„Oameni. Putere. România.” – carte de portrete fotografice
https://www.ziarulmetropolis.ro/oameni-putere-romania-carte-de-portrete-fotografice/

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (Bucureşti), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărţii va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

Un articol de Petre Ivan|24 iulie 2018

“Oameni.Putere.România.” este o arhivă fotografică relevantă pentru principalele momente de inflexiune ale istoriei României ultimei sute de ani și modul de interacțiune a românilor cu statul român în tot acest timp.

Printre personalitățile portretizate în “Oameni.Putere.România.” se regăsesc: Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Doina Cornea, Victor Ciorbea, Virgil Măgureanu, Adrian Năstase, Neagu Djuvara, Radu Filipescu, Laura Codruța Kövesi, România Matcașu, Călin Popescu-Tăriceanu, Petre Roman, Teodor Mărieș, Ioana Bărbat, Victor Ponta, Mugur Isărescu, Cristian Sima, Dacian Cioloş, Herta Müller, Dorin Cîrlan, Mircea Geoană, Claudiu Iordache, Alexandra Furnea, Ioana-Izabela Odor, Mirjam Bercovici, Niculina Moica, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, Cecilia Jugănaru, Marius Oprea, Attila Biro, Augustin Lazăr, Mihai Șora, Florin Pătrăchioiu, Marian Godină, Dorin Cioabă, Irina Margareta Nistor, Ivan Patzaichin, Horia Colibăşanu, Tiberiu Ușeriu, Miodrag Belodedici, Bogdan Hossu și Dumitru Prunariu.

„Luptători pentru dreptate, președinți de stat, cetățeni decăzuți din drepturi, eroi de război sau de conjunctură istorică, premieri ai guvernului, deținuți politici și opresori, înalți clerici și simpli păcătoși, justițiari și condamnați, istorici, performeri sportivi, filosofi, activiști de mediu, victime și salvatori, antreprenori de succes și săraci lipiți pământului, sunt cu toții cuprinși în această carte pentru că, la începutul anului 2017, mi-am propus să conturez conceptul de Putere printr-o serie de portrete dedicată Centenarului statului român modern.”, declară autorul în prefața cărții.

Cartea are 240 de pagini și conține peste 100 de portrete fotografice și texte care descriu succint personajele portretizate. Fotografiile sunt color, cu texte scrise în limbile română, franceză, germană și engleză. “Oameni.Putere.România.” va fi prezentată și într-o ediție bibliofilă, în serie limitată, semnată de autor, care conține și un set de fotografii inedite din proiect, imprimate în condiții speciale.

“Oameni.Putere.România.” este un proiect personal, independent de orice companie, organizație, instituție sau autoritate publică.

Mai multe informații legate de eveniment și de întreg proiectul, precum și pentru lista completă a personalităților fotografiate pentru “Oameni.Putere.România.”, aici.

Andrei B. Ţărnea este comisarul Sezonului România-Franţa, fiind diplomat de carieră, cu un parcurs profesional care include responsabilităţi legate de relaţii bilaterale şi strategice, planificare politică, diplomaţie publică şi culturală.

Oameni. Putere. România.

Cornel Brad

Galateca este o galerie multidisciplinară de artă și design, un spațiu efervescent care aduce impreună arta contemporană cu cea clasică, dezvoltând o platformă care permite întâlnirea și colaborarea dintre artiști, designeri, arhitecți, curatori și oameni de comunicare. Galeria Galateca derulează o strategie coerentă de promovare a valorilor românești un spațiu viu și modern situat în clădirea istorică a Bibliotecii Central Universitare „Carol I“. Detalii și contact: www.galateca.ro

Despre autor:

Cornel Brad (n.1974) este fotograf român, trăieşte în Bucureşti. Este autorul cărților de fotografie „ Oameni. Putere. România. ” (2018), „Faces beyond ideas” (2017) și „Interludii” (IglooMedia, 2015). Între 1993 şi 2013, Cornel Brad a condus departamentul de vânzări al unei librării, a fost editor a două reviste periodice agricole, a coordonat de la înființare un sistem naţional de protecție a mediului în agricultură.

„ Oameni. Putere. România. ” este un proiect artistic de realizare a unei arhive documentare sub forma unei serii de portrete fotografice ale personalităţilor excepţionale, marcante pentru istoria recentă a României.

„Interludii” este primul proiect fotografic editorial realizat în România despre personalităţi recunoscute la nivel mondial și cuprinde peste 70 de portrete ale muzicienilor și artiștilor prezenți la Festivalul “George Enescu” în anul 2013.

„Faces beyond ideas” conține mai mult de 60 de portrete ale unor personalităţi culturale româneşti şi internaţionale prezente în anul 2016 la “Festival of ideas” organizat de Aspen Institute România, cartea fiind editată cu susținerea financiară a Unicredit Bank România.

Expoziții fotografice:

2017, octombrie – “Interludii”, Muzeul Cotroceni, Administrația Prezidențială a României;

2017, iunie – “Faces beyond ideas”, Palatul Universul, București, România;

2017, iunie – “Cosmopolitan Anxieties”, – TIFF, Cluj-Napoca, România.

2016, octombrie – “Interludii”, Bilkent Universitisi – Ankara, Turcia;

2016, octombrie – “Interludii”, Fulya Gallery Beșiktaș – Istanbul, Turcia;

2016, martie-mai – “Interludii”, ICR- Londra, Marea Britaniei;

2016, martie – “Interludii”, ICR – București, România;

2016, ianuarie–februarie – “Interludii”, ICR – Viena, Austria;

2015, decembrie – “Interludii”, ICR – Berlin, Germania;

2015, septembrie – “Interludii”, Galeria Galateca – București, România;

2010-2012–Expoziții de grup “Școala de fotopoetica Mraz”- București, România; Lisabona, Portugalia; Ohrid, Croația; Belgrad, Serbia;

2009, martie – “101 voluntari – portrete de la școala de la Bunești”– Librăria Cărturești Verona, București, România.

Foto: Oameni. Putere. România. – facebook

26
/10
/16

Premiul Femina a fost decernat marți scriitorului francez Marcus Malte pentru romanul „Le garçon”, care face o incursiune la începutul secolului XX prin ochii unui băiat care nu are nume, a anunțat la Paris juriul acestui prestigios premiu literar alcătuit exclusiv din femei. Femina deschide sezonul anual al premiilor literare în Franța, dintre care cel mai prestigios, premiul Goncourt, va fi anunțat la 3 noiembrie.

26
/10
/16

Scriitorul american Paul Beatty a fost desemnat marți seară câștigătorul prestigiosului premiu literar Man Booker, pentru romanul său The Sellout, devenind astfel primul american care primește această înaltă distincție. Câștigătorul Man Booker este recompensat cu 50.000 de lire sterline (61.000 de dolari).

25
/10
/16

Joi, 27 octombrie 2016, de la ora 19.00, iubitorii de carte sunt invitați la Librăria Humanitas de la Cişmigiu la o întâlnire-eveniment cu Ludmila Ulitkaia, una din cele mai importante voci ale literaturii contemporane, prilejuită de lansarea romanului ”Imago”, recent apărut în colecţia „Raftul Denisei“ la Editura Humanitas Fiction, în traducerea Gabrielei Russo.

25
/10
/16

Autorul „Cuvintelor potrivite” se naște sub semnul zodiacal al Gemenilor, în 21 mai 1880, la București, ca rod al conviețuirii nelegitime dintre tatăl român, Nicolae Theodorescu, funcționar de bancă și Rozalia Arghesi, de origine germană, venită din Ardeal, menajeră, în casa Theodorescu.

24
/10
/16

Iubitorii de carte sunt așteptați începând de miercuri, între 26 și 30 octombrie (de la orele 10.00 la 22.00), la ediția de toamnă a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount din România. Evenimentul, la care intrarea va fi liberă, va avea loc la etajul al doilea al Unirea Shopping Center, Aripa Călăraşi.

23
/10
/16

Joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Cărturești Verona, va avea loc lansarea volumului „Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini”, coordonată de David Esrig, care apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

22
/10
/16

Ediția de toamnă a târgului Kilipirim se va desfășura în perioada 26-30 octombrie, zilnic, între orele 10.00 şi 22.00, la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, oferind reduceri substanțiale la standul fiecărei edituri. Intrarea este liberă.

20
/10
/16

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc mult mai redus de a muri prematur. În plus, există numeroase beneficii ale cititului, printre care stoparea declinului cognitiv și creșterea gradului de inteligenţă.

14
/10
/16

Premiul Nobel pentru Literatură ar trebui să deschidă o discuție îndelung ocolită: are literatura granițe - de ce ar avea? Judecând după furia cu care românii au și de această dată păreri, ai spune că trăim în mijlocul celui mai citit popor european. Să ne relaxăm: nu e chiar așa, ba chiar dimpotrivă.

14
/10
/16

De 43 de ani, Petru Popescu trăieşte şi scrie în Los Angeles. Este romancier, scenarist şi realizator de filme americane. A ales să emigreze în Statele Unite ale Americii în 1974 şi asta după o carieră de success în Romania, multe dintre romanele sale făcând vâlvă la acea vreme. „Prins”, „Dulce ca mierea e glonţul patriei”, „Să creşti într-un an cât alţii într-o zi”, „Sfârşitul bahic”, romane apărute în Anglia şi Suedia, apoi „Copiii Domnului”, toate fiind publicate pâna la plecarea sa din România.

13
/10
/16

Editura Nemira publică în colecția Yorick volumul Commedia dell’ arte. O istorie a spectacolului în imagini, concepută și coordonată de David Esrig. Cartea apare în România în premieră absolută, după 30 de ani de când a fost publicată în Germania unde a avut un succes extraordinar și a intrat în toate bibliografiile de la facultățile de artă.

13
/10
/16

Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie pe pagina sa de Facebook că Bob Dylan nu ar fi avut nevoie de acest Nobel pentru Literatură, pentru că, deşi el însuşi l-a tradus în limba româna şi nu contestă faptul că este un poet şi un geniu muzical, crede că acest premiu major pentru literatură ar fi trebuit să fie acordat unui “scriitor adevărat”

11
/10
/16

Conceput sub forma unui triptic, impresionantul volum Ulysses, 732. Romanul romanului de Mircea Mihăieş, apărut la Editura Polirom în ediţie cartonată, e prima încercare în România de a face atât o istorie exhaustivă a celei mai celebre cărţi de proză scrisă în limba engleză în secolul XX, cât şi de a expune pentru publicul larg temele, tehnicile şi mizele existenţiale ale acesteia.