Oameni trişti şi roboţi fericiţi – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/oameni-tristi-si-roboti-fericiti-mondialul-metropolis/

Sepp Blatter are cu siguranţă o imaginaţie mai bogată decât au avut Ray Bradbury şi Isaac Asimov la un loc. Partea proastă este că Sepp are şi mijloacele financiare şi logistica să-şi pună în practică ideile. În Brazilia a fost făcut primul pas. 

Un articol de Dede's|13 iulie 2014

Mulţi au visat strâmb povestind ulterior despre meciuri de fotbal jucate de roboţi. O firmă cunoscută de echipament sportiv a şi făcut o reclamă în care maşinile de fotbal iau locul oamenilor într-o lume înnebunită după perfecţiune. În marea lui perversitate şeful FIFA a răsturnat puţin planurile, a lăsat oamenii pe gazon şi a adus roboţii în tribune.

Cine a văzut finala mică dintre Brazilia şi Olanda probabil că a simţit că este ceva în neregulă. În primul moment am crezut că pe stadion au fost aduşi, cu arcanul, oameni cu mari probleme şi de felul cum se comportau la această întâlnire depindea viaţa lor. Cine nu râde ca viţelul la poarta nouă, indiferent de condiţii, va avea mari probleme în viaţa reală.

De altfel, pe la toate meciurile am văzut zâmbete tâmpe ale unor suporteri ai unor echipe aflate în grea suferinţă, dar am crezut că sunt cazuri izolate, care cu un tratament adecvat pot fi rezolvate. La finala mică lucrarea a fost desăvârşită şi în mod cert tribunele au fost populate cu roboţi. Altă explicaţie nu există pentru comportamentul brazilienilor din tribune.

Echipa lor era umilită, a doua oară în cinci zile, iar ei făceau valuri mexicane. Brazilia era condusă cu doi la zero şi prim-planurile ne arătau zâmbete largi, expresii fericite. Doar un om care nu înţelege absolut nimic din spiritul fotbalului poate realiza o asemenea punere în scenă. Să râzi non-stop indiferent de ce se întâmplă pe teren e o prostie fără seamăn.

Numai cine a cunoscut suferinţa poate şti cu adevărat ce este bucuria. Fotbalul televizat se îndreaptă spre o fundătură. Emoţia este dirijată într-un singur sens, iar pe la noi despre cine se amuză indiferent de situaţie se spune că „râde ca proasta în târg”.

Pe gazon, cel puţin pe partea braziliană, am avut oameni, cu greşeli, probleme, meschinării, limite. Brazilia s-a făcut iremediabil de râs la acest mondial, dar a făcut-o omeneşte. Scolari este un monument de penibilitate, susţinând că nu are de ce sa-şi dea demisia, împăunându-se inclusiv cu această semifinală de coşmar, dar câţi dintre noi nu se comporta la fel? Să vădă şi brazilienii ce înseamnă să dai peste un Piţurcă!

Fotbalul are nevoie de oameni, FIFA şi UEFA vor roboţi. Cine iubeşte acest sport trebuie să lupte, jocurile pe calculator nu produc nicio poveste!

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)