaborarea dintre artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Galeria Galateca derulează o strategie coerentă de promovare a valorilor românești un spațiu viu și modern situat în clădirea istorică a Bibliotecii Central Universitare „Carol I“. Detalii și contact: www.galateca.ro

Despre autor:

Cornel Brad (n.1974) este fotograf român, trăieşte în Bucureşti. Este autorul cărților de fotografie „ Oameni. Putere. România. ” (2018), „Faces beyond ideas” (2017) și „Interludii” (IglooMedia, 2015). Între 1993 şi 2013, Cornel Brad a condus departamentul de vânzări al unei librării, a fost editor a două reviste periodice agricole, a coordonat de la înființare un sistem naţional de protecție a mediului în agricultură.

„ Oameni. Putere. România. ” este un proiect artistic de realizare a unei arhive documentare sub forma unei serii de portrete fotografice ale personalităţilor excepţionale, marcante pentru istoria recentă a României.

„Interludii” este primul proiect fotografic editorial realizat în România despre personalităţi recunoscute la nivel mondial și cuprinde peste 70 de portrete ale muzicienilor și artiștilor prezenți la Festivalul “George Enescu” în anul 2013.

„Faces beyond ideas” conține mai mult de 60 de portrete ale unor personalităţi culturale româneşti şi internaţionale prezente în anul 2016 la “Festival of ideas” organizat de Aspen Institute România, cartea fiind editată cu susținerea financiară a Unicredit Bank România.

Expoziții fotografice:

2017, octombrie – “Interludii”, Muzeul Cotroceni, Administrația Prezidențială a României;

2017, iunie – “Faces beyond ideas”, Palatul Universul, București, România;

2017, iunie – “Cosmopolitan Anxieties”, – TIFF, Cluj-Napoca, România.

2016, octombrie – “Interludii”, Bilkent Universitisi – Ankara, Turcia;

2016, octombrie – “Interludii”, Fulya Gallery Beșiktaș – Istanbul, Turcia;

2016, martie-mai – “Interludii”, ICR- Londra, Marea Britaniei;

2016, martie – “Interludii”, ICR – București, România;

2016, ianuarie–februarie – “Interludii”, ICR – Viena, Austria;

2015, decembrie – “Interludii”, ICR – Berlin, Germania;

2015, septembrie – “Interludii”, Galeria Galateca – București, România;

2010-2012–Expoziții de grup “Școala de fotopoetica Mraz”- București, România; Lisabona, Portugalia; Ohrid, Croația; Belgrad, Serbia;

2009, martie – “101 voluntari – portrete de la școala de la Bunești”– Librăria Cărturești Verona, București, România.

Foto: Oameni. Putere. România. – facebook

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.