Oamenii care ridică publicul în picioare
https://www.ziarulmetropolis.ro/oamenii-care-ridica-publicul-in-picioare/

CRONICĂ Grupul „Voca People“ a adus săptămâna trecută în sala ArCuB muzică live, numere interactive şi un entuziasm combinat cu uimire, cam ca cel de la „Românii au talent“, în momentele de vârf

Un articol de Adina Scorţescu|21 mai 2013

CRONICĂ Grupul „Voca People“ a adus săptămâna trecută în sala ArCuB muzică live, numere interactive și un entuziasm combinat cu uimire, cam ca cel de la „Românii au talent“, în momentele de vârf.

Opt extratereștri, îmbrăcați din cap până în picioare în alb, au aterizat – de nevoie – la București, pentru că naveta lor spațială nu mai are energie. Rup câteva cuvinte în engleză, în franceză, ba chiar și în română. În rest – cântă. Pentru că deviza lor este „Life is music. Music is life“. Dar felul în care cântă este atât de surprinzător și de plin de energie, încât publicul aplaudă după fiecare melodie.

De la Bach și Mozart, la Abba, Queen și Madonna, muzica e cântată în stilul a cappella, combinat cu beatbox (care imită sunetele instrumentelor). Vocile acoperă toate registrele muzicale: sunt trei soliste (soprană, mezzo, alto) și trei soliști (tenor, bariton, bas). În plus, doi interpreți de beatbox, care produc sunete ce te lasă mut de uimire – de le cele ascuțite și prelungi (de trombon și saxofon) la cele joase și sacadate (de tobe).

Spectacolul e interactiv; cântăreții coboară în sală și persoane din public ajung să urce pe scenă. Umorul e de multe ori grosier, cu tentă sexuală. Alteori, destul de fin și neașteptat. În timp ce cântă/imită un disc care dă rateuri, pentru că e piratat, DJ-ul menționează „Piața Obor“.

Pe lângă maniera neobișnuită de a produce muzică, aceasta este una dintre caracteristicile grupului Voca People – indiferent că sunt la Roma, Berlin sau Bucureşti, ei integrează elemente din cultura locului. Rezultă un spectacol energic, fără momente moarte, care se termină cu ovații și aplauze lungi, în picioare.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești